Κρήτη: Βάζουν νυχτοφύλακες για να προστατεύουν τους ελαιώνες - Μάστιγα η κλοπή ελαιοκάρπου

Οι αγρότες πληρώνουν νυχτοκάματα για να προστατέψουν την παραγωγή τους

Κρήτη: Βάζουν νυχτοφύλακες για να προστατεύουν τους ελαιώνες - Μάστιγα η κλοπή ελαιοκάρπου
4'

Μέχρι και νυχτοκάματα αναγκάζονται να κάνουν ή να πληρώσουν παραγωγοί της ενδοχώρας του Ηρακλείου, για να προστατεύσουν από τους επιτήδειους τον ελαιόκαρπο που έχουν τα δέντρα τους.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ελαιοσυλλογή, δεκάδες είναι οι παραγωγοί που περνούν τις νύχτες τους μέσα στους ελαιώνες τους, προκειμένου να αποφύγουν την κλοπή του καρπού. Φαινόμενο που ξεκίνησε να καταγράφεται έντονα πριν από τρία χρόνια, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει, όπως τόνισε ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης.

«Το φαινόμενο που είδαμε να καταγράφεται έντονα στην Κρήτη πριν από τρία περίπου χρόνια συνεχίζεται ακόμη. Πηγαίνουνε το βράδυ με ηλεκτρικά επαναφορτιζόμενα τρυπάνια, που είναι αθόρυβα, κόβουν τα κλαδιά από τα δέντρα, φορτώνουν σε αγροτικά αυτοκίνητα και μετά τα πηγαίνουν σε αποθήκες και τα ραβδίζουν», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος επισήμανε ότι στο “μάτι” των επιτήδειων μπαίνουν κυρίως τα ποτιστικά ελαιόδεντρα.

«Ακόμη και χρονιές όπως είναι η φετινή, που οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν πέσει σε σχέση με άλλες περιόδους, πρέπει να σας πω ότι η αξία ενός τόνου λαδιού φτάνει τις 5.000 ευρώ. “Χρυσές δουλειές” κάνουν κάποιοι κλέβοντας τον κόπο και την περιουσία άλλων, ειδικά μάλιστα αυτήν την περίοδο, που βλέπουν τα ελαιόδεντρα φορτωμένα», τόνισε ο κ. Χιλετζάκης.

Αρκετές οι καταγγελίες και φέτος

Ο πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ εξήγησε ότι και φέτος οι μαρτυρίες για κλοπές ελαιοκάρπου είναι αρκετές και μάλιστα σε περιουσίες ανθρώπων που δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και δε βρίσκονται καθημερινά στις περιουσίες τους.

«Έχουμε και φέτος πολλές κλοπές ελαιοκάρπου, ειδικά στα ποτιστικά λιόφυτα και ειδικά σε περιουσίες εταιροεπαγγελματιών, που δε ζουν στα χωριά. Οι άνθρωποι αυτοί πηγαίνουν συνήθως μία φορά την εβδομάδα και βλέπουν αν οι περιουσίες τους θέλουν είτε ράντισμα, είτε πότισμα. Δυστυχώς, αυτές ακριβώς οι περιουσίες μπαίνουν στο στόχαστρο των επιτήδειων και έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε», διευκρίνισε ο Μύρων Χιλετζάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως το πρόβλημα φαίνεται και πάλι να διευρύνεται, χωρίς μάλιστα να παραμένει στις κλοπές ελαιοκάρπου και μόνο.

Κλέβουν μέχρι και τα ελαιόπανα

Μέσα στις ελαιοκαλλιέργειες, ακόμη και την περίοδο της ελαιοσυλλογής οι παραγωγοί δεν αφήνουν οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι κλοπές δεν αφορούν μόνο τον ελαιόκαρπο, αλλά ακόμη και εξοπλισμό, όπως τα πανιά.

Αυτό σημείωσε ο παραγωγός Μπάμπης Αντωνακάκης, ο οποίος πριν από δύο χρόνια έπεσε θύμα κλοπής των ελαιόπανών του, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια σε καμία περίπτωση να μην αφήνει οτιδήποτε μέσα στο χωράφι όταν φεύγει.

«Το γνωρίζω ότι είναι ιδιαίτερα κουραστικό, ειδικά αν δεν έχεις τελειώσει ένα χωράφι, να τα μαζεύεις όλα. Χρειάζεται και περισσότερο κόπο και περισσότερο χρόνο. Όμως, αν θες πραγματικά να επιστρέψεις την επόμενη ημέρα και να βρεις τον εξοπλισμό σου, καλό είναι να τα μαζεύεις κι ας σου “τρώει” χρόνο. Όποιος θέλει τα πανιά του, καλό είναι με τον τρόπο αυτό να το κάνει, γιατί αλλιώς παίρνει το ρίσκο να πάει την επόμενη μέρα και να μη βρει τίποτα», τόνισε ο κ. Αντωνακάκης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά και τον φόβο για τις περιουσίες τους, παραγωγοί το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα παράπονά τους για την ανάγκη στελέχωσης αστυνομικών τμημάτων σε περιοχές της υπαίθρου, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο την κλοπή καρπού, αλλά συνολικότερα πώς νιώθουν ζώντας στην ενδοχώρα.
«Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν παράπονα για την αστυνόμευση, παράπονα για την ανασφάλεια που έχουν οι παραγωγοί μας», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης, ο οποίος εξήγησε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, θεμιτό θα ήταν να αυξηθούν και οι περιπολίες.

Γιος κατήγγειλε τον πατέρα

Από τις ειδήσεις, πάντως, που έκαναν μεγάλη εντύπωση ήταν πως 39χρονος γιος κατήγγειλε στο Α.Τ. Αστερουσίων τον 65χρονο πατέρα του, ότι πήγε και ράβδισε τα ελαιόδεντρά του. Το περιστατικό, σύμφωνα με την Αστυνομία, καταγγέλθηκε το περασμένο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και αφορούσε, όπως ανέφερε ο 39χρονος, συνολικά 1.000 ελαιόδεντρα, με εκτιμώμενη ζημία για τον ίδιο που έφτασε τις 34 χιλιάδες ευρώ, όπως εκτίμησε.

Πιθανότατα, πάντως, η υπόθεση αυτή είχε αναφορά σε κληρονομικές διαφορές μεταξύ γιου και πατέρα, ωστόσο κατέδειξε για μία ακόμη φορά πως ο «πράσινος χρυσός της Κρήτης» μπορεί να προκαλέσει διενέξεις, ειδικά στις περιπτώσεις που το μέγεθος της σοδειάς είναι μεγάλο και η τιμή ικανή να αποφέρει στον παραγωγό ένα “ανακουφιστικό” εισόδημα.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από την ΚΡΗΤΗ TV:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή