Πώς ξεφεύγουν από την εφορία οι τραγουδιστές
Το «κόλπο» με τις ΕΠΕ και τα «μαύρα» χρήματα στις πίστεςΤι απαντούν Ρουβάς, Βίσση, Μαζωνάκης, Γαλάνη, Κότσιρας και Χρηστίδου
Έντονες αντιδράσεις και ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της λίστας με τα εισοδήματα γνωστών καλλιτεχνών και τα όσα αποκρύπτουν από την εφορία.
Οι λαοφιλείς αοιδοί έσπευσαν χθες είτε μέσω ανακοινώσεων, είτε μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης να απαντήσουν στα δημοσιεύματα που αφορά στη φορολόγησή τους.
Εκπρόσωποι της Άννας Βίσση σε επιστολή που έστειλαν στην εφημερίδα «Τα Νέα» επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως: «Είναι ευρύτατα διαδεδομένο στον καλλιτεχνικό χώρο και καθ’ όλα νόμιμη, η πρακτική της συστάσεως εταιρειών εκ μέρους των καλλιτεχνών, στις οποίες οι τελευταίοι παραχωρούν προς διαχείριση το σύνολο των πνευματικών δικαιωμάτων και καλλιτεχνικών τους δραστηριοτήτων με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους να δηλώνονται από τις εν λόγω εταιρείες, οι οποίες εν τέλει και φορολογούνται. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, το εισόδημα που δηλώνεται από τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα και η αντίστοιχη φορολόγηση είναι συνήθως χαμηλά».
Ανάλογη και η απάντηση των εκπροσώπων του Σάκη Ρουβά που μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Τα ποσά τα οποία αναφέρονται στο δημοσίευμα αποτελούν μεν το ατομικό δηλωθέν εισόδημα του Σάκη Ρουβά όπως αυτό προκύπτει από τις ατομικές φορολογικές δηλώσεις του καλλιτέχνη, πλην όμως δεν αποτελούν το συνολικό εισόδημα του για τον οποίο έχει φορολογηθεί Είναι γνωστό στις φορολογικές αρχές, αφού προκύπτει σαφώς από τις ατομικές φορολογικές δηλώσεις του, ότι ο Σάκης Ρουβάς έχει συστήσει την εταιρεία ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΕΠΕ που διαχειρίζεται και εισπράττει το σύνολο των αμοιβών και δικαιωμάτων που προκύπτουν από την καλλιτεχνική και εμπορική του δραστηριότητα, στην οποία έχουν μεταβιβαστεί και τα περιουσιακά στοιχεία του καλλιτέχνη, η οποία λειτουργεί νομίμως, διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και φορολογείται στην Ελλάδα. Προς αποφυγήν παρερμηνειών και εσφαλμένων εντυπώσεων σας επισημαίνουμε ότι από το 2008 μέχρι και σήμερα, για τα δηλωθέντα από τον Σάκη Ρουβά και την ΣΑΚΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΕΠΕ εισοδήματα έχουν ήδη καταβληθεί φόροι, τέλη και εισφορές ύψους 1.200.000 ευρώ».
Ο Γιώργος Μαζωνάκης μέσω του γραφείου Τύπου του ξεκαθαρίζει πως «πέραν του ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι ακριβή (για παράδειγμα το αναφερόμενο ως δηλωθέν εισόδημα για το 2009 αφορά το έτος 2007) τα ποσά αυτά αφορούν την ατομική δήλωση του τραγουδιστή (δικαιώματα από πωλήσεις δίσκων κ.λ.π.). Το σύνολο της επαγγελματικής δραστηριότητας του Γιώργου Μαζωνάκη, όπως συμβαίνει με το σύνολο των καλλιτεχνών στο εξωτερικό και την Ελλάδα και όπως προβλέπει ο νόμος, καλύπτεται από την εταιρική δραστηριότητά του, όπου ασφαλώς δεν υπάρχει καμία σχέση με τα αναγραφόμενα ποσά. Πέραν όμως τούτου, η επαγγελματική δραστηριότητα του τραγουδιστή για τα συγκεκριμένα έτη ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Η εταιρική δραστηριότητα του Γιώργου Μαζωνάκη καλύπτεται από εταιρεία με έδρα φυσικά την Ελλάδα, δεν είναι off shore, δεν είναι κυπριακή, δεν έχει έδρα τα νησιά Φίτζι αλλά τη Νίκαια του Πειραιά».
Από την πλευρά της η Δήμητρα Γαλάνη σε ανακοίνωσή της γράφει: «Η κυρία Γαλάνη – για όσους όψιμα ενδιαφέρονται για την φορολογική της νομιμότητα – να διευκρινίσω πως εισπράττει νόμιμα –κυρίως- τα έσοδα της, μέσω της Εταιρείας Παραγωγής της, τα οποία και δηλώνει όπως οφείλει και για τα οποία φορολογείται όπως όλοι οι Έλληνες, ελέγχεται δε για αυτά, όπως λίγοι Έλληνες έως σήμερα. Κακόβουλα λοιπόν και εκ του πονηρού, εμφανίζεται η προσωπική και ατομική της δήλωση ως … το μοναδικό της έσοδο και άρα αναντίστοιχο των δραστηριοτήτων της.
Και μάλιστα κατ’ επιλογήν, από όλα τα έτη των οικονομικών δραστηριοτήτων της μόνο τα πλέον αδρανή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα οποία και αυτά παρουσιάζονται με ελλιπή στοιχεία, (μόνο από μία δραστηριότητα ενώ αποκρύπτονται τα κυρίως εισοδήματά της). Οι πηγές εσόδων της κυρίας Γαλάνη, είναι πολλές και διαφορετικές όσες και οι ιδιότητες της, ως συνθέτριας, τραγουδίστριας, παραγωγού, επιμελήτριας καλλιτεχνικών προγραμμάτων κλπ. Και αυτό είναι γνωστό στις φορολογικές αρχές εδώ και χρόνια, όπως είναι γνωστό και στους εργοδότες της.
Είναι άρα εξαιρετικά ύποπτοι και ο τρόπος και ο χρόνος που επιλέγουν συγκεκριμένα ΜΜΕ να δημιουργήσουν εντυπώσεις και εντάσεις (και για την ιστορία: δεν είναι τυχαίο που αυτή η υπόθεση ξεκινά και πάλι από έντυπο το οποίο και στο παρελθόν -δεκαετία 80- είχε κάνει παρόμοια «εκστρατεία» εναντίον των Ελλήνων τραγουδιστών οι οποίοι με τη σειρά μας καταφύγαμε στα δικαστήρια και κερδίσαμε τη δίκη καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη εφημερίδα σε πρόστιμα χρηματικά και υποχρέωση να ανακαλέσει δημόσια)».
Το twitter επέλεξε ο Γιάννης Κότσιρας και η Ραλία Χρηστίδου για να απαντήσουν στα δημοσιεύματα.
«Πόσο θλιβερό είναι να σου πετάνε ψεύτικο δόλωμα και εσύ να τσιμπάς... Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω, αλλά το δημοσίευμα είναι ανακριβές», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Γιάννης Κότσιρας.
Από την πλευρά της η Ραλλία Χρηστίδου υποστηρίζει πως «η περιβόητη «λίστα» προφανώς και αφορά δηλώσεις ατομικών εισοδημάτων και όχι εταιρειών οι οποίες φορολογούνται ξεχωριστά. Και ο νόμος είναι νόμος».
Το κόλπο με τις ΕΠΕ
Η εφημερίδα «Τα Νέα» με σημερινό δημοσίευμά της επανέρχεται στο θέμα αποκαλύπτοντας το «κόλπο» με τις εταιρείες που έχουν συσταθεί από καλλιτέχνες.
Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, η σύσταση εταιρείας είναι ένα νόμιμο «κόλπο», μέσω του οποίου γνωστά ονόματα της πίστας κατορθώνουν να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους για τα εισοδήματα και για τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Με τη σύσταση της εταιρείας, οι περισσότεροι αποκτούν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη αναψυχής) στο όνομα της επιχείρησης και οποιαδήποτε δαπάνη αφορά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, μειώνει τα καθαρά κέρδη της εταιρείας. Το ίδιο φυσικά δεν ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός έχει εισοδήματα 100.000 ευρώ και φορολογηθεί με βάση τη φορολογική κλίμακα θα επιβαρυνθεί με φόρο 31.400 ευρώ, ενώ αν Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης έχει καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 20% στο όνομα της εταιρείας, δηλαδή 20.000 ευρώ και στο υπόλοιπο ποσό των 80.000 ευρώ, όποτε αυτό διανεμηθεί στους εταίρους (δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός) θα παρακρατηθεί επιπλέον φόρος άλλο ένα 25%, δηλαδή άλλα 20.000 ευρώ.
Όμως, στην περίπτωση του επαγγελματία που έχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο όνομα της εταιρείας, οι δαπάνες που αφορούν τα αυτοκίνητα, τα ακίνητα κλπ., αφαιρούνται από τα ακαθάριστα κέρδη της εταιρείας. Άρα τα παραπάνω καθαρά κέρδη μπορούν να εμφανιστούν αρκετά μειωμένα και ο τελικός φόρος να είναι χαμηλότερος. Επίσης δεν υπάρχει έλεγχος πόθεν έσχες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στις πίστες της νύχτας εξακολουθεί να «κυκλοφορεί» άφθονο μαύρο χρήμα μέσα από λουλούδια, πιάτα, παρκαδόρους κλπ.
Διαβάστε επίσης: Πόσα παίρνουν και πόσα δηλώνουν οι Έλληνες τραγουδιστές