Στηρίζει τους εργαζόμενούς της η Βιανέξ
Η Βιανέξ της οικογένειας Γιαννακόπουλου αποτελεί εξαίρεση μέσα στο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση. Η σημαντική διαφοροποίηση έγκειται στη σοβαρή εργασιακή πολιτική που συνεχίζει να ακολουθεί, ανταποκρινόμενη στην εμπιστοσύνη των εργαζομένων της.
Οι επιπτώσεις της κρίσης στη Βιανέξ αποτυπώνονται στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.
Οι πωλήσεις το 2011 περιορίστηκαν στα 302 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010. Ακόμη υψηλότερα βρίσκονταν το 2009, αγγίζοντας τα 377 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω πλήγμα στην εταιρεία και γενικά στον ελληνικό τομέα του φαρμάκου έφεραν τα μέτρα για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.
Παρόλα αυτά, η Βιανέξ δεν προχώρησε ούτε σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών. Μάλιστα, η εταιρεία το 2010 παρείχε αυξήσεις της τάξεως του 6%, μετά από συμφωνία που επετεύχθη με τους εργαζόμενους. Το 2011 ακολούθησαν νέες προσαρμογές σε μέρος του προσωπικού. Για το τρέχον έτος συμφωνήθηκε να παγώσουν μεν οι αυξήσεις, διασφαλίστηκαν όμως τα κεκτημένα της κλαδικής σύμβασης, όπως για παράδειγμα οι ωριμάνσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στιγμή που απολύσεις σάρωναν τις εγχώριες επιχειρήσεις, η Βιανέξ όχι μόνο δεν έκανε καμία απόλυση, αλλά στο τέλος του 2011 προχώρησε σε δέκα προσλήψεις.
Ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Βιανέξ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα»:
«Οι εργαζόμενοι της Βιανέξ στήριξαν την εταιρεία και συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στην επίτευξη υψηλών κερδών. Έτσι, τώρα κι εμείς, ως διοίκηση, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον κόσμο μας, ασχέτως οικονομικών επιδόσεων».
Στις τέσσερις βιομηχανικές μονάδες της σε Αττική και Πάτρα, η Βιανέξ απασχολεί περίπου χίλιους εργαζόμενους, συνυπολογίζοντας και τα γραφεία διοίκησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει σωματείο εργαζομένων της Βιανέξ, καθώς η οικογένεια Γιαννακόπουλου ανέκαθεν πλήρωνε μισθούς πάνω από την κλαδική σύμβαση ή όποιος προσλαμβανόταν έφευγε συνταξιούχος.
Επίσης, παρείχε άτοκα δάνεια ή κατέβαλε κανονικά τα ημερομίσθια, αν κάποιος εργαζόμενος απουσίαζε από τη δουλειά για μακρύ χρονικό διάστημα για λόγους υγείας.
Η Βιανέξ ξεκίνησε ως εισαγωγική επιχείρηση το 1974, πέρασε όμως στον τομέα της φαρμακευτικής παραγωγής όταν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις της ανέθεσαν και την παραγωγή (Under License) προϊόντων τους. Σήμερα, σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της Βιανέξ έχει ως παραλήπτες διεθνείς φαρμακευτικούς οίκους της Ευρώπης και της Αμερικής.