Αττική: «Ορφανό» το φράγμα της Ραπεντώσας υπό τον κίνδυνο πλημμύρας

Το αντιπλημμυρικό έργο στην Πεντέλη φαίνεται παρατημένο, υπό την απειλή ακραίων καιρικών φαινομένων.
INTIME.
2'

Ημιτελές, εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο παραμένει εδώ και χρόνια ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην Πεντέλη, το φράγμα της Ραπεντώσας. Για την κατάσταση, όπως συμβαίνει συνήθως, η μία κρατική υπηρεσία ρίχνει τις ευθύνες στην άλλη.

«Υπάρχει πιθανότητα να καταρρεύσει. Τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν έχουμε δει κανέναν να έρχεται και να κάνει επιθεώρηση στο έργο», προειδοποιούν κάτοικοι, μιλώντας στο ALPHA.

Τα σημάδια της λεηλασίας είναι φανερά. Η πόρτα έχει ξηλωθεί, λείπουν μηχανισμοί και υπάρχουν κρεμασμένα καλώδια. Ο αγωγός που απορροφά το νερό σε περίπτωση πλημμύρας, δεν λειτουργεί πλέον, όπως φαίνεται και στο ρεπορτάζ.

«Υπάρχει κίνδυνος ανεξέλεγκτης υπερχείλισης, διότι το νερό θα κατέβει με ορμή, θα είναι μεγάλο σε ποσότητα και το φράγμα πιθανώς να καταρρεύσει», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, Γιάννης Τραϊφόρος.

«Μπαλάκι» ευθυνών

Με έγγραφο προς την ΕΥΔΑΠ, το Δασαρχείο και κοινοποίηση στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Δήμος Αγίου Στεφάνου – Διονύσου ζητά από την 26η Αυγούστου (μετά τη μεγάλη φωτιά) να υπάρξει έλεγχος στο φράγμα για τη σωστή λειτουργία του και την ασφάλεια των κατοίκων.

Η ΕΥΔΑΠ τόνισε ότι «δεν έχουμε αρμοδιότητα λειτουργίας και συντήρησης του φράγματος, διότι πρόκειται για έργο αντιπλημμυρικό και όχι υδροδοτικό».

«Αν είναι όντως εγκαταλελειμμένο, θα πρέπει να χορηγηθεί στην Περιφέρεια ένας φάκελος έγκρισης εγκατάλειψης και μάλιστα, εγκεκριμένος από τη Διοικητική Αρχή Φραγμάτων του αρμόδιου Υπουργείου. Κάτι τέτοιο, έως σήμερα, δεν έχει γίνει εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ, η οποία είναι και ο φορέας κατασκευής του έργου. Ούτε έχει υπογραφεί πρωτόκολλο παραλαβής του εν λόγω φράγματος», υποστήριξαν πηγές της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, επεσήμανε για το θέμα ότι «το φράγμα της Ραπεντώσας δεν βρίσκεται στο δικό μας χαρτοφυλάκιο. Όμως, εάν υπάρχει εκκρεμότητα όσον αφορά τη λειτουργία, δηλαδή την παράδοση σε κάποιον φορέα, αυτό πρέπει να λυθεί από εκείνον που κατασκεύασε το έργο».

Σχετικές ειδήσεις