Kids Wallet: Έρχεται το «φρένο» στη χρήση των social media σε παιδιά και εφήβους κάτω των 15 ετών

Ξεκινάει ο κυβερνητικός σχεδιασμός που αφορά τη «φραγή» της χρήση των κοινωνικών δικτύων από τους ανηλίκους κάτω των 15 ετών

Kids Wallet: Έρχεται το «φρένο» στη χρήση των social media σε παιδιά και εφήβους κάτω των 15 ετών
5'

«Μοντέλο Αυστραλίας» φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στη χρήση των κοινωνικών δικτύων από παιδιά και εφήβους κάτω των 15 ετών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Νοεμβρίου, το κοινοβούλιο της Αυστραλίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορευθεί η πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 16 ετών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Με βάση αυτήν την πρόταση, την οποία προώθησε ο πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, οι πλατφόρμες όπως το Twitter, το TikTok, το Facebook και το Instagram θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να εμποδίσουν τους νέους κάτω των 16 ετών να αποκτήσουν πρόσβαση. Αν δεν τηρήσουν την υποχρέωση, θα τους επιβληθούν πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 31 εκατ. ευρώ.

Kids Wallet στην Ελλάδα

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι πιθανό να ξεκινήσει η λειτουργία του Kids Wallet, του παιδικού πορτοφολιού που θα περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων, κάτω των 15 ετών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤnews ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στα κινητά των παιδιών, όσο και στα tablets.

«Νομίζω πως όλοι όσοι έχουμε παιδιά ή έχουμε παιδιά στον κύκλο μας, βλέπουμε πως ο εθισμός τους στις οθόνες πλέον γίνεται ακραίος. Τα παιδιά έχουν ξεχάσει να ζουν κανονικά, έχουν ξεχάσει το παιχνίδι, έχουν ξεχάσει πως έχουν φίλους, ξεχνάνε να μιλάνε και μιλάνε μέσω οθονών και μηνυμάτων. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πολύ πιο έντονα και να πάρουμε μέτρα. Όντως πολλές χώρες έχουν αρχίσει να νομοθετούν. Η Αυστραλία είπε “κάτω από 16 στοπ”. Η Γαλλία είπε πως κάτω από 15 σε κάποια media με γονικό έλεγχο και αποδοχή από τους γονείς. Όλο αυτό όμως πρέπει και ως Ευρώπη να το δούμε λίγο πιο δυνατά. Να το δούμε λίγο πιο έντονα» τόνισε ο υπουργός.

Ζαχαράκη: Θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στη δημιουργία πλατφόρμας για τον γονεϊκό έλεγχο χρήσης του διαδικτύου και των Social Media, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης για την αποτροπή των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη χρήση τους για τα παιδιά κάτω των 15 ετών.

«Η ψηφιακή απειλή έχει διπλό πρόσωπο. Δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά μένουν προσκολλημένα στα ψηφιακά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απομονώνονται πάρα πολύ κι έχει έναν δίδυμο κίνδυνο: το κομμάτι της κατάθλιψης και της ψηφιακής απομόνωσης, όπου νομίζουν ότι έχουν φίλο και δημιουργούν έναν πλασματικό κόσμο, χωρίς να ζουν εκεί έξω», ανέφερε αρχικά η υπουργός.

«Ειδικά τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση πήρε αυστηρά μέτρα. Απαγορεύσαμε τα κινητά, με πολύ αυστηρές ρήτρες και τιμωρίες αυτήν τη στιγμή στο σχολείο για τη χρήση κινητού και βλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ληφθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στο κομμάτι της απαγόρευσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο βλέπουμε σε όλες τις χώρες ότι υπάρχει σκοπός να αυστηριοποιηθούν τα μέτρα για τις ηλικίες κάτω των 15 ετών».

Αναφερόμενη στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε εφαρμογή για τον γονεϊκό έλεγχο και σε περιοριορισμούς, η υπουργός είπε: «Αναφερόμαστε σε όλες τις σελίδες, οι λέξεις-κλειδιά διέπουν οριζόντια τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Αν κλείσεις τα social media με τη λογική της ρήτρας των λέξεων, υπάρχουν εναλλακτικοί χώροι όπου τα παιδιά συναντώνται. Υπάρχουν τα λεγόμενα dark rooms που ούτε εμείς ξέρουμε πού μπορούν να τα βρουν τα παιδιά».

Ξεκινάει ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Το πρωί της Τρίτης (17/12) θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου μια προπαρασκευαστική σύσκεψη, που σκοπό θα έχει διαμόρφωση του πλαισίου.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη θα αναλάβουν σύμφωνα με πληροφορίες τον σχεδιασμό.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει στενά την όλη εξέλιξη των μέτρων, ενώ παράλληλα θα θελήσει να δώσει και αυτός την κατεύθυνση του όλου σχεδιασμού.

Αντιδρούν οι πλατφόρμες στους αποκλεισμούς

Να σημειωθεί πως τα μέτρα στην Αυστραλία προκάλεσαν αντιδράσεις καθώς πολλές πλατφόρμες έκαναν λόγο για «βιαστική» απόφαση της, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» για τις «απρόβλεπτες συνέπειες» που μπορεί να έχει.

Η Αυστραλία είναι στην πρωτοπορία των χωρών που λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο. Το όριο ηλικίας που προτείνεται, είναι από τα αυστηρότερα παγκοσμίως, όμως ο τρόπος που θα εφαρμοσθούν οι προτάσεις παραμένει ασαφής.

Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Από την πλευρά τους οι ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο θα μπορεί να μπει σε εφαρμογή το μέτρο. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ανέφερε πως «η ιστορία μας έχει δείξει ότι όλες οι γενικές απαγορεύσεις σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες έχουν προβληματική εφαρμογή. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στην Αυστραλία, είναι πολύ πρόσφατο το νομοσχέδιο. Στη Γαλλία που υπάρχει τώρα 1,5 χρόνο, τα αποτελέσματα εφαρμογής δεν είναι πολύ ορατά».

Η παιδοψυχολόγος - λογοπαθολόγος Χριστίνα Μπογιατζή είπε από την πλευρά της ότι «δεν μπορεί ένας γονέας να είναι όλη μέρα με το κινητό και να ζητάει από το παιδί του να μην έχει κινητό. Εγώ συμφωνώ με αυτό που έγινε στις σχολικές δομές. Δεν πρέπει τα παιδιά ανοίγουν κινητά στην τάξη γιατί δεν είναι μόνο το κομμάτι το συναισθητικό. Είναι και το διανοητικό, το γνωστικό κομμάτι όπου υπάρχει περισπασμός και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στο μάθημα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή