«Αν δεν υπήρχαμε εμείς το Καστελόριζο θα ήταν νησί της Τουρκίας»

Μια κατάθεση ψυχής…που κρύβει μεγάλη πίκρα αλλά και αγανάκτηση. Ο Δήμαρχος του Καστελλόριζου προσπαθεί για άλλη μία φορά να «θυμίσει» στους κυβερνόντες πως το νησί που το έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού, είναι ελληνικό!
3'

Διαβάστε τι είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του σε ενημερωτικό μέσο ενημέρωσης.

« Οι κυβερνώντες μας έχουν μονίμως ξεχασμένους. Κανένας δεν εκτιμά τη γεωπολιτική αξία του νησιού. Το Δημόσιο αμφισβητεί τις περιουσίες μας, δηλαδή τους ίδιους τους κατοίκους!

Ξεχασμένοι από τους κυβερνώντες νιώθουν οι Καστελοριζιοί, με τον δήμαρχο Μεγίστης, Παύλο Πανηγύρη, να επισημαίνει ότι έχει νιώσει στο πετσί του την αδιαφορία τους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

"Αυτά τα 18 χρόνια που είμαι δήμαρχος, από αυτό το γραφείο έχουν περάσει όλοι οι υπηρετούντες είτε πρωθυπουργοί και πρόεδροι της δημοκρατίας και πιστέψτε με δεν έδειξε κανένας το απαιτούμενο ενδιαφέρον για αυτό το νησί.

Επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη του νησιού, που βρίσκεται τόσο κοντά στην Τουρκία, είναι ευλογία την Ελλάδα, καθώς της δίνει δικαιώματα γεωπολιτικά, εκφράζει την αγανάκτησή του για τη συμπεριφορά των κρατούντων.

Δεν κάνουν το αυτονόητο, επισημαίνει, σημειώνοντας μάλιστα πως η κτηματική υπηρεσία αμφισβητεί τον οικισμό και άρα τους κατοίκους.

"Έρχεται σήμερα αυτό το ανεγκέφαλο κράτος με τους νόμους και τους υπαλλήλους που έχει και αμφισβητούν ακόμα και τις περιουσίες που έχουν οι κάτοικοι και πήραν από τους πατεράδες τους.

Εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι Καστελοριζιοί που θα ήταν το Καστελόριζο.

Αναφέρεται ακόμα σε αρχεία του Foreign Office, βάσει των οποίων, σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγχωρεμένος Γιώργος Παπανδρέου ήταν έτοιμος να δώσει το Καστελόριζο ως ανταλλαγή με κάτι από την Κύπρο.

Η αναφορά περί ανεξάρτητης σημαίας Καστελόριζου και επιστροφής στη δραχμή, όπως εξηγεί, προήλθε από την αγανάκτησή του για τη συμπεριφορά των κρατούντων και την αδιαφορία τους.

"Βλέπει κανείς ότι έχουν καταντήσει τους Καστελοριζιούς και όλους τους Έλληνες να είναι με σκυμμένα κεφάλια σήμερα, να πεινάνε. Μέσα σε αυτή την αγανάκτηση, βλέποντας το ενδιαφέρον άλλων εκτός των κυβερνώντων, ανέφερα περί ανεξαρτησίας.

Το Καστελόριζο κάποτε όχι μόνο ανεξάρτητο ήταν, είχε δικό του νόμισμα, δική του σημαία. Το είπα μέσα στην αγανάκτηση για αυτή την κατάντια που έφεραν την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, αυτοί οι ανεγκέφαλοι άνθρωποι, να κυβερνούμαστε στην ουσία από τους άλλους που κάποτε μας κατέκτησαν", υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τους κατοίκους του Κας, επισήμανε πως οι εμπορικές συναλλαγές υπήρχαν από τα πολύ παλιά χρόνια.

"Το νησί ήταν απομονωμένο και άρα είχε εξάρτηση από την Τουρκία. Μην ξεχνάτε ότι τα παράλια ήταν ελληνικά. Τα θέατρα και οι εκκλησίες απέναντι το προδίδουν αυτό, υπήρχαν Έλληνες εκεί. Αυτή τη σχέση δεν μπορούσε να την κόψει κανείς είτε μας έλεγχαν είτε όχι", σημειώνει.

Ανέφερε μάλιστα πως όταν εκλέχθηκε δήμαρχος το 1995 ζήτησε από τον δήμαρχο του Κας να γίνουν οι σχέσεις τους πιο φιλικές, με αποτέλεσμα να φτάσουν στην αδελφοποίηση.

"Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους απέναντι. Μας έλυναν αρκετά χρόνια προβλήματα ακόμα και στην υγεία. Δεν είναι ντροπή να το πούμε.

Αυτό που επεχείρησα ήταν να κάνω αυτές τις σχέσεις μας ανθρώπινες, φιλικές, με αποτέλεσμα να βλέπει κανείς αυτές τις σχέσεις να φτάνουν πολύ βαθιά. Και μην ξεχνάμε ότι ακόμα εξαρτιόμαστε από αυτούς", επισημαίνει.

Αυτές οι σχέσεις, ωστόσο, όπως παρατηρεί και ο ίδιος, θα διαγραφούν σε μια στιγμή σε περίπτωση θερμού επεισοδίου και ο καθένας θα φροντίσει να υπερασπιστεί την πατρίδα και την οικογένειά του.»