«Πλημμύρισε» η αγορά πλαστά χαρτονομίσματα: Πώς να μην ξεγελαστείτε - Προσοχή στις αγορές
Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος - Πώς γίνεται ο έλεγχος των πλαστών χαρτονομισμάτων με εξοπλισμό
Ολοένα και αυξάνονται οι καταγγελίες για πλαστά χαρτονομίσματα του ευρώ που διακινούνται στην αγορά, με αποτέλεσμα τόσο οι καταναλωτές όσο και οι καταστηματάρχες να έχουν απορίες για το πώς να προστατευθούν.
Οι απατεώνες στοχεύουν κυρίως την χριστουγεννιάτικη αγορά και τον συνωστισμό που επικρατεί στα μαγαζιά, σε συνδυασμό με την πολυκοσμία ώστε να μπορούν να διακινούν ανενόχλητοι τα πλαστά χαρτονομίσματα. Κυρίως επιλέγονται χαρτονομίσματα των 10 ευρώ για τις απάτες των επιτήδειων.
«Πάνω στη φούρια της δουλειάς δεν μπορείς ούτε στο μηχάνημα ελέγχου να τα βάλεις και έτσι αναγκαστικά τα παίρνεις και τα "τρως" που λένε. Πιστεύω πως οι περισσότεροι που δίνουν τα πλαστά το γνωρίζουν», είπε ο Πρόεδρος Σωματείου Υπαίθριων Εμπόρων Ελλάδας, Σ. Μελλός μιλώντας στον Alpha.
Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στα τραπεζογραμμάτια ευρώ έχουν ενσωματωθεί ποικίλα και προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία εξασφαλίζουν την εύκολη αναγνώρισή τους από τους πολίτες και τα προστατεύουν από την παραχάραξη.
Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των τραπεζογραμματίων ευρώ είναι:
- Το χαρτί
- Η ανάγλυφη εκτύπωση
- Το υδατογράφημα
- Το ημιτελές σχεδίασμα
- Η ταινία ασφαλείας
- Το διάτρητο σχεδίασμα
- Το ολόγραμμα σε λωρίδα ελάσματος
- Ολόγραμμα με προσωπογραφία
- Ολόγραμμα με κινούμενα σύμβολα
- Το ολόγραμμα σε τμήμα ελάσματος
- Παράθυρο με προσωπογραφία
- Η μελάνη μεταβλητού χρωματισμού
- Η ιριδίζουσα λωρίδα
Ο έλεγχος γνησιότητας πρέπει να περιλαμβάνει πάντοτε την εξέταση περισσοτέρων του ενός χαρακτηριστικών ασφαλείας.
Πώς μπορείτε να ελέγξετε τη γνησιότητα των τραπεζογραμματίων χωρίς εξοπλισμό
Η γνησιότητά των τραπεζογραμματίων ευρώ μπορεί να επαληθευτεί με τρεις απλούς ελέγχους:
- Έλεγχος με την αφή: Ψηλαφίστε την ανάγλυφη εκτύπωση. Ειδικές μέθοδοι εκτύπωσης προσδίδουν στα τραπεζογραμμάτια χαρακτηριστική αίσθηση στην αφή.
- Οπτικός έλεγχος: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο στο φως και διακρίνετε το υδατογράφημα, την ταινία ασφαλείας και το ημιτελές σχεδίασμα. Τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ορατά τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω όψη των τραπεζογραμματίων.
- Εξέταση υπό γωνία: Παρατηρήστε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία. Στην μπροστινή όψη μπορείτε να δείτε τη μεταβαλλόμενη εικόνα πάνω στο ολόγραμμα. Στην πίσω όψη μπορείτε να δείτε την ιριδίζουσα λωρίδα, στα τραπεζογραμμάτια των 5, 10 και 20 ευρώ ή τον αριθμό που αλλάζει χρώμα στα τραπεζογραμμάτια των 50, 100, 200 και 500 ευρώ.
Πώς γίνεται ο έλεγχος γνησιότητας με εξοπλισμό
Κάποια πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφαλείας των τραπεζογραμματίων του ευρώ μπορούν να ελεγχθούν με σχετικά απλό εξοπλισμό:
- Με μεγεθυντικό φακό: Σε διάφορα σημεία του χαρτονομίσματος υπάρχουν τυπογραφικά στοιχεία πολύ μικρού μεγέθους, π.χ. στο εσωτερικό των γραμμάτων «ΕΥΡΩ» στην μπροστινή όψη.
- Με λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας: Στο υπεριώδες φως το χαρτί των τραπεζογραμματίων δε φωσφορίζει, οι ίνες που είναι ενσωματωμένες στο χαρτί φαίνονται κόκκινες, μπλε και πράσινες, η σημαία της ΕΕ φαίνεται πράσινη με πορτοκαλί αστέρια, η υπογραφή του Προέδρου της ΕΚΤ γίνεται πράσινη και τα μεγάλα αστέρια και οι μικροί κύκλοι στην μπροστινή όψη καθώς και ο χάρτης και η γέφυρα στην πίσω όψη φωσφορίζουν.