Θεσσαλονίκη: Ναι...στην λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή
Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, αλλά με μέτρο, φαίνεται ότι επιθυμούν οι επιχειρηματίες- μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) , σύμφωνα με έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του φορέα, μέσω του συστήματος PrimoQ της Palmos Analysis.
Το 66% των ερωτηθέντων συμφωνεί γενικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις δύο Κυριακές της Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ) και το 60% λέει «ναι» στο να παραμένουν ανοιχτά πέντε έως επτά Κυριακές ετησίως (σε περιόδους μεγάλης δυνητικής εμπορικότητας, όπως μεγάλες εμπορικές εκθέσεις, την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων κτλ).
Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους (ποσοστό 71%) οι ερωτηθέντες διαφωνούν με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης όλες τις Κυριακές του έτους, ποσοστό που είναι ακόμη υψηλότερο στην περίπτωση των επιχειρήσεων που εδρεύουν στο κέντρο της πόλης, όπως γράφει η εφημερίδα "Εθνος".
Η έρευνα, που διενεργήθηκε με αφορμή τον πρόσφατο διάλογο μεταξύ φορέων της πόλης για λειτουργία της αγοράς ενόψει της ΔΕΘ, διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα από 31 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου 2012, σε 212 επιχειρήσεις– μέλη ΕΒΕΘ (σ.σ. το δείγμα περιλαμβάνει επιχειρήσεις χονδρεμπορίου σε ποσοστό 55%, λιανεμπορίου κατά 36%, υπηρεσιών 29% και μεταποίησης σε ποσοστό 16%). Το 77% των επιχειρήσεων απασχολεί επιπλέον προσωπικό εκτός των ιδιοκτητών και μελών της οικογένειας.
Διαφορά απόψεων μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων»
Σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των επιχειρήσεων γενικά συμφωνεί για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου τις δύο Κυριακές, κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και μόλις το 29% λέει «όχι».
Σημαντική διαφοροποίηση καταγράφεται στις απαντήσεις που δίνουν οι μικρές (1-10 εργαζόμενοι) και οι μεγαλύτερες (άνω των 10 εργαζόμενοι) επιχειρήσεις λιανεμπορίου: οι πρώτες τοποθετούνται αρνητικά (53% «όχι» - 45% «ναι»), ενώ οι δεύτερες θετικά (81% «ναι» - 19% «όχι»). Στο ίδιο ερώτημα, οι καθαρά οικογενειακές επιχειρήσεις είναι αρνητικές (63% «όχι» - 31% «ναι»), ενώ οι μεγαλύτερες θετικές (58% «ναι» - 41% «όχι»).
Η έρευνα ανέδειξε ακόμη τα εξής:
-Το 60% των επιχειρήσεων (σ.σ. για τις επιχειρήσεις του κέντρου το συγκεκριμένο ποσοστό είναι 48% και για τις λιανεμπορικές του νομού 51%) λέει «ναι» και το 35% «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων πέντε έως επτά Κυριακές.
-Το 78% των επιχειρήσεων ειδικά του κέντρου και το 77% όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου εντός του νομού διαφωνούν στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Αντίθετη άποψη έχει μόλις το 23%.
Σημαντική για τον τουρισμό η λειτουργία των καταστημάτων κάποιες Κυριακές
Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών (το 64%) θεωρεί «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό το άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης κάποιες Κυριακές του έτους, για την ενίσχυση του τουρισμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών.
Το 14% το θεωρεί «λίγο» σημαντικό και μόλις το 19% δεν το θεωρεί «καθόλου» σημαντικό. Επιπλέον, οι περισσότεροι (το 65%) πιστεύουν πως το άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης κάποιες Κυριακές του έτους θα ενισχύσει τον τζίρο τους.
Περίπου επτά στους 10 (ποσοστό 69%) θεωρούν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου της Θεσσαλονίκης κάποιες Κυριακές του έτους θα βοηθούσε («ναι» και «μάλλον ναι») τους εκτός Θεσσαλονίκης κατοίκους να επισκεφθούν την πόλη, για να κάνουν τις αγορές τους.
Αποθαρρυντικός παράγοντας το κόστος υπερωριών
Ποιοι είναι οι παράγοντες που αποτρέπουν σήμερα τις επιχειρήσεις γενικά (λιανεμπορίου, χονδρεμπορίου, υπηρεσιών, μεταποιητικές) να κρατούν τα καταστήματα του κέντρου ανοιχτά κάποιες Κυριακές του έτους (πολλαπλή επιλογή);
-Το υψηλό κόστος υπερωριακής απασχόλησης το Σαββατοκύριακο (69%)
-Οι αντιδράσεις των υπαλλήλων (47%)
-Η πτώση του τζίρου λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή (42%)
-Η απροθυμία των ιδιοκτητών των καταστημάτων (30%)
-Η αντίδραση του καταναλωτικού κοινού (4%).
Δεν πιστεύουν ότι οι Κυριακές θα αυξήσουν τον τζίρο τους
Επίσης, ειδικά οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου ιεράρχησαν ώς εξής τους κυριότερους περιοριστικούς παράγοντες για τη λειτουργία των καταστημάτων τους κάποιες Κυριακές ανά έτος:
-Την περιορισμένη αναμενόμενη αύξηση τζίρου (αυτή την απάντηση έδωσε το 31%)
-Το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης (για το 29%)
-Την επιβάρυνση του χρόνου εργασίας των ιδιοκτητών της επιχείρησης (14%)
-Το κόστος πρόσληψης επιπλέον προσωπικού (9%)
-Τους φόβους επέκτασης του μέτρου για το σύνολο των Κυριακών του έτους (5%).