Ποιους επηρεάζουν τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση
Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά που έχουν τεθεί επί τάπητος εν όψει της άφιξης της τρόικας και πώς θα δοκιμάσουν τις τσέπες μας.
Η τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα την Τρίτη για να διαπιστώσει αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το νέο Μνημόνιο. Η υστέρηση των εσόδων έχει οδηγήσει τον Αντώνη Σαμαρά και το επιτελείο του στην μελέτη μιας σειράς μέτρων που θα επηρεάσουν ξανά την τσέπη μας.
Δείτε αναλυτικά ποια κοινωνική ομάδα αφορά το κάθε μέτρο:
Πλαφόν στις συντάξεις
Τι είναι: Όριο στο σύνολο των συντάξεων (κύριας, επικουρικής και δεύτερης) που λαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος, που πλέον θα είναι τα 2.400 ευρώ (κατ’ άλλες πηγές τα 2.200 ευρώ)
Ποιους αφορά: Το σύνολο των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Συζητείται το μέτρο να μην έχει οριζόντια εφαρμογή, αλλά να εφαρμοσθεί βάσει συντελεστών. Π.χ. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα να έχουν χαμηλότερο πλαφόν από όσους εργάστηκαν για 45 έτη.
Μείωση εφάπαξ
Τι είναι: Μείωση των εφάπαξ του Δημοσίου κατά 22,63%
Ποιους αφορά: Κατ’ αρχάς τους υπαλλήλους του στενού δημοσίου που σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά αναμένεται να ακολουθήσει η περικοπή έως και 40% και σε άλλα Ταμεία, από τον χώρο των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία χορηγούν μεγαλύτερο εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Μείωση επιδομάτων
Τι είναι: «Ψαλίδι» σε διάφορα κοινωνικά επιδόματα
Ποιους αφορά: Τους άνεργους και όλους όσοι λαμβάνουν κάποια βοήθεια από το κράτος. Στο στόχαστρο έχουν μπει 89 επιδόματα, κυρίως οι συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ προς ανασφάλιστους και διάφορες ειδικές παροχές του ΟΑΕΔ και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και φορέων του Δημοσίου
Τι είναι: Η κατάργηση ή συγχώνευση 20 οργανισμών και 255 φορέων του Δημοσίου που δεν χρειάζονται.
Ποιους αφορά: Τους 6.000 Δημοσίους Υπαλλήλους που εργάζονται στους φορείς, οι οποίοι και θα μετακινηθούν σε νέες θέσεις, αλλά δεν θα απολυθούν. Ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει σαφές τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των 20 οργανισμών που θα κλείσουν. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει απολύσεις στο Δημόσιο, ωστόσο, σύμφωνα με το Μνημόνιο, οι εργαζόμενοι των οργανισμών που καταργούνται, παύουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Μείωση ειδικών μισθολογίων Δημοσίου
Τι είναι: Η μείωση των μισθών ως και 20% και η κατάργηση των επιδομάτων των Δημοσίων Υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Ποιους αφορά: Περίπου 200.000 υπαλλήλους (δικαστικούς λειτουργούς, ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και αρχιερείς, που είχαν εξαιρεθεί από τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου) που θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 12% μεσοσταθμικά. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων θα υποστούν απώλειες που θα ανέλθουν μέχρι και στο 20%. Το «μαχαίρι» στους μισθούς θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το μισθό του Ιουλίου, τον οποίο οι περισσότεροι έχουν ήδη πληρωθεί, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων ενδέχεται να πάρουν το μισθό του Σεπτεμβρίου «κουτσουρεμένο» μέχρι και .... 45%.
Φαίνεται πάντως ότι από τις περικοπές θα γλιτώσουν τελικά κάποιες κατηγορίες ενστόλων. Η κυβέρνηση σκοπεύει να διαχωρίσει τα επιδόματα που λαμβάνουν οι λεγόμενοι «μάχιμοι αστυνομικοί». Η διάκριση γίνεται ανάμεσα σε εκείνους που υπηρετούν σε αστυνομικά τμήματα ή στις ομάδας ΔΙΑΣ και εκείνους που βρίσκονται σε γραφεία.
Αύξηση στρατιωτικής θητείας
Τι είναι: Η αύξηση των μηνών της θητείας από 9 σε 12, ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών πενταετούς θητείας.
Ποιους αφορά: Το σύνολο της στρατεύσιμης νεολαίας που θα αναγκαστεί να υπηρετήσει 3 μήνες παραπάνω στο στρατό.