Τι συζήτησε ο Αρχηγός της ΠΑ στην Μόσχα
Ξεχώρισε αυτή με τον ισχυρό άνδρα της Rosoboeronexport Α.Ισάακιν, με τον οποίο συζητήθηκε το θέμα της βολής επιχειρησιακής αποδοχής του αντιαεροπορικού συστήματος S-300PMU1, καθώς και θέματα υποστήριξης των SHORADS Tor-M1 που προστατεύουν τους S-300PMU1 ως τελευταία ζώνη άμυνας.
Η μία συστοιχία των S-300 είναι έτοιμη να εκτελέσει την βολή μετά από δωρεάν επιθεώρηση και αντικατάσταση ορισμένων μερών της από την ρωσική εταιρεία, η δεύτερη παραμένει ακόμα ως είχε αφού δεν έχει υπογραφεί σύμβαση υποστήριξης. Προβλήματα διαθεσιμότητ αντιμετωπίζουν και τα Τor-M1 αφού ούτε εκεί έχει υπάρχει FOS (σύμβαση υποστήριξης), αλλά θα καλυφθούν οι ανάγκες από την αντίστοιχη σύμβαση του Στρατού Ξηράς.
Γενικά το θέμα της βολής είναι πλέον καθαρά πολιτική απόφαση και στα χέρια του πρωθυπουργού. Τώρα τι σχέση έχει ένα καθαρά επιχειρησιακό θέμα με πολιτική απόφαση αυτό είναι ένα μυστήριο. Ένα μυστήριο που απλά επιβεβαιώνει όλους όσους που υποστηρίζαν ότι η μη ένταξη των S-300 στην ασπίδα προστασίας της χώρας δεν είχε καμία σχέση με τις διάφορες ανοησίες που γράφονταν κατά καιρούς για "αδυναμία ένταξης των S-300 στο αντιαεροπορικό δίκτυο λόγω τεχνικής ασυμβατότητας", αλλά υπήρχε το γνωστό υπερατλαντικό "χέρι" που απαγόρευε να γίνει κάτι τέτοιο.
Στη Μόσχα ο Αρχηγός συζήτησε και κάποια άλλα θέματα που από την φύση του περιεχομένου τους κρίνουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να αναφερθούν. Αντίθετα δεν έγιναν παρουσιάσεις μαχητικών αεροσκαφών στον Α/ΓΕΑ, καθώς από ρωσικής πλευράς κρίθηκε "πρόωρο" να γίνει κάτι τέτοιο, αφού η υπόθεση προμήθειας ΝΜΑ και νέων εκπαιδευτικών από την ΠΑ έχει πάει αρκετά πίσω. Γενικά έκανε πολύ καλή εντύπωση στους Ρώσους, κυρίως η διάθεσή του να κάνει κάποια πράγματα που θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΠΑ μέσα στον οικονομική καταστροφή που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ.