Καταξιωμένοι αθλητές μιλούν για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Ενωμένοι μπορούμε περισσότερα»

Mε αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία αθλητές που έχουν συγκινήσει με τις θριαμβευτικές επιδόσεις τους στέλνουν το δικό τους μήνυμα
Unsplash
5'

«Ενωμένοι μπορούμε περισσότερα» είναι το σαφές μήνυμα του Γιάννη Βαρδακαστάνη, του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Προέδρου της European Disability Forum, με αφορμή τη σημερινή, Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε στο Newsbomb.gr πως «τα άτομα με αναπηρία με χρόνια και σπάνια πάθηση διεκδικούν στην ταραχώδη εποχή που ζούμε να μπορούν να ζήσουν στη χώρα μας με αξιοπρέπεια». Αμέσως μετά, ο ίδιος εξήγησε πως «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί από την κυβέρνηση ότι η διάταξη του Συντάγματος άρθ. 21 και παρ. 6 και οι προβλέψεις της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να εφαρμόζονται στην πράξη, σ’ όλους τους τομείς της ζωής».

Η καταξιωμένη αθλήτρια της κολύμβησης και παραολυμπιονίκης, Αλεξάνδρα Σταματοπούλου δήλωσε στο Newsbomb.gr με αφορμή τη σημερινή μέρα πως «η 3η Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης υπέρ των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Εύχομαι μια μέρα, να μην μιλάμε για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αλλά να θεωρούνται αυτονόητα, όπως κάθε πολίτη».

Ο τρανός αθλητής και τρεις φορές παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς με αφορμή τη σημερινή μέρα δήλωσε στο Newsbomb.gr: «Θα ευχόμουν κάθε άνθρωπος, μέρος αυτής της κοινωνίας να συνειδητοποιήσει πόσο πιο εύκολη θα κάνει τη ζωή μου αν απλά κάνει στην άκρη τη νοοτροπία με την οποία σαν χώρα έχουμε μεγαλώσει».

Από την πλευρά της, η παραολυμπιονίκης Δήμητρα Κοροκίδα δήλωσε στο Newsbomb.gr πως «κάθε χρόνο αυτή τη μέρα αναρωτιέμαι γιατί υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Για να μας υπενθυμίζει τι; Ότι υπάρχουν άτομα με αναπηρία και δικαιούνται ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την εργασία, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία; Δηλαδή το αυτονόητο! Μιλάμε για σεβασμό της διαφορετικότητας και ίσες ευκαιρίες για όλους. Μα αυτή δεν είναι μια από τις θεμελιώδης αρχές της Δημοκρατίας μας και του Πολιτισμού μας στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ο άνθρωπος, ανάπηρος ή όχι, γυναίκα ή άντρας, χριστιανός ή μουσουλμάνος; Ο φίλος, ο γείτονας, ο συμμαθητής, ο συνεργάτης, ο καθημερινός απλός άνθρωπος που δρα με γνώμονα την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό».

Τα αποτελέσματα έρευνας για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην Υγεία

Τα συμπεράσματα της πρώτης μεγάλης πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, αναφορικά με την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες/σπάνιες παθήσεις στην Υγεία, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από την ΕΣΑμεΑ τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, ενόψει της 3ης Δεκέμβρη, Εθνικής και Παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία.

Η έρευνα αποκάλυψε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις, με σπάνιες παθήσεις, τα μέλη των οικογενειών τους, στην αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας τους στην Ελλάδα.

Ειδικότερα:

  • Το 78% των ερωτηθέντων ατόμων με αναπηρία, χρόνια/ σπάνια πάθηση έχει μειώσει δαπάνες για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης, όπως δαπάνες για τρόφιμα ή ρούχα, ώστε να καλύψει τις ανελαστικές ανάγκες υγείας του. Το ποσοστό ατόμων με σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από το κόστος της υγείας σε βάρος βασικών αναγκών διαβίωσης σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος και είναι αυξημένο στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
  • Το 31% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αντιμετώπισαν μεγάλη δυσκολία να λάβουν τις υπηρεσίες υγείας που χρειάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
  • Σημαντικό τμήμα των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση αναφέρουν ότι στερήθηκαν τουλάχιστον μία φορά φάρμακα ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα (34%), υπηρεσίες αποκατάστασης (33%) και υπηρεσίες ψυχικής υγείας (30%).
  • Το 43% των ατόμων με αναπηρία/χρόνια/σπάνια πάθηση βρέθηκε να στερείται αναγκαίας οδοντιατρικής φροντίδας, το 40% χρειάστηκε διαγνωστικές εξετάσεις που δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει και το 39,5% δεν είχε πρόσβαση τουλάχιστον μία φορά σε αναγκαία ιατρική εξέταση ή θεραπεία κατά τα τελευταία δύο χρόνια.
  • Δημόσιες δομές υγείας: Μόλις 3 στους 10 ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν ως καλό ή πολύ καλό το επίπεδο προσβασιμότητας, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών κρίσεων για το επίπεδο προσβασιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων καταγράφηκαν από τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, σπάνιες παθήσεις, νευρολογικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, τύφλωση, νευρομυϊκές παθήσεις και κινητική αναπηρία.
  • Η γενική εικόνα που προκύπτει από τις αξιολογήσεις των διαφόρων κατηγοριών παροχών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ καταδεικνύει χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης στην πλειονότητα των παραμέτρων που αξιολογήθηκαν. Ο γενικός μέσος όρος αξιολόγησης των παροχών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στο 5,2/10.
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη: Η μέση τιμή αξιολόγησης για το σύνολο των παραμέτρων της νοσοκομειακής περίθαλψης που αξιολογήθηκαν που είναι το 4,7/10. Ο θετικότερος βαθμός ικανοποίησης εκφράστηκε για την παράμετρο που αφορά την αντιμετώπιση από το προσωπικό, με τρόπο που να σέβεται την αξιοπρέπεια, την ατομικότητα και την ιδιωτικότητα των νοσηλευόμενων, με μέση βαθμολογία 6,34/10.

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Σχετικές ειδήσεις