Οι «Έλληνες Φορολογούμενοι» ψάχνουν τους «κοπανατζήδες» βουλευτές
Μία ενδιαφέρουσα μελέτη εκπονεί ο Σύλλογος Ελλήνων Φορολογουμένων, στην οποία εξετάζονται οι δαπάνες των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα πλαίσια του υπολογισμού της αμοιβής των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητούν με επιστολή και αίτημα τους προς την Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Ελλήνων να ενημερωθούν για τον αριθμό των περιπτώσεων και τα ονόματα των βουλευτών που, κατ’ εφαρμογή της παρ. 3, του άρθρου 63 του Συντάγματος και της παρ. 5, του άρθρου 76 του Κανονισμού της Βουλής, αν παρακρατήθηκαν τμήματα της μηνιαίας αποζημίωσης βουλευτών, κατά την τελευταία δεκαετία. Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν ότι, εάν ένας βουλευτής απουσιάσει σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας, μειώνεται η αμοιβή του κατά το 1/30, για κάθε μέρα απουσίας του.
«Εκτιμούμε ότι, η υπηρεσία της Βουλής θα μας απαντήσει. Άλλωστε, είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Με την έρευνά μας (συγγραφή της μελέτης «Το Κόστος της Δημοκρατίας»- Μέρος 2ο), θέλουμε να δώσουμε έμφαση στον τρόπο και στο κόστος της λειτουργίας των Κοινοβουλίων στην Ευρώπη. Από τη μελέτη αυτή, θα αναδειχθούν πολλά, όπως άλλωστε αναδείχθηκαν και τη μελέτη του Συλλόγου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή. Μάλιστα, γίνεται εκτενής αναφορά στα άδεια έδρανα της Βουλής και τις υπογραφές που πέφτουν για παρουσία των βουλευτών μόνο και μόνο για τα μάτια και μετά φεύγουν όλοι, ενώ η σύγκριση με του τι ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε που όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, δείχνουν το επίπεδο της διαφάνειας, το σεβασμό προς τους Θεσμούς και την ποιότητα της Δημοκρατίας, εν αντιθέση με εμάς, κάτι που αποδεικνύει εν πολλοίς, …γιατί μερικά κράτη χρεοκοπούν.
«Οι συγκρίσεις στη λειτουργία των Κοινοβουλίων στην Ευρώπη, είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο που λειτουργούν οι Θεσμοί σε άλλες χώρες. Και συνήθως είναι αποκαρδιωτικές. Για παράδειγμα, σε αντίθεση με τη μυστικοπάθεια που χαρακτηρίζει τα οικονομικά της λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε άλλες χώρες, υπάρχει πλήρης διαύγεια. Δε γνωρίζουμε, εάν η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής απαντήσει στο αίτημά μας. Γνωρίζουμε όμως, ότι το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας, δημοσιεύει κάθε μήνα, τις αμοιβές που έλαβε κάθε ιρλανδός βουλευτής, συμπεριλαμβάνοντας κάθε επιπλέον υπηρεσιακό έξοδο που του καταβλήθηκε, ή κάθε μείωση που είχε λόγω απουσιών του από το Κοινοβούλιο! Πώς γίνεται ο έλεγχος της παρουσίας των βουλευτών σε άλλα κράτη; Ας δούμε το παράδειγμα του Κοινοβουλίου της Γερμανίας: Σε ακανόνιστο και τυχαίο χρόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, γίνεται έλεγχος παρουσιών. Ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά και αφού εμφανισθεί η σχετική ένδειξη, οι βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους διάστημα ολίγων λεπτών για να δηλώσουν την παρουσία τους μέσω της ηλεκτρονικής τους κάρτας. Για κάθε απουσία τους, οι βουλευτές χρεώνονται με το ποσό των 50 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό αυξάνεται σε 100 ευρώ, αν η απουσία έγινε κατά τη διάρκεια Ολομέλειας. Αν η απουσία είναι δικαιολογημένη, τότε η χρέωση είναι μικρότερη».