Αυξημένα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για τους μαθητές στην Θεσσαλονίκη

H Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, εξέδωσε οδηγίες - κατευθύνσεις προς όλες τις Υπηρεσίες δικαιοδοσίας της, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ενόψει της νέας σχολικής περιόδου 2012-2013.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που έχουν εκπονηθεί έχουν ως εξής:

  • Τα σχολικά συγκροτήματα καθώς και οι χώροι συγκέντρωσης ανηλίκων (χώροι άθλησης, κτλ.) θα επιτηρούνται, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες , με σκοπό την προστασία των μαθητών, εκπαιδευτικών και εγκαταστάσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση, έντονη θα είναι και η παρουσία και δραστηριοποίηση των αστυνομικών που στελεχώνουν το θεσμό του «Αστυνομικού της Γειτονιάς».
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, θα διενεργούνται τακτικοί και συστηματικοί έλεγχοι στα κυλικεία των σχολείων, καθώς και σε παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη νομιμότητα λειτουργίας τους, στην τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, καθώς και στη διάθεση μη επιτρεπομένων ειδών.
  • Θα λαμβάνονται αυξημένα μέτρα τροχαίας, σε όλα τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και της υπαίθρου, με τη διάθεση ρυθμιστών τροχονόμων, για την προστασία μαθητών από τροχαία ατυχήματα . Επίσης θα γίνονται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι, από συνεργεία της τροχαίας, στα σχολικά λεωφορεία, λόγω της φύσεως του μεταφορικού τους έργου.
  • Οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων, Τμημάτων Τροχαίας και Ασφαλείας, θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία και στη διάθεση των Διευθυντών Σχολείων και των εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων, για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων που τυχόν ανακύπτουν.

Αντίστοιχοι έλεγχοι προγραμματίσθηκαν και διενεργήθηκαν και κατά την περσινή σχολική χρονιά (2011-2012). Ενδεικτικά:

  • Ελέγχθηκαν 5.310 άτομα και 2.677 οχήματα πέριξ των σχολικών εγκαταστάσεων,
  • Ενεργήθηκαν 349 έλεγχοι σε σχολικά κυλικεία , κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις, από τις οποίες:

-15 που αφορούν λειτουργία χωρίς άδεια
-1 για διάθεση απαγορευμένων ειδών
-3 για παραβίαση λοιπών αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων

  • Μετά από 999 αιφνιδιαστικούς αστυνομικούς ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βεβαιώθηκαν 18 παραβάσεις του Π.Δ περί Προστασίας Ανηλίκων.
  • Στις σχολικές κοινότητες, πραγματοποιήθηκαν 192 ενημερωτικές διαλέξεις, για θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια-οδική συμπεριφορά, την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, την θυματοποίηση-παραβατικότητα ανηλίκων, τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών, κ.α.