Εφεδρεία για 70.000 δημοσίους υπαλλήλους

Ποιοι προβλέπεται να αποχωρήσουν από 1/1/2013. Τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια
3'

Στην… κόψη του ξυραφιού βρίσκονται περίπου 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι με την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015.

Η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τρόπο για να αποφύγει τις απολύσεις που ζητά συνεχώς η τρόικα και ταυτόχρονα να καλύψει την τρύπα των 4 δισ. ευρώ στο πακέτο του 2013 – 2014.

Οι αρχικές εκτιμήσεις για το προσωπικό των υπό συγχώνευση ή κατάργηση φορέων ήταν ότι θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες, όπου εντοπίζονται κενά, όμως, με τα νέα δεδομένα, είναι πιθανό, όσοι κριθούν ως πλεονάζοντες, να περάσουν στην εφεδρεία.

Το σχέδιο για μείωση του προσωπικού στο δημόσιο έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και η εφαρμογή του τελεί υπό την αίρεση των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με το σχέδιο περίπου 45.000 εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία από 1/1/2013 μέχρι το 2015, ενώ παράλληλα δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις για 25.000 συμβασιούχους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σενάριο που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει εργασιακή εφεδρεία... τριών ταχυτήτων, με θεσμοθέτηση ηλικιακών κριτηρίων. Πιο αναλυτικά η πρόταση της ΝΔ προβλέπει:

- Για υπαλλήλους άνω των 50 ετών, εφεδρεία με το βασικό μισθό μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, εκτός αν βρουν αλλού εργασία.
- Για υπαλλήλους 40 έως 50 ετών, εφεδρεία για δύο τριετίες.
- Για υπαλλήλους 30 έως 40 ετών, εφεδρεία για μια τριετία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν οι άμεσες απολύσεις από το δημόσιο και ταυτόχρονα να κερδηθεί χρόνος ώστε να προετοιμαστεί το νέο καθεστώς της εφεδρείας που να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Πιέσεις για τα ειδικά μισθολόγια

Στον αέρα βρίσκονται τα ειδικά μισθολόγια δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων μετά την απόρριψη από την πλευρά της τρόικας μέρους των ισοδύναμων μέτρων που προτάθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποφευχθεί τουλάχιστον για φέτος το μαχαίρι κατά 10% που προβλέπει το Μνημόνιο.

Το εγχείρημα διάσωσης από την κυβέρνηση των ειδικών μισθολογίων φαίνεται πως πέφτει στο κενό, ενώ προβάλει ορατό το ενδεχόμενο οι μειώσεις των αποδοχών των 250.000 εργαζομένων να μετατεθούν για την 1/1/2013.

Την ίδια ώρα αναθεωρούνται προς το σκληρότερο τα σενάρια για τις περικοπές στις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, καθώς και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Στο τραπέζι παραμένουν η κατάργηση των δώρων στο δημόσιο και τις συντάξεις.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθούν οι περικοπές τουλάχιστον το 2013.

Διαβάστε επίσης: «Στον αέρα» τα ειδικά μισθολόγια

Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση λόγω εφεδρείας

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι φεύγουν μέχρι το 2015