Λειψυδρία: Η ΕΥΔΑΠ ενεργοποιεί το Αδριάνειο Υδραγωγείο στις πηγές της Πάρνηθας
Το Αδριάνειο Υδραγωγείο ένα έργο 2.000 ετών που μετέφερε νερό στην Αθήνα από τις πηγές της Πάρνηθας «ζωντανεύει» ξανά η ΕΥΔΑΠ λόγω της λειψυδρίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής.
Η εκ νέου αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου αποτελεί μία πρωτοβουλία με χαρακτηριστικά μοναδικότητας γιατί πρόκειται για έναν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικό θησαυρό, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Στεργίου, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Στεργίου σημείωσε ότι το νερό που θα μεταφέρεται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στους πρόποδες της Πάρνηθας, τη Βαρυμπόμπη, θα χρησιμοποιηθεί όχι για πόσιμο αλλά για το πότισμα των δέντρων. Για αυτόν τον λόγο κατασκευάζεται ένα εντελώς καινούργιο δίκτυο.
«Η εκ νέου αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου αποτελεί μία πρωτοβουλία με χαρακτηριστικά μοναδικότητας. Πρόκειται για έναν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικό θησαυρό, που αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο την ικανότητα του ανθρώπινου νου να δημιουργεί ανθεκτικές στο χρόνο υποδομές.
Γιατί δεν αφορά κάποια απομεινάρια που μας το θυμίζουν αλλά ένα υπόγειο υδραγωγείο λειτουργικό από τον 2ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και σήμερα, που ξεκινά από τις παρυφές της Πάρνηθας, διατρέχει ένα μεγάλο τμήμα της Αττικής και καταλήγει στη Δεξαμενή στο κέντρο της Αθήνας. Η μία πτυχή της αναβίωσης του είναι αμιγώς πολιτιστική και σχεδιάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής να καταστεί επισκέψιμο, άρα να δοθεί στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και των επισκεπτών της χώρας μας», σημείωσε αρχικά ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ.
«Η άλλη πτυχή αυτής της προσπάθειας είναι μέσω και του ευρωπαϊκού προγράμματος Cultural Hidrant να κατασκευασθεί από την ΕΥΔΑΠ το πρώτο στην Ελλάδα δίκτυο μη πόσιμου νερού που θα καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών για πότισμα εντός των ορίων του Δήμου Χαλανδρίου. Αφορά μία πιλοτική δράση αφού το νερό που συλλέγεται στο Αδριάνειο Υδραγωγείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τους άλλους Δήμους στα όρια των οποίων διέρχεται.
Προφανώς και δεν αποτελεί λύση για τη λειψυδρία. Σηματοδοτεί, όμως, την έναρξη μίας εντελώς καινούργιας εποχής όπου για χρήσεις όπως αρδευτικές, βιομηχανικές κ.ά. δεν θα χρησιμοποιείται πόσιμο νερό. Σε βάθος χρόνου, η εξοικονόμηση που θα επιτυγχάνεται για τον πολύτιμο για την ανθρώπινη ζωή πόρο θα είναι σημαντική. Ένα έργο περίπου 2.000 ετών γίνεται ο καταλύτης της αλλαγής προτύπου που απαιτούν οι σύγχρονες συνθήκες κλιματικής κρίσης», τόνισε ακόμη.
«Κατασκευάζεται ένα εντελώς καινούργιο δίκτυο που δεν θα συνδέεται με το υφιστάμενο. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού αφορά μη πόσιμο νερό. Με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, κερδίσαμε λίγες μέρες στη “μάχη” που δίνουμε με τον χρόνο, ώστε τα έργα που δρομολογούνται για την Αττική να υλοποιηθούν εγκαίρως.
Οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν το “παράθυρο” του χρόνου που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Αισθάνομαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε, ακόμη και εάν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος. Ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός», ολοκλήρωσε ο Γιώργος Στεργίου.