Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε συνολικά 110 αυτοκτονίες

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέτρεψε 110 προθέσεις αυτοκτονιών το Α' εξάμηνο του έτους 2012 σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία.
3'

Καθημερινά και σε 24ωρη βάση διενεργείται ψηφιακή έρευνα στο διαδίκτυο για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ψηφιακή διαδικτυακή έρευνα σε 24ωρη βάση, για τον εντοπισμό συνανθρώπων μας, που τυχόν εκδηλώνουν πρόθεση αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.

Κατά το Α' εξάμηνο του έτους 2012 εξειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας εντόπισε στις ψηφιακές έρευνες του διαδικτύου εκατό δέκα ανθρώπους, που εκδήλωσαν τέτοια πρόθεση και προχώρησε άμεσα, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, στις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή τους.

Αξίζει να σημειωθεί η αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία του προσωπικού της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με εξειδικευμένους επιστήμονες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που συνδράμουν στις προσπάθειες για τη μετέπειτα ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων αυτών.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις αποτροπής αυτοκτονιών και άλλα σοβαρά περιστατικά:

Αθήνα, ενήλικος, ο οποίος είχε κόψει τις φλέβες του και είχε προβεί σε κατάποση χαπιών, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Κατερίνη, ενήλικη μετά από κατάποση χαπιών, οδηγήθηκε στο τοπικό νοσοκομείο για πλύση στομάχου.

Λευκάδα, ανήλικη που αντιμετώπιζε σύνδρομο διπλής προσωπικότητας, εκδήλωνε πρόθεση αυτοκτονίας με τη χρήση ψευδωνύμου, ενώ παράλληλα με τη χρήση άλλου προσπαθούσε να αποτρέψει την ίδια πράξη.

Κρήτη, ενήλικος που αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, αναρτούσε σε χώρο κοινωνικής δικτύωσης διάφορες φωτογραφίες όπου ήταν ένοπλος και απειλούσε ότι προβεί σε εγκληματικές ενέργειες σε βάρος τρίτων. Υποβλήθηκε σε ψυχιατρική εξέταση και εγκλείσθηκε σε ψυχιατρική κλινική.

Θεσσαλονίκη, ενήλικος με χρόνια ψυχολογικά προβλήματα, απειλούσε ότι θα διαπράξει κακόβουλες πράξεις. Παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγο, ενώ κλήθηκε και ειδικός διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ..

Γιάννενα, ενήλικος ευρισκόμενος εντός «διαδικτυακού δωματίου συνομιλίας» ( chat room ), αποχαιρετούσε φιλικά πρόσωπα με παράλληλη κατάποση χαπιών. Μετά από επέμβαση των τοπικών αστυνομικών αρχών, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων για νοσηλεία.

Σκύρος, ενήλικη που αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, απειλούσε ότι θα αυτοτραυματισθεί και θα προβεί σε άδικες πράξεις σε βάρος τρίτων προσώπων. Μετά από ψυχιατρική εξέταση κρίθηκε απαραίτητος ο εγκλεισμός της σε ψυχιατρική κλινική.

Ειδικότερα, από 01.01.2012 έως την 29.06.2012, οι υποθέσεις αποτροπής αυτοκτονιών από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι:

Συνολικά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αποτρέψει από το 2006 μέχρι σήμερα τετρακόσιες εβδομήντα τέσσερις (474) περιπτώσεις εκδηλώσεων προθέσεων αυτοκτονίας μέσω διαδικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λειτουργεί σε 24ωρη βάση, η τηλεφωνική γραμμή 11012, στην οποία οποιοσδήποτε πολίτης, ανώνυμα ή επώνυμα, μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την πρόληψη, αλλά και την άμεση αποτροπή τέτοιων περιπτώσεων.

Επιπλέον, η επικοινωνία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι δυνατή και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης : ccu@cybercrimeunit.gov.gr