ΓΣΕΕ: Η ανεργία θα ξεπεράσει το 34% το 2013
Άκρως δυσοίωνες είναι για φέτος οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία.
H αγοραστική δύναμη των Ελλήνων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, έχει γυρίσει τριάντα τέσσερα χρόνια πίσω, σύμφωνα με σχετική έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αγοραστική δύναμη των κατώτατων μισθών, σε συνδυασμό με τους νέους φόρους που έχουν επιβληθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, βρίσκεται στα επίπεδα του 1978-1979.
Η στατιστική ανεργία, στο τέλος του 2013, προβλέπεται ότι θα φτάσει στο 28%-29%, ενώ η πραγματική (αν υπολογιστούν οι υποαπασχολούμενοι, οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας κλπ), θα ξεπεράσει το 34%, ποσοστό που μας γυρνάει πίσω στα επίπεδα του 1960, όταν οι Έλληνες έφευγαν μετανάστες στη Γερμανία.
Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα στοιχεία που όμως που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα είναι ενδεικτικά της κατάστασης την οποία βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα μας.
Το χειρότερο είναι ότι η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για επτά χρόνια ακόμα, έως το 2020, βυθίζοντας σε τέλμα μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων, που θα μείνει στη νεώτερη ιστορία ως η «χαμένη γενιά» των μνημονίων .
Μια ακόμη τραγική διαπίστωση της έκθεσης, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, κ. Σάββα Ρομπόλη, είναι ότι από το 2008 και μετά κατέρρευσε απότομα ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Δηλαδή, η Ελλάδα διαλύθηκε παραγωγικά και τεχνολογικά σε τέτοιο σημείο, ώστε ακόμα και αν υπάρξει σταδιακή ανάπτυξη, να μην υπάρχει πια η παραγωγική βάση που θα την αξιοποιήσει.
Σε τραγική κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκονται και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς έχουν απορροφήσει σχεδόν το 80% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων, με αποτέλεσμα να πληρώνουν κάθε μήνα τις συντάξεις με εσωτερικό δανεισμό .
Συγκεκριμένα:
Την περίοδο 2010-2012, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 8% και η ανεργία αυξήθηκε σε 24% φέτος, από 17,7% το 2011.
Οι μέσες αποδοχές το 2011 ήταν 25.470 ευρώ, ενώ, με τις νέες περικοπές θα πλησιάσουν, το 2013, τα 15.000 με 17.000 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή χωρών όπως η Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία.
Από το Μάιο του 2010, έως το φετινό Ιούνιο οι περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων ανήλθαν συνολικά σε 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα περικοπών των 11,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 οι περικοπές κύριων - επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών επιδομάτων αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού ποσού, δηλαδή 5,5 δισ. ευρώ.
Την περίοδο 2010-2011, οι μειώσεις μισθών του Δημοσίου ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 3 δισ. ευρώ. Συνολικά, την περίοδο 2010-2011, οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ (ή 8% του ΑΕΠ), χωρίς να έχει μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.
Η αύξηση της ανεργίας (24% το 2012 ή 1.200.000 άτομα) και η μείωση των μισθών, που στερούν την κοινωνική ασφάλιση από πόρους 9,5 δισ. ευρώ, η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης με 8,5 δισ. ευρώ και η μη καταβολή των οφειλών του κράτους από το 1993 στα ασφαλιστικά ταμεία (12 δισ. ευρώ), συρρικνώνουν σοβαρά την οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης.
Η κατάσταση στη Μακεδονία φαίνεται πως είναι ακόμα δυσκολότερη. Οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση σε Μακεδονία και Θράκη σε ό,τι αφορά την αλματώδη αύξηση της ανεργία και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εργατικών Κέντρων στη Θεσσαλονίκη η ανεργία είναι 33% και στους νέους 60%.
Στην Ορεστιάδα 50%, στην Αλεξανδρούπολη 30% και οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι προετοιμάζεται η λειτουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιοχή με μισθούς Βουλγαρίας (κάτω από 15 ευρώ το μήνα), ενώ υπάρχει και νόμος του 2011 που προβλέπει την απασχόληση σε αυτές μεταναστών από κέντρα φιλοξενίας στη Θράκη.
Στην Κομοτηνή η ανεργία είναι 39% και ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα στοιχεία ότι από τα 99 εργοστάσια λειτουργούν μόνο 10 και από τους 17.000 εργαζόμενους σε αυτά έχουν μείνει μόνο 300. Στην Ξάνθη η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 30 και 25% ενώ στους οικοδόμους είναι 90%. Στη Δράμα 50%, στην Κοζάνη 35%, στην Πτολεμαΐδα 30%, στην Έδεσσα 35%, στην Καστοριά 30%, στη Φλώρινα πάνω από 30% (στις ηλικίες 18-45 ετών είναι 80%), στο Κιλκίς 40% και στη Χαλκιδική 30%.
Για όλες τις περιοχές υπήρξαν διαμαρτυρίες για την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών (μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες), με αποτέλεσμα να παρατηρείται έξαρση στην ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία. Για το νομό της Χαλκιδικής υπήρξαν καταγγελίες για ασύδοτη συμπεριφορά εκ μέρους ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και καταπάτηση ακόμα και των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Διαβάστε επίσης:
Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ
Υπόμνημα στον Σαμαρά από Μίχαλο
Η ευρωπαϊκή κρίση θα χειροτερέψει το πρόβλημα της ανεργίας παγκοσμίως