Βρασμένο αυγό Vs Ομελέτα: Ομελέτα: Ποιο είναι πιο υγιεινό
Τα αυγά είναι μια δύναμη διατροφής, γεμάτη πρωτεΐνες και βασικές βιταμίνες. Όταν πρόκειται για την ενσωμάτωση των αυγών σε μια υγιεινή διατροφή, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τον εαυτό τους να επιλέγει ανάμεσα στα βραστά αυγά και τις ομελέτες.
Και οι δύο επιλογές τροφίμων απολαμβάνονται συχνά από τους περισσότερους ανθρώπους στο πρωινό. Ενώ και οι δύο επιλογές είναι νόστιμες και βολικές, διαφέρουν ως προς το θρεπτικό περιεχόμενο, τις θερμίδες και τα οφέλη για την υγεία.
Διατροφική αξία των βραστών αυγών
Τα βραστά αυγά θεωρούνται συχνά ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να τα απολαύσετε. Είναι απλά στην παρασκευή τους και διατηρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς την προσθήκη επιπλέον συστατικών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), ένα βραστό αυγό περιέχει περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
Επιπλέον, τα βρασμένα αυγά παρέχουν βασικές βιταμίνες όπως οι B12, A και D, μαζί με μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.
Βοηθούν επίσης στον κορεσμό του οργανισμού και έτσι βοηθούν στην απαλλαγή από τις ανεπιθύμητες λιγούρες και την αύξηση του σωματικού βάρους.
Τα αυγά περιέχουν χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη λειτουργία της μνήμης και τη συνολική γνωστική υγεία.
Επιπλέον, τα βραστά αυγά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία από τον εκφυλισμό των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των θρεπτικών συστατικών για τη συνολική υγεία.
Με περίπου 78 θερμίδες ανά μεγάλο βραστό αυγό, αποτελούν μια επιλογή χαμηλών θερμίδων που ταιριάζει καλά σε σχέδια διαχείρισης βάρους.
Διατροφικές αξίες της ομελέτας
Οι ομελέτες προσφέρουν έναν ευέλικτο τρόπο να απολαμβάνετε τα αυγά, επιτρέποντας διάφορες γεμίσεις, όπως λαχανικά, τυρί, ακόμη και κρέας. Αυτή η ευελιξία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το διατροφικό προφίλ.
Για παράδειγμα, η προσθήκη λαχανικών ενισχύει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και παρέχει πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα.
Ωστόσο, η διατροφική αξία μιας ομελέτας μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Ενώ μια βασική ομελέτα που παρασκευάζεται μόνο με αυγά μπορεί να έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με τα βραστά αυγά, η προσθήκη τυριού ή μαγειρικών ελαίων μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες και τα ανθυγιεινά λίπη.
Η χολίνη στα αυγά προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε τα αυγά τη σωστή στιγμή για να αποκομίσετε τα οφέλη.
Οι ομελέτες περιέχουν επίσης υγιεινά λιπαρά από τα ίδια τα αυγά, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Αυτά τα λίπη περιλαμβάνουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε πόσο τυρί ή λάδι προστίθεται κατά το μαγείρεμα για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης με φυσικό τρόπο.
Σύγκριση θερμίδων
Τα βραστά αυγά εδώ έχουν το πάνω χέρι όσον αφορά τις θερμίδες. Ένα βραστό αυγό έχει περίπου 78 θερμίδες και σχεδόν καθόλου λίπος.
Η ομελέτα μπορεί να έχει εξαιρετικά μεταβλητές θερμίδες λόγω των συστατικών.
Από τη μία πλευρά, τα λαχανικά είναι υγιεινές προσθήκες χωρίς να συμβάλλουν πολύ στην πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, το τυρί ή τα έλαια που χρησιμοποιούνται με επιπλέον σάλτσα μπορεί να ανεβάσουν σημαντικά τα επίπεδα θερμίδων. Ως εκ τούτου, αν κάποιος στοχεύει στη ρύθμιση της πρόσληψης θερμίδων, προτιμώνται τα βραστά αυγά.
Περιεκτικότητα σε χοληστερόλη
Τόσο τα βραστά αυγά όσο και οι ομελέτες περιέχουν χοληστερόλη που βρίσκεται κυρίως στον κρόκο. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, όπως πίστευαν κάποτε. Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, ο οργανισμός μας παράγει χοληστερόλη κυρίως μέσω των κορεσμένων και των τρανς λιπών της διατροφής μας και όχι από διατροφικές πηγές όπως τα αυγά. Έτσι, ενώ ένα βραστό αυγό έχει περίπου 186 mg χοληστερόλης, μια ομελέτα που ετοιμάζεται με λιγότερους κρόκους ή μόνο με ασπράδια αυγών θα βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης χοληστερόλης χωρίς να θυσιάσετε την πρωτεΐνη.
Ποιο είναι πιο υγιεινό;
Εξαρτάται από τους στόχους και τις προτιμήσεις της δίαιτας. Τα βραστά αυγά είναι εύκολα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά χωρίς πρόσθετα συστατικά που μπορεί να προσθέσουν θερμίδες ή ανθυγιεινά λίπη. Είναι τα πιο κατάλληλα για ένα πιο πρωτεϊνούχο γρήγορο γεύμα, που λαμβάνεται με λιγότερο χρόνο προετοιμασίας. Από την άλλη πλευρά, οι ομελέτες αφήνουν περιθώρια για να συμπεριλάβετε ακόμη περισσότερη θρεπτική αξία μέσω επιπλέον προσθηκών, όπως λαχανικά, και όταν παρασκευάζονται χωρίς υπερβολικές ποσότητες τυριού ή επιβλαβών ελαίων- μπορούν να αποτελέσουν μια ακόμη πιο ικανοποιητική επιλογή γεύματος.
Τα βραστά αυγά και οι ομελέτες έχουν τα δικά τους οφέλη για την υγεία.
Τα βραστά αυγά είναι πολύ απλά με χαμηλό αριθμό θερμίδων, ενώ οι ομελέτες προσφέρουν ευελιξία και πιθανώς μεγαλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αν γεμίσουν με υγιεινά συστατικά. Η τελική επιλογή εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τους στόχους για τη διατροφή σας. Ωστόσο, πριν προσθέσετε κάτι στη διατροφή σας ζητήστε ιατρική καθοδήγηση.
Τι συμβαίνει όταν τρώτε πάρα πολλά αυγά;
Η κατανάλωση πολλών αυγών μπορεί να οδηγήσει σε πιθανά προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Ενώ τα αυγά αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου για ορισμένα άτομα, ιδίως για εκείνα με υπάρχουσα χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις. Η υπερκατανάλωση αυγών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ανισόρροπη διατροφή, εάν οδηγεί σε έλλειψη ποικιλίας στις πηγές θρεπτικών συστατικών.
Το μέτρο είναι το κλειδί για να απολαύσετε τα οφέλη των αυγών για την υγεία και να ελαχιστοποιήσετε τους πιθανούς κινδύνους.