Εργασιακή εφεδρεία αντί απολύσεων
Εργασιακή εφεδρεία με ηλικιακά κριτήρια αναμένεται να είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ως απάντηση στις πιέσεις της Τρόικα για δραστικό περιορισμό στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου τίθεται το θέμα της αποχώρησης 150.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015. Εφόσον όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην γίνουν απολύσεις τότε φαίνεται πως θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος να τεθούν εκτός δημόσιου τομέα τόσοι εργαζόμενοι.
Όπως σημειώνουν στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας υπολογίζεται ότι θα φεύγουν με συνταξιοδότηση 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς το 45% των εργαζομένων θεωρείται «γηράσκον». Ωστόσο υπολείπονται άλλοι 50.000 εργαζόμενοι προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των αποχωρήσεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ως μόνη λύση φαίνεται ένας καινούριος κύκλος εργασιακής εφεδρείας και μάλιστα τριών ταχυτήτων ανάλογα με την ηλικία.
Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει:
- Για όσους είναι άνω των 50 ετών, εφεδρεία με το βασικό μισθό ως τη σύνταξη, εκτός αν βρουν αλλού εργασία
- Για όσους είναι μεταξύ 40 και 50 ετών, εφεδρεία για δύο τριετίες
- Για όσους είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, μια τριετία
Ακολουθώντας την λύση της εφεδρείας επέρχεται σημαντική μείωση των δαπανών καθώς δεν απαιτείται να καταβληθούν επιπλέον επιδόματα ανεργίας, το κόστος αποζημίωσης λόγω απόλυσης σε όσους βρίσκονται κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης ενώ παράλληλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χάνουν τις εισφορές τους.
Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εφεδρεία οι πρώτοι εργαζόμενοι που θα υπαχθούν σε αυτήν αναμένεται ότι θα είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου που σήμερα απασχολούνται σε οργανισμούς του Δημοσίου που οδεύουν ολοταχώς προς κατάργηση.
Εξάλλου όπως έχει ήδη γνωστό οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίμου και κάτι τέτοιο περιγράφεται και στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. «Στόχος είναι να μην γίνουν απολύσεις μονίμου προσωπικού αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό, λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την τύχη των εργαζομένων όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, οι συμβασιούχοι αναμένεται ότι θα αποχωρούν με τη λήξη της σύμβασής τους, οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μετατάσσονται και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, θα τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας, εφόσον το μέτρο γίνει δεκτό από τους εκπροσώπους του Μηχανισμού Στήριξης.