Σημαντικό το έργο Σφακιανάκη και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Καίριες είναι οι επιτυχίες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα κυκλώματα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, στον εντοπισμό και την εξάρθρωση κυκλωμάτων ηλεκτρονικής απάτης, καθώς και στην αποτροπή αυτοκτονιών.
Οι επιτυχίες της υπηρεσίας οφείλονται στον προγραμματισμό, τη συνέπεια και την μεθοδικότητα του αεικίνητου προϊσταμένου της, του κ. Μανώλη Σφακιανάκη.
Σπούδασε ανάλυση και προγραμματισμό υπολογιστών αλλά του άρεσε και η τήρηση της Δημόσιας Τάξης, γι' αυτό κι εντάχθηκε στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Από το 1995 προΐσταται μιας από τις πιο κρίσιμες υπηρεσίες για την προστασία του πολίτη.
Άλλωστε το έγκλημα έχει μεταλλαχθεί και έχει μεταφερθεί από το πεζοδρόμιο ή τις κακόφημες περιοχές στην άβυσσο του διαδικτύου. Για το λόγο αυτό οι ογδόντα αστυνομικοί που εργάζονται μαζί με τον κ. Σφακιανάκη νυχθημερόν -χωρίς να καταλαβαίνουν από ωράρια, σαββατοκύριακα και αργίες- βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη θέση καθήκοντος που έχουν αναλάβει.
Οι έρευνες
Η υπηρεσία ερευνά συνεχώς το διαδίκτυο και τα άλλα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας και ψηφιακής αποθήκευσης για να ανακαλύψει και να εξιχνιάσει πιθανές εγκληματικές πράξεις.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα αποτελέσματα που έχει καταγράψει η υπηρεσία στον τομέα προστασίας των ανηλίκων αφού έχει εντοπίσει, έχει εξιχνιάσει κι έχει προβεί σε συλλήψεις προσώπων που εμπλέκονται σε κυκλώματα διακίνησης κι εκμετάλλευσης προϊόντων παιδικής πορνογραφίας.
Ο κ. Σφακιανάκης και το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας έχουν ερευνήσει αποτελεσματικά κι έχουν χειριστεί με λεπτότητα υποθέσεις παράνομης διείσδυσης σε υπολογιστικά συστήματα με σκοπό την κλοπή, την παράνομη καταστροφή ή την παράνομη διακίνηση λογισμικού, ψηφιακών δεδομένων ή οπτικοακουστικού υλικού.
Όπως έχει τονίσει σε συνεντεύξεις ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Μανώλης Σφακιανάκης η υπηρεσία λειτουργεί σε τέσσερις άξονες:
1. Γενικών Υποθέσεων: Εντάσσονται οι έρευνες για οικονομικά εγκλήματα, οι σελίδες κοινωνικές δικτύωσης για περιπτώσεις απειλών, εκβιασμών και συκοφαντικών αναρτήσεων.
2. Παιδική πορνογραφία: Αναφέρεται στην έρευνα, τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που ασχολούνται με αυτήν την παράνομη δραστηριότητα.
3. Πνευματικά Δικαιώματα: Γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης περιπτώσεων εισβολών «χάκινγκ» και «κράκινγκ».
4. Ασφάλεια επικοινωνιακών δικτύων: Στους αντικειμενικούς στόχους της υπηρεσίας εντάσσονται επίσης η πρόληψη και η καταστολή εγκλημάτων παραβίασης του απορρήτου στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι βασικές συναλλαγές επιχειρήσεων πλέον έχουν περάσει στο διαδίκτυο γι' αυτό και υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σ' αυτό το θέμα.
Επιτυχίες και συμβουλές
Το τελευταίο διάστημα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει καταφέρει να εντοπίζει άμεσα και αποτελεσματικά ομάδες χάκερ ή κράκερ μέσω του ηλεκτρονικού ίχνους τους.
Αυτό που τονίζει ο κ. Σφακιανάκης συχνά σε ημερίδες είναι οι βασικοί κανόνες για κάθε χρήστη του διαδικτύου που πρέπει να προσέχουμε όλοι:
- Όχι προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο.
- Μεγάλη προσοχή στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
- Όχι μόνα παιδιά στο διαδίκτυο.
Και μην ξεχνάτε. Όταν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το διαδίκτυο, όταν κάποιος προσπαθήσει να σας κάνει κακό, μη διστάσετε να πάρετε τηλέφωνο στο 11012!
Ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης και οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα σας ακούσουν προσεκτικά και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας βοηθήσουν.