«Το ΑΠΘ πλήττεται από συκοφαντική δυσφήμιση»

Για διαστρεβλωμένα στοιχεία που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έκαναν λόγο οι πρυτάνεις στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.
2'

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επικράτησε ένταση, όταν μέλη της Συγκλήτου καταφέρθηκαν κατά δημοσιογράφων για τα δημοσιεύματα σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες του πανεπιστημίου.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου κλήθηκε χθες, Πέμπτη, να δώσει διευκρινήσεις στον υπουργό Παιδείας, σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση, για τις υπερβολικές δαπάνες που παρατηρήθηκαν στο ΑΠΘ σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Οι πρυτανικές αρχές υποστήριξαν ότι το μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο πλήττεται από συκοφαντική δυσφήμιση και ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται παρουσιάζονται «διαστρεβλωμένα». Ωστόσο, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, παραδέχτηκε ότι πολλές από τις ονομασίες των κωδικών, που είδαν το φως της δημοσιότητας και με τις οποίες παρουσιάζονται οι δαπάνες της Εταιρείας, είναι «παραπλανητικές» κι ανέλαβε την ευθύνη για αυτό.

Ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής ζήτησε τη διεξαγωγή οικονομικού ελέγχου για τα τελευταία πέντε χρόνια- περίοδος που αφορά και τη διοίκηση της προηγούμενης πρυτανικής αρχής- σημειώνοντας ότι από το ποσό των 8,3 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίστηκαν ως δαπάνες της Εταιρείας Αξιοποίησης Περιουσίας για το 2011, το 1,3 εκατ. ευρώ αφορούσε υποχρεώσεις προηγούμενων πρυτανικών αρχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Εταιρεία διέθετε στα αποθεματικά της το 2006 (επί πρυτανείας του εκλιπόντος Γιάννη Αντωνόπουλου) 27 εκατομμύρια ευρώ, η προηγούμενη πρυτανεία του Αναστάσιου Μάνθου παρέδωσε (2010) στη σημερινή πρυτανεία 13 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η Εταιρεία διαθέτει λίγο περισσότερα από ένα εκατομμύριο.

Μεταξύ άλλων δαπανών, που εμφανίζονταν στα πεπραγμένα της Εταιρείας για το 2011, για το ποσό των 30.000 ευρώ που αφορούσε την ανακατασκευή τουαλέτας της πρυτανείας, ο κ.Μυλόπουλος εξήγησε ότι στη δαπάνη αυτή συμπεριλαμβάνεται η ανακατασκευή μέρους του 7ου ορόφου του κτιρίου διοίκησης (τουαλέτα, κουζίνα, και μέρος του ισογείου που είχε υποστεί ζημιές από εμπρησμό). Για τις 235.000 ευρώ που δόθηκαν για την ανακατασκευή του καταστήματος «Λογότυπος» σημείωσε ότι αφορά έκταση 180 τμ και εργασίες στατικής επάρκειας ευρύτερου χώρου 400 τμ. Παρομοίως, για το ένα εκατομμύριο που φαίνεται να δόθηκε για έργα στην κατασκήνωση της Καλάνδρας Χαλκιδικής, απάντησε ότι δεν υπάρχουν νέα έργα και ότι οι δαπάνες αφορούν σε ολοκλήρωση και αποπληρωμή «συμβατικών υποχρεώσεων» από έργα της προηγούμενης διοίκησης, όπως π.χ. ο βιολογικός καθαρισμός.

Μέλος των προηγούμενων πρυτανικών αρχών, εναντίον των οποίων η σημερινή διοίκηση άφησε αιχμές για κακοδιαχείριση οικονομικών της Εταιρείας, αλλά και για δαπάνες του πανεπιστημίου, ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι πρόκειται για "ψεύδη" και "συκοφαντίες". "Πρόκειται για αναληθή, ανακριβή δεδομένα, που ανατρέπονται από τα πραγματικά" είπε ο πρόεδρος του τμήματος Χημείας και πρώην αντιπρύτανης Οικονομικών Ανδρέας Γιαννακουδάκης.