Πώς η συναισθηματική νοημοσύνη φωτίζει τα «σκοτάδια» μας - Τι να κάνουμε με την «οργισμένη γενιά»

Το Newsbomb.gr συνεχίζει το αφιέρωμα στην... «ξεχασμένη» έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης, που έχει τόσο ανάγκη η κοινωνία μας και το άτομο ξεχωριστά. Η ψυχολόγος Ευθυμία Αδαμίδου περιγράφει τη σημασία της, αλλά και πως θα την αναπτύξουμε, ειδικά για τα παιδιά μας.
Πώς η συναισθηματική νοημοσύνη φωτίζει τα «σκοτάδια» μας - Τι να κάνουμε με την «οργισμένη γενιά»
Χάρης Γκίκας
2'

Τα περισσότερα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, και εν γένει τα δεινά της σύγχρονης κοινωνίας, προκύπτουν σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης, που διακατέχει τον σημερινό άνθρωπο, με βασική αιτία την μη καλλιέργειά της από την πιο κρίσιμη ηλικία – την παιδική.

Η Ευθυμία Αδαμίδου, Ψυχολόγος Συστημική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, μιλώντας στο Newsbomb.gr ξεκαθαρίζει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι «η προϋπόθεση για να είμαστε καλά με τον κόσμο».

562A0871.jpg

Και εξηγεί: «Το πρόβλημα είναι ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν ενσκύπτει στα αρνητικά του συναισθήματα, στα πιο σκιερά μας κομμάτια, ώστε να τα αντιλαμβάνεται, μιας και η κοινωνία μας θέλει να δείχνουμε τέλειοι. Πρέπει να είμαστε αυτοί που είμαστε, όχι κάτι που απλά φαντάζεται ο άλλος, διότι μετά έρχονται οι απογοητεύσεις».

Αν και το περιβάλλον γενικότερα παίζει σημαντικό ρόλο για τη διαπαιδαγώγηση, «τα πάντα ξεκινάνε από την οικογένεια και την παιδική ηλικία. Η θεωρία του νου αναπτύσσεται στα παιδιά στα 3 και ολοκληρώνεται στα 6 έτη».

Για αυτό, λέει η Ευθυμία Αδαμίδου, «είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να έχουν επικοινωνία με τα παιδιά τους, να τα βοηθούν να εξωτερικεύουν όλα τους τα συναισθήματα. Μαζί με τα παιδιά, εκπαιδεύονται κι οι γονείς άλλωστε και με τη διαδικασία αυτή καλλιεργούνται οι κοινωνικές δεξιότητες, η ανατροφοδότηση, η ενδυνάμωση των δυνατών σημείων και η απενεχοποίηση των αδύνατων σημείων».

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να ξεκινήσουμε από… νωρίς. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε την αυτογνωσία μας, με διάφορους τρόπους. Η επιθετικότητα των ανηλίκων προέρχεται άλλωστε από τη μη αποδοχή των πραγματικών συναισθημάτων. Πρέπει να μιλάμε για αυτά, όπως και οι σύντροφοι πρέπει να μιλάνε μεταξύ τους για όσα αισθάνονται», σημειώνει.

Και εν τέλει, αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι η κοινωνία και το άτομο ξεχωριστά έχουν μεγάλη ανάγκη τη συναισθηματική νοημοσύνη διότι αυτή προϋποθέτει αξίες, τον σεβασμό, την ειλικρίνεια, την αποδοχή, την αναγνώριση, τη… μπέσα.

Δείτε τη συνέντευξη της Ευθυμίας Αδαμίδου στο Newsbomb.gr:

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Σχετικές ειδήσεις