Μαθήματα Βυζαντινής Ξιφομαχίας τον 21ο αιώνα: Γνωρίστε την Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών «Λέοντες»
Η Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών «Λέοντες» με έδρα τον Πειραιά υπόσχεται να μας εκπαιδεύσει σε μια τέχνη που την ασκούσαν οι πρόγονοί μας επί πολλούς αιώνες. Η μεσαιωνική ξιφασκία, με πολλά κοινά αλλά και διαφορές από τη σύγχρονη, που αποτελεί ολυμπιακό άθλημα, αποτελεί ένα πιο ρεαλιστικό σύστημα μάχης που υπόσχεται να μας ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο...
Ο Γιώργος Γεωργάς, Προπονητής Ξιφασκίας εκπαιδευτής ενόπλου Παμμάχου και Οπλομαχίας, και ιδρυτής της Ακαδημίας, υποδέχτηκε το Newsbomb.gr στο εκπαιδευτήριο, όπου δεκάδες άνδρες και γυναίκες εξασκούνται, μαθαίνουν να χειρίζονται πολλά διαφορετικά όπλα, και αγωνίζονται με άλλους οπαδούς αυτής της τέχνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δείτε το ρεπορτάζ:
Και μιας και αναφέραμε για ρεαλισμό, αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι εκπαιδεύσεις γίνονται με βάση ιστορικά αρχεία και ακαδημαϊκές μελέτες γύρω από τη μεσαιωνική οπλομαχία. Οι κινήσεις των ξιφομάχων, οι τεχνικές άμυνας και επίθεσης, είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες με αυτές των στρατιωτών μιας άλλης εποχής.
Στις υπάρχουσες διεθνείς μελέτες μάλιστα, έχει συνεισφέρει με τις έρευνες του και ο Γιώργος Γεωργάς, ειδικά όσον αφορά στις βυζαντινές πολεμικές τέχνες.
Οι εκπαιδεύσεις στην Ακαδημία μάλιστα επεκτείνονται και στη χρήση αρχαίας, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, καθώς και εκπαίδευση στη κλασική και μοντέρνα ξιφασκία.
Τα μέλη της σχολής μπορούν να εκπαιδευτούν μεταξύ άλλων στο Μακρύ Σπαθί και σε άλλων τύπων μεγάλα και μικρά σπαθιά, με τη χρήση ή όχι ασπίδας, στην τοξοβολία αλλά και σε – αυτό είναι και το πιο εντυπωσιακό- και σε τακτικές οπλιτικής φάλαγγας, με το αποτέλεσμα να θυμίζει με ακρίβεια μάχη του Μεσαίωνα.
Τι προσφέρουν αυτά όμως σε έναν… πολίτη του 21ου αιώνα; «Ευεξία, ταχύτητα κίνησης και αντίληψης, ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης, καλή φυσική κατάσταση» είναι μερικά από αυτά, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργά, ο οποίος υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα μαχητικό σπορ επαφής, κι όχι πολεμική τέχνη.
Η εκπαίδευση στη βυζαντινή οπλομαχία είναι το ένα σκέλος. Το δεύτερο, είναι η ιστορική αναβίωση, με μέλη του συλλόγου και σύγχρονους οπλομάχους να συμμετέχουν σε σπουδαία ιστορικά δρώμενα, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, προσφέροντας με το ξίφος, τη στολή και την εκπαίδευσή τους, τον απαραίτητο ρεαλισμό για αυτού του τύπου τις εκδηλώσεις.
Όπως επίσης, και σε ιστορικές ταινίες εποχής, στις οποίες οι ξιφομάχοι είναι απαραίτητοι, όπως στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Μανούσου Μανουσάκη με τίτλο «Η έναρξη της επανάστασης του '21 στην Πελοπόννησο», στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων στην αναπαράσταση της πτώσης της Κωνσταντινούπολης. Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό, όσο και γοητευτικό, για τους λάτρεις αυτής της εποχής...