Ποτά «μπόμπες»: Πώς παρασκευάζονται - Πώς να τα αναγνωρίσετε – Ειδικός εξηγεί στο Newsbomb.gr

Ποια χαρακτηριστικά προδίδουν τα ποτά «μπόμπες» - Ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κλινικός φαρμακολόγος, μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε πώς να ξεχωρίζουμε τα νοθευμένα ποτά 

Ποτά «μπόμπες»: Πώς παρασκευάζονται - Πώς να τα αναγνωρίσετε – Ειδικός εξηγεί στο Newsbomb.gr
3'

Αίσθηση προκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου (26/10) η είδηση ότι μαθητές δηλητηριάστηκαν πιθανότατα από νοθευμένα ποτά σε γνωστό κλαμπ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Η παραγωγή και διακίνηση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών αποτελεί ένα σοβαρό και αυξανόμενο πρόβλημα, καθώς τα φθηνά, επικίνδυνα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Τα ασφαλή ποτά περιέχουν αιθανόλη, μια αλκοόλη που, σε λογικές ποσότητες, δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους. Σε αντίθεση, τα νοθευμένα προϊόντα περιέχουν φθηνές αλκοόλες και επιβλαβείς ουσίες, όπως η μεθανόλη, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τύφλωση. Ακόμα χρησιμοποιούνται χημικά όπως αντιψυκτικά, υγρά καθαρισμού υαλοπινάκων (τζαμιών) και αφαιρετικά των βερνικιών για τα νύχια (π.χ. ασετόν).

pota.jpg

Ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κλινικός φαρμακολόγος, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε το πρόβλημα δηλώνοντας ότι, όταν κάποιος καταναλώνει νοθευμένο ποτό, οι συνέπειες μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά: «Ανάλογα με την ουσία με την οποία έχουν νοθεύσει ένα αλκοολούχο ποτό, μπορεί οι επιπτώσεις να κυμαίνονται από ήπιες μέχρι βαριές βλάβες στο συκώτι ή τον εγκέφαλο, ή ακόμα και τύφλωση, αν το έχουν νοθεύσει με μεθυλική αλκοόλη».

Κίνδυνοι από κατανάλωση νοθευμένων ποτών

Η κατανάλωση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία, μεταξύ των οποίων:

  • Ναυτία και έμετος
  • Κοιλιακοί πόνοι, ζάλη και υπνηλία
  • Βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως το ήπαρ και οι νεφροί
  • Κώμα και, σε σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια ζωής

Η παρουσία μεθανόλης στα νοθευμένα ποτά, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη τύφλωση ή ακόμα και θάνατο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, συνηθίζεται η νοθεία με απλή αραίωση αλκοολούχων ποτών, με στόχο την αύξηση του όγκου του ποτού: «Ξεκινάνε συνήθως με νερό, τα αραιώνουν και τα κάνουν πιο αδύνατα... Ένα άτομο που δεν κάνει συχνή κατανάλωση αλκοόλ δεν θα το καταλάβει. Κάποιος όμως που καταναλώνει αλκοολ για χρόνια, θα το καταλάβει αμέσως».

Ο καθηγητής Σπαντιδέας εξηγεί επίσης πώς το μεθυλικό αλκοόλ, γνωστό και ως ξυλόπνευμα, προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας: «Το ξυλόπνευμα είναι η μεθανόλη, η οποία προκαλεί τύφλωση αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες».

Προσθέτει επίσης μια κοινή αντίληψη για το πώς μπορεί να αναγνωριστεί ένα νοθευμένο ποτό, αναφέροντας: «Ισχύει ο “μύθος” ότι αν είναι νοθευμένο το ποτό, λιώνει πιο γρήγορα ο πάγος, ωστόσο αυτό συμβαίνει μόνο αν έχει αραιωθεί με νερό, αυτό μπορεί να βοηθάει να φανεί πιο γρήγορα».

Πώς θα αναγνωρίσετε ένα ποτό «μπόμπα»

Για να προστατευτείτε από τους κινδύνους των νοθευμένων ποτών, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ορισμένες προφυλάξεις:

  • Προτιμήστε να αγοράζετε ποτά από αξιόπιστα καταστήματα και να αποφεύγετε προσφορές με εξαιρετικά χαμηλές τιμές από αμφίβολες πηγές.
  • Στα μπαρ ελέγξτε την ετικέτα για τυχόν ατέλειες ή αλλοιώσεις.
  • Εάν χρησιμοποιείτε κάποια εφαρμογή σάρωσης barcodes, σκανάρετε τον κωδικό για να βεβαιωθείτε πως ταιριάζει με το περιεχόμενο του μπουκαλιού.
  • Παρατηρήστε επίσης αν το ποτό έχει θολά κατάλοιπα ή έντονη μυρωδιά, που μπορεί να υποδεικνύουν νοθεία, και σε περίπτωση αμφιβολίας, αποφύγετε την κατανάλωση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή