«Έκαψε» τον Άκη και η λογίστριά του

Αποκαλύψεων συνέχεια για το «μαύρο πολιτικό χρήμα» που διακινήθηκε την περίοδο της παντοδυναμίας του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν οι συμπληρωματικές απολογίες που έδωσαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι κατηγορούμενοι της υπόθεσης.
8'

Μετά τον Νίκο Ζήγρα, εξάδελφο του προφυλακισμένου πρώην υπουργού που άνοιξε πρώτος το «χορό» των αποκαλύψεων, σειρά πήρε και η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Πέντε μήνες μετά την αρχική της απολογία η λογίστρια του πρώην υπουργού για πρώτη φορά χθες συνέδεσε ευθέως τον Άκη Τσοχατζόπουλο με τις οff shore εταιρείες που του καταλογίζουν οι αρχές, παραδεχόμενη μάλιστα πως η ίδια του υπέδειξε ως «αχυράνθρωπο» τον Νίκο Γεωργουλάκη για να τον εξυπηρετήσει, ενώ «καρφώνει» και τον τότε γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο.

Ε. Λαμπροπούλου: Οι off-shore ήταν του Τσοχατζόπουλου

Συγκεκριμένα, η κ. Λαμπροπούλου τονίζει στη συμπληρωματική απολογία της: «Κατάλαβα ότι οι εταιρείες TORCASO και BLUEBELL ήταν του Τσοχατζόπουλου χωρίς ο υπουργός να το έχει παραδεχθεί μπροστά μου και χωρίς και εγώ να τολμήσω να επεκταθώ ποτέ σε λεπτομέρειες. Για την εταιρεία NOBILIS όμως η ίδια η ροή των πραγμάτων μου καταδείκνυε την κατάσταση αυτή….. Όσον αφορά την αλληλογραφία σας είπα ότι ο υπουργός είχε φανερά πλέον εκδηλωθεί σε εμένα ότι η εταιρεία του ανήκει, μου έστελνε αυτά τα έγγραφα για να τα στέλνω εγώ ως δήθεν εκπρόσωπος της NOBILIS για να μη φανερωθεί…. Η NOBILIS δε συστήθηκε από τη Μαρία Ταλίτα αλλά από τον πατέρα της Βασίλειο Τσεκούρα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν από την αρχή γνώριζε ότι η NOBILIS είναι συμφερόντων Τσοχατζόπουλου, το γνώριζε όμως αυτό κατά το χρόνο μεταβίβασης του ακινήτου στη σύζυγό του, τον Απρίλιο του 2010.

Όταν έκαναν κατάσχεση στο γραφείο μου από το ΣΔΟΕ, τον Ιούνιο του 2010, έγινε συνάντηση στο γραφείο της παρουσία του πατέρα της ο οποίος είπε μπροστά μου ότι ο Σμπώκος σύστησε τη NOBILIS για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η Ταλίτα τότε είπε: «μην τον ακούς, είναι γέρος»… Θέλω να σημειώσω ότι κατά τις συναντήσεις μας που αφορούσαν την αγοραπωλησία κανείς δεν αναφερόταν ανοιχτά στο όνομα Τσοχατζόπουλου».

Η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου ισχυρίστηκε ωστόσο πως δεν μπορούσε να γνωρίζει πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε αποκτήσει παράνομα την περιουσία του, σημειώνοντας πως «σε μια περίοδο μεγάλης άνθισης του χρηματιστηρίου, δεν γνωρίζω τι εισοδήματα μπορεί να είχε από μετοχές».

Ν. Ζήγρας: «Ο Τσοχατζόπουλος πάντα μου έλεγε: “τα πολλά λεφτά μου τα έχει ο Σμπώκος”…»

Από την πλευρά του ο…λαλίστατος εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας απολογούμενος συμπληρωματικά προχώρησε ακόμη ένα βήμα, δίνοντας και νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον πρώην υπουργό. Ο Νίκος Ζήγρας κατονόμασε τον Άκη Τσοχατζόπουλο ως τον άνθρωπο που ήταν πίσω από την εταιρεία DRUMILLAN η οποία εμπλέκεται στην υπόθεση των ΤΟR M1 ενώ ενέπλεξε με την ίδια ένταση και τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννη Σμπώκο.

«Κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι «περιμένω ο Σμπώκος να μου φέρει λεφτά». Γνωρίζω από τον ίδιο τον Τσοχατζόπουλο ότι η βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας ήταν ο Τσοχατζόπουλος, ο Ιωάννης Σμπώκος, ο Βλάσης Καμπούρογλου, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Άραβας AL SAYAD FOUAD. Τα μαύρα χρήματα κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και στον Σμπώκο. Ο Τσοχατζόπουλος πάντα μου έλεγε: «τα πολλά λεφτά μου τα έχει ο Σμπώκος». Σας επαναλαμβάνω ότι έχω ακούσει από τον Τσοχατζόπουλο να λέει ότι τα περισσότερα από τα χρήματά του τα διαχειριζόταν ο Σμπώκος μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας του πεθερού του και από εκεί διακινούνταν σε διάφορες επιχειρήσεις μέσω Ελβετικών τραπεζών».

Σύμφωνα με τον εξάδελφο του πρώην υπουργού, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν δίστασε εκμεταλλευόμενος την ομοιότητά τους, ν’ ανοίξει και λογαριασμό ως… Ν. Ζήγρας στη UBS όπου έφταναν πολλά από τα επίμαχα εμβάσματα. « Ο λογαριασμός αυτός δεν είναι δικός μου, δεν ανοίχτηκε από εμένα και η υπογραφή που υπάρχει στην αίτηση για το άνοιγμά του δεν είναι δική μου. Ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιώντας το διαβατήριό μου που του είχα δώσει εγώ δηλώνοντας δήθεν απώλεια και εκμεταλλευόμενος και την ομοιότητά μας άνοιξε το λογαριασμό. Από κει και πέρα με δικό του γνωστό υπάλληλο, διαχειριστή της τράπεζας έκανε τις όποιες συναλλαγές ο ίδιος», αναφέρει ο Ν. Ζήγρας.

Για το ακίνητο επί της οδού Κεφαλληνίας 38 το οποίο ανήκει στην Αρετή Τσοχατζόπουλου, ο Ν. Ζήγρας ανέφερε πως αγοράστηκε εξαρχής από τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Φώτη Αρβανίτη, «δήθεν στο όνομά του, αλλά στην πραγματικότητα για λογαριασμό της Α. Τσοχατζοπούλου». Όπως λέει ο Α. Τσοχατζόπουλος του έδωσε εντολή από τον λογαριασμό του στην Gredit Lyonne να εμβάσει ποσό 130.000 ευρώ σε λογαριασμό του Κ. Αντωνιάδη από τον οποίο στη συνέχεια αυτός έδωσε εντολή να εκδοθεί επιταγή ίση με το τίμημα του ακινήτου (123.340,80 ευρώ) σε διαταγή του Φ. Αρβανίτη. «Με την επιταγή αυτή ο Αρβανίτης πλήρωσε το τίμημα και στη συνέχεια το μεταβίβασε στην Αρετή» κατέθεσε ο Ν. Ζήγρας.

Γ. Σαχπατζίδης: Τα εμβάσματα προορίζονταν για επενδύσεις

Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας από τον Κατερίνη, Γιώργος Σαχπατζίδης, ρωτήθηκε από τον ανακριτή για την εταιρεία του SDG με έδρα την Αόστα της Ιταλίας, στην οποία καταλήγουν εμβάσματα περίπου 9.000.000 δολαρίων από λογαριασμό του Βλάση Καμπούρογλου τη διετία 1999 – 2001. Τα χρήματα αυτά, που σύμφωνα με τις αρχές προέρχονται από μίζες για τα εξοπλιστικά, πρώτα διοχετεύτηκαν σε εννέα άλλες εταιρείες και στη συνέχεια κατέληξαν στη SDG.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο: «Την εταιρεία SDG αν θυμάμαι καλά, την ίδρυσα το 2006 με σκοπό το Real Estate την επένδυση στο χώρο της ενέργειας και την πιθανή αγορά μιας μικρής ιταλικής τράπεζας. Το 2007 συζήτησα με τον Τσοχατζόπουλο ότι γενικά ψάχνω να βρω επενδυτές για να συμμετάσχουν δια της SDG σε επενδύσεις στην Ιταλία στον ενεργειακό τομέα. Μετά από λίγο καιρό ο Τσοχατζόπουλος απευθύνθηκε σε μένα και μου είπε ότι γνωρίζει επενδυτές, τους οποίους δεν μου κατονόμασε, οι οποίοι θα έρχονταν σε επαφή μαζί μου. … ….Τελικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της Ιταλίας που αργούσαν να εκδώσουν τις σχετικές άδεις με ανάγκασαν να στρέψω το ενδιαφέρον μου σε άλλες επενδύσεις γιατί θα πλησίαζε ο καιρός και δεν θα μπορούσα να επιστρέψω τα χρήματα.

Τα εμβάσματα αυτά θα έπρεπε να τα επιστρέψω δυνάμει συμφωνιών των οποίων ο χρόνος έληγε το καλοκαίρι του 2012 και τις οποίες επιφυλάσσομαι να σας προσκομίσω. Έτσι, αφού δεν έκανα την επένδυση στην Ιταλία αγόρασα ένα σκάφος αξίας 3.800.000 ευρώ και μετέφερα και άλλα 3.350.000 ευρώ στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Το πλοίο το μεταπώλησα δυστυχώς με ζημία λόγω της κρίσης που υπήρχε στην αγορά…».

Α. Οικονομίδης: Δεν ήξερα σε ποιόν ανήκαν τα ακίνητα της Κομνά Τράκα και της Δ. Αρεοπαγίτου

Ο Αστέριος Οικονομίδης, ιδιοκτήτης της Arcon, που έκανε τα έργα επί των ακινήτων της στην Κομνά Τράκα και την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αρνείται οποιαδήποτε φιλική σχέση του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και βάλλει κατά του Ν. Ζήγρα. «Δεν ήξερα ότι τα ακίνητα στην Κομνά Τράκα και στη Δ. Αρεοπαγίτου άνηκαν στον Τσοχατζόπουλο, ο Ζήγρας μας έλεγε ότι άνηκαν σε ξένους επενδυτές (η Κομνά Τράκα) ή Έλληνα του εξωτερικού (η Δ. Αρεοπαγίτου).

Ποτέ δεν ήξερα δεν γνώριζα και ούτε μου πέρασε από το μυαλό ότι συμμετέχω σε εγκληματική οργάνωση ούτε ήξερα τους συγκατηγορούμενούς μου, πλην το Ζήγρα, το Τσοχατζόπουλο και την Αρετή Τσοχατζοπούλου. Ουδέποτε συμμετείχα στην σύσταση, στην εκπροσώπηση των εξωχώριων εταιρειών του Α. Τσοχατζόπουλου. Όσον αφορά το θέμα της κουμπαριάς με τη πρώην συζύγου μου με τον Ζήγρα δεν ανέφερα κάτι στην προδικασία γιατί το θεωρούσα επουσιώδες και ίσχυε απαίτηση του Ζήγρα να μην το αναφέρω στην υπόθεση. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια απόφαση της πρώην συζύγου μου με την οποία μάλιστα εγώ διαφωνούσα».

Αρετή Τσοχατζοπούλου: Απέκτησα το ακίνητο στην Κεφαλληνίας από τα νόμιμα εισοδήματά μου

Η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου στο απολογητικό της υπόμνημα προς τον ανακριτή υποστήριξε πως το ακίνητο επί της οδού Κεφαλληνίας το απέκτησε από τα νόμιμα εισοδήματά της, μεταξύ αυτών και από τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση οικοπέδου, στην Καλλιθέα, το 2005 έναντι 2.141.509.25 ευρώ.

Μάλιστα, καταφέρθηκε κατά του ΣΔΟΕ σε σχέση με το πόρισμα που συνέταξε. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει το ΣΔΟΕ «εμφανίζει ως δηλωθέντα εισοδήματα για το 2005 ποσό 41.261 ευρώ και ….ξεχνάει (!) να συνυπολογίσει το αμελητέο ποσό των 2.141.509,25 ευρώ (!!!), το οποίο εισέπραξα από την πώληση του ακινήτου μου στην Καλλιθέα και το οποίο νομίμως δήλωσα στη φορολογική μου δήλωση», υποστηρίζει.