Ερχονται μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων!

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βάζει πλάτη για την έξοδο από την κρίση - Για ακόμη μια φορά, δέχεται σημαντική μείωση κερδών για να στηρίξει τον Ελληνα πολίτη
3'

Πλησιάζει η ώρα της λήψης των πιο κρίσιμων αποφάσεων για την μετέπειτα πορεία στο χώρο της Υγείας. Οι συζητήσεις τρόικας-κυβέρνησης έχουν φτάσει στο αποκορύφωμα και όλοι αναμένουν την οριστικοποίηση των νέων μέτρων προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας, με στόχο τη μέγιστη απόδοσή τους εντός του επόμενου έτους.

Όλα δείχνουν ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα κληθεί να βάλει πλάτη για ακόμη μια φορά. Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω κλάδος είναι εκείνος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μετά την εφαρμογή του μνημονίου, με ποσοστά απωλειών που αγγίζουν –ή και ξεπερνούν- το 50%! Μέτρα όπως αυτά της αποπληρωμής των επιχειρήσεων με ομόλογα τα οποία στην συνέχεια «κουρεύτηκαν» σημαντικά, νέοι φόροι, επιστροφές, μειώσεις τιμών φαρμάκων, μη εξοφλημένες απαιτήσεις, έχουν φέρει τον κλάδο ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του newsbomb.gr παρακάτω απεικονίζονται τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, μια συμφωνία που αναμένεται να κλειδώσει μέχρι αύριο το βράδυ.

1. Σημαντικές μειώσεις τιμών στα φάρμακα - Συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία και δυνατότητα καταγραφής επωνυμίας φαρμάκου από τον θεράποντα ιατρό.

Μέτρο-ανάσα για τους ασθενέστερους, οι οποίοι αναμένεται να πληγούν περεταίρω με τη λήψη των νέων οικονομικών μέτρων. Αναμένεται η έκδοση νέου δελτίου τιμών με μεγάλες μειώσεις, στις οποίες φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι με τον αναπληρωτή Υπ. Υγείας κ. Μάριο Σαλμά, με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Έτσι διασφαλίζεται η κάλυψη του οικονομικού στόχου που έχουν θέσει η τρόικα και το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, όμως, δίνεται και η δυνατότητα επιλογής σκευάσματος στους ασθενείς, μέσω βέβαια του θεράποντος ιατρού τους, ξεπερνώντας έτσι την –προ ολίγων μηνών- έντονη αντίδραση του μεγαλύτερου μέρους της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και πολιτών που τάσσονται κατά της συνταγογράφησης με βάση αποκλειστικά και μόνο τη δραστική ουσία.

2. Διεύρυνση της αγοράς των επώνυμων γενόσημων.

Στόχος είναι να καλυφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το 60% της συνολικής αγοράς από την κυκλοφορία επώνυμων γενόσημων.

3. Επενδύσεις από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Αναμένονται σοβαρές επενδύσεις από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να μπει δυναμικά στην αγορά των επώνυμων γενόσημων.

4. Εξαγωγές-Εξωστρέφεια.

Θα δοθούν σημαντικά κίνητρα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να βγουν ανταγωνιστικά και εκτός συνόρων, με κύριο όπλο τους την ποιότητα των προϊόντων και τις ανταγωνιστικές τιμές σε επώνυμα πάντα γενόσημα.

Κύκλοι τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και της τρόικας παραδέχονται σε ανεπίσημες συζητήσεις ότι τις θυσίες που έχει υποστεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν τις έχει υποστεί κανένας άλλος κλάδος.

Κοινό στόχο αποτελεί αυτά να είναι και –οριστικά- τα τελευταία μέτρα, καθώς είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος δε θα αντέξει και άλλο πλήγμα. Οι δε συνέπειες μιας πιθανής κατάρρευσης θα ήταν ολέθριες τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και τις 20.000 οικογένειες που ζουν από τον κλάδο. Όμως, η σημαντικότερη συνέπεια θα ήταν η απουσία του ποιοτικού ελληνικού φαρμάκου, το οποίο εμπιστεύεται ο μέσος Έλληνας, από τα ράφια των φαρμακείων.