Μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι φαρμακοποιοί για το αναδρομικό rebate

Στην Ελληνική Δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προετοιμάζεται να προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατά της κατάργησης του νόμου Στουρνάρα που αφορά το rebate των φαρμακείων.
1'

Ο ΠΦΣ καταγγέλλει την κυβέρνηση για «λαθροχειρία» και απαράδεκτες μεθοδεύσεις στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που αυτοαναίρεσαν την κυβέρνηση, με την κατάργηση του νόμου Στουρνάρα 4093/2012 σε ότι αφορά το rebate.

Συγκεκριμένα μέχρι τώρα ο Νόμος προέβλεπε να δίνουν τα φαρμακεία rebate (έκπτωση) στον ΕΟΠΥΥ εφόσον ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε εμπρόθεσμα.

Όμως τώρα που ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει ποτέ εμπρόθεσμα, ζητούν από τα φαρμακεία να πληρώσουν rebate αναδρομικά από 1/1/2012, επιβαρύνοντας το κάθε φαρμακείο από 5.000-50.000 ευρώ, ανάλογα με τον τζίρο του.

Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. Θόδωρος Αμπατζόγλου τόνισε σε δήλωσή του ότι «η μεθόδευση αυτή είναι εμπαιγμός! Η πρωτοφανής αυτή διάταξη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους φαρμακοποιούς. Δεν φθάνει που μας κρατάνε απλήρωτους, μας ζητούν και χρήματα που δεν δικαιούνται. Απαράδεκτα πράγματα.»

Ο ΠΦΣ, αποφάσισε:

- Καταφεύγει άμεσα στην δικαιοσύνη για να ακυρώσει αυτήν την μεθοδευμένη, απαράδεκτη και αντισυνταγματική διάταξη.

- Καταγγέλλει τον τρόπο νομοθέτησης ως αντισυνταγματικό και αντικοινοβουλευτικό

- Τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό να αλλάζουν οι νόμοι «σαν τα πουκάμισα» ερήμην της Βουλής και να επιβαρύνονται διαρκώς οι ίδιοι και οι ίδιοι.

- συνεδριάζει το Δ.Σ. του Συλλόγου αύριο για να πάρει αποφάσεις κινητοποιήσεων.