Ερημώνει η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν ιδιαίτερα από τη μείωση του αριθμού των παιδιών στα σχολεία αλλά και από την καθημερινή εμπειρία των δημάρχων. Την εικόνα που επικρατεί περιέγραψε αναλυτικά στον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου σε συνάντηση που είχε μαζί του.
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2010, στις αρχές της οικονομικές κρίσης, μέχρι σήμερα, ο αριθμός των μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μειώθηκε κατά 10%. «Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπει την περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερος, αν υπολογίσει κανείς τα μέλη κάθε οικογένειας αλλά και το γεγονός ότι πολλά παιδιά επέστρεψαν στην δημόσια εκπαίδευση από την ιδιωτική, καθώς οι γονείς τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος της δεύτερης» σχολίασε στο ΑΜΠΕ ο κ. Κυρίζογλου.
Το φαινόμενο επιβεβαίωσε , άλλωστε και ο εντεταλμένος σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά, Γιώργος Λίλτσης, αποδίδοντάς το στην έλλειψη δυνατοτήτων απασχόλησης σε έναν τόπο που παραδοσιακά συγκέντρωνε την εργατική τάξη.
Όπως ανέφεραν οι παραπάνω εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, η δυτική Θεσσαλονίκη φιλοξενούσε παραδοσιακά βιομηχανικούς εργάτες, μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχους και επαγγελματίες στον κλάδο της οικοδομής.
Αυτές είναι σήμερα οι επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την ύφεση. Ως αποτέλεσμα οι γηγενείς Έλληνες αναζητούν διεξόδους απασχόλησης στα χωριά και τους τόπους καταγωγής τους, ενώ οι μετανάστες από την Αλβανία και τη Βουλγαρία επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Υπάρχουν επίσης, κατά τον κ. Κυρίζογλου, και οι συνταξιούχοι που εργάστηκαν στη Γερμανία συνταξιοδοτήθηκαν από τη χώρα αυτή και σήμερα γυρνούν σε εκείνη γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στην Ελλάδα. Τον «κατάλογο» των ανθρώπων που φεύγουν σε άλλες χώρες, συμπληρώνουν οι ελληνικής καταγωγής παλιννοστήσαντες που γυρίζουν σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να βρουν δουλειά. Σύμφωνα με τον κ. Λίλτση, πολλοί ήταν επίσης οι εκπαιδευτικοί που έφυγαν στην Κύπρο ενώ υπήρξαν γιατροί από την περιοχή που μετακόμισαν στη Βρετανία και εργατικό δυναμικό που κατευθύνθηκε στη Γερμανία.
Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης προβλέπουν ακόμη επιδείνωση του φαινομένου για το επόμενο χρονικό διάστημα και θέτουν το θέμα των περιορισμένων, πλέον, αντοχών των πληθυσμών τους απέναντι στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται για την έξοδο από την κρίση.