Κέρκυρα: «Οδύσσεια» για τους ασθενείς - Χωρίς αεροδιακομιδές επί εβδομάδες
Άνοιξε τελικά η βάση αεροδιακομιδών στο Άκτιο, που το προσωρινό κλεισιμό της προκάλεσε αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς στην Κέρκυρα, λόγω διακοπής των αεροδιακομιδών, υπό το φόβο ότι το νησί θα μένει χωρίς πτητικά μέσα για ένα διάστημα. Η βάση είχε εγκαινιαστεί το 2019 και κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή με ελικόπτερα ειδικά για διακομιδές ασθενών και διασώσεις.
Η αναστολή λειτουργίας ήρθε την ώρα που είναι γνωστό πως δύο τουλάχιστον αεροδρόμια στο Ιόνιο κλείνουν για δύο περιόδους μέσα στο χειμώνα για ανακατασκευή της πίστας προσγείωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν αεροπλάνα -είτε τακτικές πτήσεις είτε της Π.Α. για έκτακτες ανάγκες- και να μένουν τα υποστελεχωμένα δευτεροβάθμια νοσοκομεία χωρίς δυνατότητα άμεσης μεταφοράς επειγόντων περιστατικών.
Τόσο στην Κέρκυρα όσο και στο Αργοστόλι, τα αεροδρόμια είναι ή θα είναι εντός των επόμενων ημερών κλειστά λόγω των εργασιών με το κλείσιμο να επαναλαμβάνεται και τα μέσα Ιανουαρίου.
Ο Νίκος Πολύζος, πρόεδρος Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, μίλησε στο Newsbomb.gr λίγο πριν την απόφαση να ανοίξει και πάλι η βάση στο Άκτιο.
Μέχρι πριν λίγες ώρες, τα επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται με το σκάφος του Λιμενικού, ενώ μόλις πρόσφατα, ανέκυψε πρόβλημα με άτομο που αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και δεν υπήρχε πτητικό μέσο για να μεταφερθεί.
«Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τον χρόνο γίνονται πάνω από 400 αεροδιακομιδές στο νησί. Η βάση αυτή, από το 2019 κάλυπτε την ευρύτερη περιοχή με ελικόπτερα ειδικά για διακομιδές ασθενών και διασώσεις. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και έχει προκύψει τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2023, όταν, λόγω συντήρησης, έμενε για εβδομάδες η βάση του Ακτίου χωρίς ελικόπτερο».
Ο ίδιος είναι μαιευτήρας- γυναικολόγος και καταγγέλλει ότι το Σάββατο 23 Νοέμβρη και την Κυριακή 24, χρειάστηκε να μεταφερθούν δύο, δικά του, επείγοντα περιστατικά στα Ιωάννινα.
Τι σημαίνει αυτό χρονικά
«Η αεροδιακομιδή χρειάζεται 20 λεπτά, ενώ η διακομιδή μέσω ΕΚΑΒ σημαίνει ότι ο άνθρωπος που χρειάζεται βοήθεια πρέπει να διακομισθεί με το τοπικό ΕΚΑΒ στην μαρίνα, να τον παραλάβει κλειστό σκάφος του λιμενικού με προορισμό τη Θεσπρωτία και από εκεί να τον παραλάβει επόμενο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με προορισμό τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Σύνολο 1, 5 ώρα αν πάνε όλα καλά με τις ανταποκρίσεις».
Η τοποθέτηση του Σωκράτη Δούκα, εκπροσώπου του ΕΚΑΒ, για το πρόβλημα με τις διακομιδές στην Κέρκυρα: