ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

Κηφισός - Μπελαβίλας: «Παρεμβάσεις τώρα, αποκλείσαμε το Καλατράβα για λιγότερους κινδύνους»

O καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Νίκος Μπελαβίλας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε ότι είναι επείγουσα ανάγκη για παρεμβάσεις στον Κηφισό

Κηφισός - Μπελαβίλας: «Παρεμβάσεις τώρα, αποκλείσαμε το Καλατράβα για λιγότερους κινδύνους»
EUROKINISSI
4'

Μια εντυπωσιακή, αλλά ταυτόχρονα ανησυχητική ανακάλυψη έκαναν μέλη της ομάδας «Γεωμυθική», εντοπίζοντας την τρίτη και μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη στην κοίτη του ποταμού Κηφισού. Η λίμνη εντοπίστηκε στο σημείο όπου ο Κηφισός συναντά το ρέμα της Εσχατιάς, με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την επίδρασή της στη στατικότητα της περιοχής.

Η συγκεκριμένη υπόγεια λίμνη φαίνεται να έχει σχηματιστεί εξαιτίας καταστροφής της κοίτης του ποταμού στο σημείο, με αποτέλεσμα την αποσάθρωση του πυθμένα και την αποδυνάμωση των θεμελίων των πλευρικών τοίχων.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Νίκος Μπελαβίλας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, προειδοποίησε: «Τα τοιχία και οι οροφές φαίνονται να είναι εντάξει. Το δάπεδο έχει διαλυθεί σε 3 σημεία, εκεί δηλαδή που είναι η στρώση της κοίτης. Πρέπει να μπει συνεργείο επειγόντως προκειμένου να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει».

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η επικινδυνότητα της κατάστασης δεν μπορεί να εκτιμηθεί χωρίς την επιτόπια εξέταση από ειδικούς μηχανικούς.

«Δεν μπορεί να ειπωθεί αν διατρέχει κίνδυνο ο Κηφισός αν δεν κατέβει ένα έμπειρο συνεργείο μηχανικών κάτω να δει τι συμβαίνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ανακάλυψη της λίμνης εντυπωσιάζει και για έναν άλλο λόγο: Η λίμνη φαίνεται να φιλοξενεί ακόμα και ψάρια. Ωστόσο, η ζημιά στην κοίτη του ποταμού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, με τον καθηγητή να αναφέρει: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Κηφισός θα καταρρεύσει. Η εικόνα τριών σπασμένων περιοχών στα θεμέλια του ποταμού είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Το στέγαστρο Καλατράβα το αποκλείσαμε από το κοινό για πολύ λιγότερο σημαντικούς λόγους».

Σπηλαιολόγος προειδοποιεί για τον Κηφισό: «Φερτές ύλες μπλοκάρουν τη φυσική ροή των υδάτων και επιβαρύνουν το περιβάλλον»

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κηφισός αναδείχθηκαν πρόσφατα μέσα από τις δηλώσεις του Δημήτρη Θεοδοσόπουλος, σπηλαιολόγου και μέλους της ομάδας Γεωμυθική, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη άμεσης δράσης.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κηφισός είναι τρία:

  1. Συσσώρευση μπάζων και σκουπιδιών
  2. Ρύπανση από παράνομες συνδέσεις και σπασμένους αγωγούς
  3. Στατικά προβλήματα του υπόγειου δικτύου

«Η κοίτη του Κηφισού και το υπόγειο δίκτυό του έχουν γεμίσει με τεράστιες ποσότητες μπάζων και απορριμμάτων. Αυτά προέρχονται από ρέματα που καταλήγουν στον ποταμό, αλλά και από ασυνείδητους πολίτες που πετούν σκουπίδια κατά μήκος του ανοιχτού δικτύου. Το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, καθώς οι φερτές ύλες μπλοκάρουν τη φυσική ροή των υδάτων και επιβαρύνουν το περιβάλλον», ανέφερε ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.

«Η ρύπανση του Κηφισού είναι ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα. Παράνομες συνδέσεις αγωγών ρίχνουν ανεπεξέργαστα λύματα στο ποτάμι, ενώ σπασμένοι αγωγοί της επιδεινώνουν την κατάσταση. Τα λύματα που καταλήγουν στον ποταμό και από εκεί στη θάλασσα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα», πρόσθεσε.

«Η έλλειψη συντήρησης του υπόγειου αγωγού του Κηφισού έχει οδηγήσει σε καταρρεύσεις τμημάτων του. Η ύπαρξη λιμνών στο υπόγειο δίκτυο και η διάβρωση των θεμελίων των πλευρικών τοιχίων, που στηρίζουν την Εθνική Οδό, αποτελούν σοβαρές απειλές. Εμφανίζονται σίδερα οπλισμού στα ταβάνια, ενώ το έργο παρουσιάζει γενικευμένη φθορά, γεγονός που καθιστά άμεση την ανάγκη για αυτοψία και αποκατάσταση», τόνισε ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα - Η ανάγκη για άμεση παρέμβαση

Παρά τις προειδοποιήσεις από ειδικούς, μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις είναι περιορισμένες. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, «η απομάκρυνση κάποιων μπάζων έγινε μόλις φέτος, μετά από επισήμανση του προβλήματος το 2023. Ωστόσο, αυτό αφορά μόνο ένα μικρό τμήμα του ποταμού – συγκεκριμένα το 1/3 του υπόγειου δικτύου – και δεν έχει αντιμετωπιστεί ούτε η ρύπανση ούτε τα στατικά προβλήματα».

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδοσόπουλος, «πρόκειται για ένα τεχνικό έργο που δεν έχει συντηρηθεί ποτέ». Η ανάγκη για άμεση αυτοψία και συντονισμένη επέμβαση είναι πιο επείγουσα από ποτέ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο σπηλαιολόγος: «Τον Ιούλιο του 2023, η δεύτερη λίμνη εντοπίστηκε κάτω από τον Κηφισό στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών αφού μπήκαν από την περιοχή του Ρέντη και αφού περπάτησαν 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό.

Η τρίτη και η μεγαλύτερη λίμνη στην κοίτη του Κηφισού βρίσκεται στο σημείο συνάντησης με το ρέμα της Εσχατιάς και είναι αυτή που προκαλεί την μεγαλύτερη ανησυχία. Η συγκεκριμένη λίμνη σχηματίστηκε καθώς στο σημείο αυτό καταστράφηκε η κοίτη και φαίνεται να έχει μέχρι και ψάρια».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή