Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κάλυψαν πρόχειρα με... πίσσα το φρεάτιο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Οι σοκαριστικές εικόνες με την πλημμυρισμένη με βοθρολύματα Ποσειδώνος φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και στο μέλλον, καθώς ουσιαστική λύση για το χρόνιο πρόβλημα δεν δίνεται προς το παρόν, με τους υπεύθυνους να προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το... χαλί. Συγκεκριμένα, καλύπτοντας τα φρεάτια πρόχειρα με πίσσα!

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Κάλυψαν πρόχειρα με... πίσσα το φρεάτιο στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
5'

Σάλος με τα βοθρολύματα που γέμισε η λεωφόρος Ποσειδώνος, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, και τους υπεύθυνους να... ανταλλάζουν κατηγορίες, για το ποιος ευθύνεται για τη ντροπιαστική αυτή κατάσταση, που προέκυψε από μια... βροχή.

Το Newsbomb.gr δημοσιεύει την καταγγελία του γνωστού Συμβούλου Οδικής Ασφάλειας, Κίμωνα Λογοθέτη, βάσει της οποίας η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη στο μέλλον, αφού όπως φαίνεται, ως λύση οι υπεύθυνοι σκέφτηκαν να... κρύψουν το πρόβλημα κάτω από χαλί!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr ο Κίμων Λογοθέτης, προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και τη διαχείριση των υποδομών καθώς οι αρμόδιοι, όπως προκύπτει από την απόφαση των αρμόδιων αρχών, φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ στο επίμαχο σημείο στην Ποσειδώνος καλύφθηκε με... πίσσα!

«Αυτή η πρακτική δεν αποτελεί απλώς ένδειξη προχειρότητας, αλλά δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της κυκλοφορίας και την οδική ασφάλεια γενικότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε εικόνες:


Η Λεωφόρος Ποσειδώνος είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς δρόμους της Αττικής, εξυπηρετώντας τα Νότια Προάστια, την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το Ελληνικό. Όπως ανέφερε ο κ. Λογοθέτης, «είναι αδιανόητο ένας τόσο σημαντικός οδικός άξονας να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης σε σημεία του οδοστρώματος, στις διαγραμμίσεις, αλλά και στα σημεία όπου έχουμε έντονη συγκέντρωση υδάτων. Η συντήρηση της Ποσειδώνος θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την Αττική, καθώς οι κίνδυνοι που δημιουργούνται είναι πολλαπλοί και σοβαροί».

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν

Η κάλυψη του φρεατίου με πίσσα δεν αποτελεί μόνο ένδειξη κακής διαχείρισης, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους:

• Πλημμυρικός Κίνδυνος: Το φραγμένο φρεάτιο δεν επιτρέπει την απορροή των υδάτων, επιδεινώνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

• Κίνδυνος για Οχήματα και Οδηγούς: Το φρεάτιο μπορεί να εκτοξευθεί λόγω της πίεσης των νερών, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για τα διερχόμενα οχήματα.

• Έλλειψη Σχεδιασμού: Η προχειρότητα στη διαχείριση των υποδομών υποδηλώνει έλλειψη σχεδιασμού και προνοητικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο, κάθε φορά που βρέχει, υπερχειλίζει ο αγωγός λυμάτων της ΕΥΔΑΠ, εκτοξεύεται το καπάκι στη δεξιά λωρίδα του ρεύματος προς Πειραιά, στο ύψος της οδού Κανάρη στον Άλιμο. Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ έχει επισημάνει ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλές παράνομες συνδέσεις απορροής ομβρίων υδάτων από παρόδιες ιδιοκτησίες, οι οποίες επιβαρύνουν το ήδη υπερφορτωμένο δίκτυο και ενισχύουν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Η απόφαση να καλυφθεί το φρεάτιο με πίσσα απαιτεί εισαγγελική έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί ποιος έδωσε την εντολή για αυτή την ενέργεια, η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και την οδική ασφάλεια. Πρόκειται για ένα γεγονός που δεν πρέπει να παραβλέπεται, καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές», καταλήγει ο Κίμων Λογοθέτης.

Κόντρα δημάρχου Αλίμου με ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην Ποσειδώνος

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, σχολίασε την κατάσταση λέγοντας ότι η κατάσταση προκλήθηκε από ένα καπάκι της ΕΥΔΑΠ που άνοιξε με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα του αγωγού αποχέτευσης να βγουν στο οδόστρωμα και να πλημμυρίσουν μαζί με το νερό της βροχής τη λεωφόρο, σπίτια αλλά και καταστήματα σε όλη την έκταση από την Λ. Αλίμου, μέχρι τη Λ. Καλαμακίου.

Παράλληλα τόνισε ότι την κεντρική ευθύνη για την κατάσταση που επικράτησε έχει η ΕΥΔΑΠ, καθώς δεν έχει προχωρήσει εδώ και χρονιά το έργο στον αγωγό αποχέτευσης.

Λίγο αργότερα, η ΕΥΔΑΠ με ανακοίνωσή της διέψευσε τις δηλώσει του δήμαρχου Αλίμου τονίζοντας ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα όμβρια. Επίσης, στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι «το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης με αποτέλεσμα να ανοίγει το καπάκι του δικτύου αποχέτευσης στο συγκεκριμένο σημείο» και αυτό γιατί έχουν γίνει 7.000 παράνομες συνδέσεις ομβρίων στον αγωγό αποχέτευσης από ιδιώτες στην ευρύτερη περιοχή.

Σκυλακάκης: Το πρόβλημα στην Ποσειδώνος είναι γνωστό από το 2000

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε καλεσμένος στο κανάλι του ΣΚΑΪ όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις εικόνες ντροπής στην παραλιακή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «για να έχουμε υπερχείλιση στα λύματα πρέπει να μπει νερό της βροχής στους αγωγούς των λυμάτων. Κανονικά δεν πρέπει να συμβαίνει, αλλά έχουμε περίπου 5% των κτισμάτων στο Λεκανοπέδιο, που έχουν παράνομες συνδέσεις στους αγωγούς λυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές, που είναι μαζικό το πρόβλημα, όπως στα νότια προάστια, έχουμε υπερφόρτωση του συστήματος».

«Αυτό είναι γνωστό από το 2000. Είναι 25 χρόνια πρόβλημα και αυτό που έχει ξεκινήσει να γίνεται είναι ένα μικρό έργο στην περιοχή που θα καλύψει το πρόβλημα. Πρόκειται για έναν αγωγό που θα είναι παράλληλος με τον υπάρχοντα που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη 2025 με αρχές 2026. Παράλληλα δρομολογείται ένα μεγάλο έργο για έναν αγωγό που θα κινείται παράλληλα με την Αθηναϊκή Ριβιέρα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε και τα όσα γνωστοποίησε η ΕΥΔΑΠ αναφορικά με τις 7.000 παράνομες συνδέσεις ομβρίων στον αγωγό αποχέτευσης.

«Αυτό με τις παράνομες συνδέσεις έγινε το 1970-1980 όταν κατασκευάστηκαν τα κτίρια αυτά. Το κόστος για να «ξεκάνεις» αυτές τις παρανομίες είναι αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά κτίριο, οπότε το πιο λογικό είναι να το λύσουμε με έργα υποδομής», ανέφερε χαρακτηριστικά διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «τώρα εμποδίζεται αυτό γιατί υπάρχει ο ελεγκτής δόμησης».

Ερωτηθείς για τις ευθύνες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε «η ευθύνη είναι ότι για 20 χρόνια δεν έχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων. Η ΕΥΔΑΠ έχει ευθύνη γιατί άνοιξε ένα καπάκι, ο δήμος αντικειμενικά πρέπει να φροντίζει η παροχέτευση ομβρίων να είναι αποτελεσματική».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή