Ελαιόλαδο: Το κοινό λάθος που κάνετε όταν το αποθηκεύεται και «σαπίζει»
Ένα από τα πλέον πολύτιμα αγαθά για κάθε νοικοκυριό απαιτεί προσοχή
Αν και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρατούν το ελαιόλαδο τους δίπλα στην εστία για εύκολη πρόσβαση, οι ειδικοί της Which? προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να κάνει το υγρό να ταγγίσει πιο γρήγορα.
Αντιθέτως, συμβουλεύουν να το αποθηκεύσετε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
«Διατηρώντας το ελαιόλαδό σας σε ένα ντουλάπι μακριά από το φως, τη θερμότητα και το οξυγόνο, θα βοηθήσετε στην παράταση της διάρκειας ζωής του και θα αποτρέψετε τη γρήγορη φθορά του», εξηγεί το Which?
Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο δεν γίνεται καλύτερο με την πάροδο του χρόνου - επομένως δεν πρέπει να το αφήνετε να περιφέρεται για χρόνια.
«Μόλις το μπουκάλι ανοίξει, εκτίθεται στο οξυγόνο, το οποίο προκαλεί την αλλοίωση του λαδιού', προσθέτουν οι ειδικοί. Για μέγιστη γεύση και οφέλη για την υγεία, χρησιμοποιήστε το μέσα σε δύο μήνες», αναφέρει
Ενώ το Which? συμβουλεύει να κρατάτε το ελαιόλαδό σας μακριά από κάθε πηγή θερμότητας, είναι επίσης καλύτερο να αποφεύγετε το ψυγείο.
«Μην το αποθηκεύετε στο ψυγείο», προειδοποιούν οι ειδικοί.
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η διατήρηση του ελαιολάδου σας στο ψυγείο θα το βοηθήσει να διαρκέσει περισσότερο, αλλά οι ειδικοί μας δεν το συνιστούν αυτό.
«Το καλύτερο είναι να το διατηρείτε σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι. Οι ειδικοί σας ενθαρρύνουν επίσης να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη συσκευασία.Οι ειδικοί μας συνιστούν να αποφεύγετε το λάδι που πωλείται σε διαφανή πλαστικά μπουκάλια, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γεύση του λαδιού», εξηγείται.
«Ιδανικά, επιλέξτε ένα κουτί ή ένα γυάλινο μπουκάλι σκούρου χρώματος αντί για ένα διαφανές. Αυτό βοηθάει στο να εμποδίζεται το φως και να αποτρέπεται η αλλοίωση του λαδιού, τόσο στα ράφια του καταστήματος όσο και όταν το παίρνετε στο σπίτι».