Απογοήτευση και ανασφάλεια: Πάνω από τους μισούς Έλληνες ονειρεύονται τη ζωή τους σε άλλη χώρα

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δηλώνει απογοητευμένη από την καθημερινότητά της, με το 58% να εκφράζει την επιθυμία να ζήσει σε άλλη χώρα
5'

Η εικόνα της Ελλάδας μέσα από μία πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει μια βαθιά απογοήτευση από την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας «Επιδιώξεις – Όνειρα – Προσδοκίες» που διεξήχθη από το δίκτυο IRIS, το 58% των Ελλήνων δηλώνει ότι «θα ήθελαν να ζήσουν σε άλλη» χώρα, με την Ελβετία να αποτελεί την πιο επιθυμητή επιλογή.

Αυτή η απογοήτευση είναι εξαιρετικά ενδεικτική, καθώς μόνο το 9% των πολιτών αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο από την καθημερινότητά του, ενώ μόλις το 4% θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των ονείρων του.

Η έλλειψη κοινών στόχων και η διάχυτη αίσθηση ότι δεν υπάρχει εθνική συνοχή, φαίνεται να χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση στη χώρα. Επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι δεν υπάρχει «κοινό όνειρο» για το μέλλον και εκφράζουν την ανάγκη να νιώσουν περήφανοι ξανά για την πατρίδα τους.

Η απογοήτευση αυτή αποτυπώνεται στην απουσία προοπτικών για πολλούς πολίτες, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, αλλά και για ριζικές αλλαγές σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη. Αυτά τα μέτρα θεωρούνται απαραίτητα για την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής και την ενδυνάμωση των Ελλήνων τόσο σε προσωπικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να κατανοήσουν τις ανάγκες τους, να δείξουν ευαισθησία στα προβλήματά τους και να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των βασικών τομέων της χώρας. Αν η Ελλάδα καταφέρει να ενστερνιστεί το ισχυρό αξιακό της σύστημα, με σεβασμό στην εθνική ενότητα, την ισονομία και τη δημοκρατία, τότε θα μπορέσει να βρει τον δρόμο προς μια ισχυρή και ισότιμη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, σε συνδυασμό με την ανησυχία για το μέλλον, προσφέρουν μια ανησυχητική εικόνα για την κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα και τονίζουν την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές αλλαγές.

Ειδικός εξηγεί γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα

Η ψυχολόγος και παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου αναλύει στο Newsbomb.gr τους λόγους που ωθούν τους νέους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη πολυπλοκότητα του φαινομένου.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι μαζικά σχεδόν οι νέοι επιλέγουν να ζήσουν και να εργαστούν μακριά από τη χώρα μας για διάφορους λόγους κυρίως όμως επειδή δεν βρίσκουν εύκολα εργασία ή ετεροπασχολούνται», ανέφερε αρχικά.

«Έρχονται σε επαφή με το τρόπο ζωής άλλων χωρών, είτε μέσω των σπουδών τους αν έχουν φοιτήσει σε ένα ξένο πανεπιστήμιο, ή μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών ή από πληροφορίες που τους μεταφέρουν φίλοι τους που ζουν σε κάποια άλλη χώρα κλπ. Διαπιστώνουν ότι υπάρχει καλύτερη οργάνωση, υποδομές, διαφάνεια , ευκαιρίες, σταθερότητα, καλύτερες εργασιακές συνθήκες, αλλά και αμοιβές πιο υψηλές», πρόσθεσε.

«Στην Ελλάδα, όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει δυσκολία να βρουν εργασία με βάσει τα προσόντα τους ενώ η έλλειψη προοπτικών εξέλιξης και ο ικανοποιητικός μισθός παραμένουν όνειρο. Οι νέοι αγωνιούν για το αύριο, για την ζωή τους, δυσκολεύονται να κάνουν σχέδια για το μέλλον…», συμπλήρωσε.

«Πολλοί αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους, ενώ εργάζονται, μέχρι τα 30-35 χρόνια τους, καθώς δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την ανεξαρτησία τους. Όσο για την απόκτηση δικής τους οικογένειας ούτε λόγος. Οι νέοι αισθάνονται ανασφάλεια και απαισιοδοξία χωρίς να παραβλέπουμε ότι μεγάλωσαν κατά την δεκαετία της οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα μας με όλες τις σοβαρές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής και στα οικονομικά των οικογενειών τους», τόνισε η Αλεξάνδρα Καππάτου.

«Σήμερα παρά τη μείωση της ανεργίας που φαίνεται βάσει στοιχείων να υπάρχει , η ποιότητα ζωής των νέων παραμένει χαμηλή, με τους μισθούς και τις ανισότητες να αποτελούν τροχοπέδη. Επιπλέον, το αξιακό σύστημα της χώρας μας , δημιουργεί προβληματισμό ,απογοήτευση και δυσπιστία. Υποθέσεις που άπτονται του κράτους δικαίου ενισχύουν την δυσφορία και δυσπιστία. Όλα αυτά αφήνουν ιδιαίτερο αποτύπωμα στο ψυχισμό τους , το άγχος συχνά γίνεται σύντροφος της καθημερινότητας , η ανασφάλεια , η θλίψη και η απαισιοδοξία. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αγχώδεις διαταραχές η κατάθλιψη και η δυσκολία στις σχέσεις τους κτυπούν την πόρτα», πρόσθεσε.

«Όμως οι νέοι έχουν ανάγκη να προχωρήσουν, να δημιουργήσουν, να ονειρευτούν ένα καλύτερο κόσμο με δικαιοσύνη ,αξίες και ευκαιρίες.. Εμείς οι μεγαλύτεροι οφείλουμε να τους ανοίξουμε το δρόμο σε αυτό και να δώσουμε ευκαιρίες να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους..

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι παρόλα τα αρνητικά που αναφέρονται οι περισσότεροι νέοι που έχουν μεταναστεύσει διατηρούν άσβεστη την επιθυμία να επιστρέψουν στη χώρα μας. Οι λόγοι είναι πολλοί η οικογένεια, οι φίλοι, η ζεστασιά των ανθρώπων, μια σχέση, οι καιρικές συνθήκες κλπ. Αυτά αποδεικνύουν ότι, παρά τα προβλήματα, η Ελλάδα παραμένει ένας σημαντικός τόπος για αυτούς».

Η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Ολόκληρη η έρευνα από το δίκτυο IRIS: