Ο Άρειος Πάγος «κοντά» στους γονείς

Aσπίδα προστασίας στους αποδεδειγμένα «καλούς» γονείς ύψωσε ο Άρειος Πάγος...
1'

Aσπίδα προστασίας στους αποδεδειγμένα «καλούς» γονείς ύψωσε ο Άρειος Πάγος, αναιρώντας απόφαση Εφετείου που καταλόγισε ευθύνη σε μητέρα για τον θανάσιμο τραυματισμό του ανήλικου παιδιού της.

Συγκεκριμένα, το δίχρονο αγοράκι κατέληξε όταν οδηγός έκανε όπισθεν το αυτοκίνητό του χωρίς να ελέγξει αν βρισκόταν κάποιος πεζός δίπλα ή πίσω από αυτό με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα το ανήλικο παιδί. Η μητέρα η οποία είχε την επιμέλεια του μικρού και ασκούσε την γονική του μέριμνα είχε εμπιστευθεί τη φύλαξή του για λίγα λεπτά σε τρίτο πρόσωπο.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης την οποία τελικώς αναίρεσε ο Άρειος Πάγος η μητέρα λόγω της πολύ μικρής ηλικίας του παιδιού όφειλε να έχει ιδιαίτερα τεταμένη την προσοχή της ώστε να το παρακολουθεί και επιτηρεί ανά πάσα στιγμή προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, εσφαλμένα το Εφετείο Θεσσαλονίκης έκρινε συνυπαίτια την μητέρα κατά ποσοστό 70% για τον θανάσιμο τραυματισμό του παιδιού της με το σκεπτικό ότι στις περιπτώσεις ατυχημάτων σε βάρος ανηλίκων ναι μεν ο Αστικός Κώδικας καθιερώνει μαχητό τεκμήριο σε βάρος των γονέων οι οποίοι έχουν την εποπτεία ανήλικου παιδιού, όμως το τεκμήριο αυτό μπορεί να ανατραπεί «εφόσον ο εποπτεύον γονέας επικαλεστεί και αποδείξει ότι άσκησε την προσήκουσα εποπτεία ή ότι η ζημία παρά την άσκηση της προσήκουσας εποπτείας δεν μπορούσε να αποτραπεί».