Αυτό είναι το λογότυπο του μετρό της Θεσσαλονίκης - Τι συμβολίζει

Το καλλιγραφικό «μ» εμπνευσμένο από βυζαντινά χειρόγραφα και η σύνδεση του ιστορικού παρελθόντος με το σύγχρονο παρόν της Θεσσαλονίκης
Motionteam.gr
3'

Ένα καλλιγραφικό «μ» εμπνευσμένο από βυζαντινά χειρόγραφα που περικλείεται από έναν κύκλο, ο οποίος συμβολίζει τις σήραγγες του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, είναι το λογότυπο του μετρό Θεσσαλονίκης.

Η οπτική ταυτότητα του μετρό αποκαλύφθηκε σήμερα από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, παρουσία του υφυπουργού Νίκου Ταχιάου και του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικό Μετρό, Νίκου Κουρέτα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, στόχος ήταν η δημιουργία μίας ταυτότητας που θα αποδώσει την ιστορικότητα της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα να συνδυάζει την παράδοση με τη μοντέρνα αισθητική και τη λειτουργικότητα. Το λογότυπο που επιλέχθηκε, όπως είπε, αναδεικνύει μεγαλοπρεπές παρελθόν της Θεσσαλονίκης και παράλληλα την καινοτομία και τον δυναμισμό έργου. Σημείωσε, επίσης, ότι «απλοποιήθηκε το βυζαντινό «μ» κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η καθαρότητα και η αναγνωρισιμότητα που απαιτείται σε ένα σύγχρονο σύστημα μεταφορών. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί αρμονική ισορροπία ιστορικής έμπνευσης και σύγχρονης αισθητικής, της κίνησης και της προόδου».

Από την πλευρά του, ο κ. Ταχιάος επισήμανε πως τα λογότυπα αντανακλούν την εικόνα των πόλεων και αυτό του μετρό της Θεσσαλονίκης αντανακλά τα χαρακτηριστικά της εκείνης της εποχής, αλλά και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά και τη διαφορετική εικόνα που έχει με το μετρό της Αθήνας. «Το μετρό συνδυάζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», είπε και πρόσθεσε πως «η 30ή Νοεμβρίου θα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τη Θεσσαλονίκη».

Το σκεπτικό, αλλά και τα διαφορετικά πικτογράμματα, τις σημάνσεις δηλαδή που θα χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγούν το επιβατικό κοινό και τα άτομα με κινητικά προβλήματα παρουσίασε η προϊσταμένη του τμήματος αρχιτεκτονικού της Ελληνικό Μετρό, Χρυσούλα Κουστένη. Όπως είπε, πριν από την επιλογή έγινε έρευνα σε ξένα μετρό, όπως της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου και επιλογή εστίασε στο απόθεμα της τέχνης της Θεσσαλονίκης και της αρχιτεκτονικής της φυσιογνωμίας. Το «μ» από χειρόγραφα βυζαντινά, πρόσθεσε, απλοποιήθηκε και με δεδομένα σύγχρονα και εντάχθηκε σε έναν κύκλο, ο οποίος προήλθε από το σχήμα των δίδυμων σηράγγων. Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται είναι η commissioner, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρωματική παλέτα επιλέχθηκε το blue black που συμβολίζει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και δίνει αίσθηση εμπιστοσύνης.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο Κάρλο Μπιάνκο, CEO της THEMA, που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του μετρό, ο οποίος τόνισε πως η ασφάλεια είναι το βασικό ζήτημα στο οποίο εστιάζει η εταιρεία. Εξήγησε πως οι προδιαγραφές ασφαλείας είναι πολύ αυστηρές και η πιθανότητα αποτυχίας του συστήματος απειροελάχιστη.

Από την πλευρά του, ο κ. Ταχιάος υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει το μετρό χωρίς της απαραίτητες διασφαλίσεις ασφαλείας», επισημαίνοντας πως σήμερα γίνεται γενική άσκηση στους σταθμούς Παπάφη και Ευκλείδη.

Με πληροφορίες από voria.gr