Πλημμύρες στην Αττική: Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας
Για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό που έχει γίνει στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, μίλησε ο αρμόδιος Υπουργός Βασίλης Κικίλιας
Το σχέδιο σε περίπτωση που η Αττική αντιμετωπίσει πλημμύρες του μεγέθους εκείνων που έπληξαν πρόσφατα περιοχές της Ισπανίας περιέγραψε στον Ant1 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας αφού αρχικά συνέστησε ψυχραιμία στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει υπηρεσιακό σχέδιο και για την Αττική» στο οποίο εμπλέκονται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, το Αστεροσκοπείο, η ΕΜΥ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και οι κορυφαίοι μετεωρολόγοι που δίνουν το σήμα ότι πάμε σε ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και η ενημέρωση των πολιτών μέσω του 112.
Όπως ανέφερε, εκτός από το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας, ΔΑΡΔΑΝΟΣ, υπάρχουν και άλλα σχέδια, όπως αυτό που προβλέπει τη λειτουργία 5 σταθμών βάσης στην Αττική (Μαγούλα, Ρέντη, Ολυμπιακό Χωριό, Παλλήνη και Ελληνικό), οι οποίοι θα λειτουργούν ως εφαλτήρια άμεσης επέμβασης σε περιοχές υψηλού πλημμυρικού κινδύνου:
- Μαγούλα
- Ρέντης
- Κηφισός
- Αχαρνές
- Παλλήνη
- Ελληνικό
«Οι σταθμοί αυτοί θα είναι εξοπλισμένοι με λέμβους της ΕΜΑΚ, με Cobra- τα αμφίβια του Στρατού-, Hummer κοκ. Άρα, βγάζουμε στο πεδίο όλες τις δυνάμεις που έχουμε, για να είναι πιο κοντά στις περιοχές που έχουμε δει ότι παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, έτσι ώστε αν απαιτηθεί να μπορέσουν όλα τα επιχειρησιακά στελέχη να παρέμβουν πιο γρήγορα» δήλωσε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Υπάρχει και τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, στην κυριολεξία «στο κόκκινο», σε περίπτωση μιας πολύ ισχυρής μετεωρολογικής πρόγνωσης για την Αττική. Εκεί θα πάμε σε πιο εντατικά σχέδια, που θα περιλαμβάνουν τη διασπορά δυνάμεων, το κλείσιμο των σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, ωδείων, αθλητικών χώρων κλπ, απαγόρευση των μετακινήσεων για όλους, τηλεργασία στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, οδηγίες στους πολίτες που μένουν σε ισόγεια και υπόγεια για μετακίνησή τους σε πιο ψηλά σημεία, κλπ».
Το σχέδιο όπως είπε είναι να συντονιστούν «άμεσα, γρήγορα και διακλαδικά» η ΕΛ. ΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι δύο βαθμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε περίπτωση που η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη – στα επίπεδα της κακοκαιρίας Ντάνιελ – τότε θα ηχήσει το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λεκανοπέδιο, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί χώροι, ενώ θα υπάρξει και τηλεργασία στο ελληνικό Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας «μόνο οι καίριες δομές θα λειτουργήσουν ώστε να μην υπάρξει μποτιλιάρισμα και να κυκλοφορούν μόνο οι υπηρεσιακοί, δηλαδή 5.0000 άτομα που ανήκουν στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Ενημέρωση των κατοίκων
Παράλληλα, θα υπάρξει προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας ή της κοίτης του Κηφισού στο πεδίο έτσι ώστε να μην είναι σε ισόγεια, σε υπόγεια, να ανέβουν σε ψηλότερα επίπεδα στα σπίτια ή σε άλλους δημόσιους χώρους, ώστε να μειωθεί το ενδεχόμενο απώλειας ανθρώπινων ζωών.