28η Οκτωβρίου: Οι στιγμές της μεγαλειώδους, στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Motionteam.gr
2'

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, όπου σηματοδότησε την ολοκλήρωση του τριπλού εορτασμού της πόλης, του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Παρόντες είναι μεταξύ άλλων ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, βουλευτές κομμάτων, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προηγήθηκε η παρέλαση στο ίδιο σημείο πολιτικών τμημάτων, σχολείων, συλλόγων και φορέων. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές αεροπορικές επιδείξεις και σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών. Ο σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου πέταξε με το F-16 της Ομάδας Επιδείξεων «Ζευς».

Κορυφαία στιγμή της παρέλασης ήταν η επικοινωνία, μέσω ασυρμάτου, της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον σμηναγό Γεώργιο Σωτηρίου, κυβερνήτη του μαχητικού αεροσκάφους F-16, της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων "ΖΕΥΣ" που προκάλεσε τον θαυμασμό με τις εντυπωσιακές ασκήσεις ακριβείας και επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης κόβοντας την ανάσα των θεατών.

Το μήνυμα του σμηναγού

«Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θά’ ρθουν, θα περάσουν. Ας τιμήσουμε τις θυσίες του παρελθόντος με ενότητα και αφοσίωση στην πατρίδα. Προσβλέποντας σε ένα λαμπρό μέλλον. Χρόνια Πολλά Ελλάδα», ανέφερε στο μήνυμά του ο πιλότος του F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ», Σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου κατά την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Το σθένος και η ομοψυχία των ηρώων του '40 αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον. Με αφορμή τη σημερινή λαμπρή παρέλαση, θα ήθελα να εξάρω τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης εγγυώνται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά», επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Εντυπωσιακοί ήταν και οι σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που πέταξαν πάνω από τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Στην παρέλαση πήραν μέρος υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, του Πυροσβεστικού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Δείτε τα στιγμιότυπα της παρέλασης

Εντυπωσίασαν τα τεθωρακισμένα σύγχρονα άρματα μάχης τύπου Leopard 1 και 2 αλλά και τα μαχητικά αεροσκάφη.

Σχετικές ειδήσεις