Πάνω από 20.000 οι άστεγοι στην Ελλάδα!
Η "Κλίμακα", ο κοινωνικός, εθελοντικός φορέας για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού τον οποίο στηρίζουν τα ΙΚΕΑ παρουσίασε σήμερα μια μεγάλη έρευνα που διεξήγε για το πρόβλημα των αστέγων στην Ελλάδα, με συμπεράσματα εντυπωσιακά και στοιχεία που προκαλούν σοκ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του φορέα, το πρόβλημα της αστεγίας στην Ελλάδα είναι τεράστιο και αυτήν την στιγμή αφορά πάνω από 20.000 ανθρώπους, εκ των οποίων οι μισοί στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% των αστέγων είναι Έλληνες και το 10% αλλοδαποί, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στην Ελλάδα για πάνω από 8 χρόνια. Πάνω από το 80% των αστέγων είναι άντρες. Όσον αφορά στις ηλικίες, το 61% είναι ηλικίας 41-55 ετών, ενώ σημαντική ποσοστό εμφανίζεται και στην κατηγορία 26-40 ετών (21%), δηλαδή στις δύο πιο οικονομικά ενεργές ηλικιακές κατηγορίες του πληθυσμού.
Το επίπεδο εκπαίδευσης των αστέγων είναι αρκετά υψηλό (52% έχει τελειώσει Γυμνάσιο, 25% Λύκειο, 20% κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ), ενώ οι περισσότεροι ήταν εργαζόμενοι, κυρίως σε τομείς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση, όπως οι κατασκευές, οι βιοτεχνίες κλπ.
Ως εκ τούτου προκύπτει ότι το προφίλ του «νεοάστεγου», αυτού που δεν έχει πού να κοιμηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι διαφορετικό από του άστεγου που γνωρίζαμε ως σήμερα. Μάλιστα, το 65% όσων βρίσκονται σήμερα στον δρόμο είναι «νεοάστεγοι», δηλαδή ζουν χωρίς στέγη από το 2010 που η κρίση έγινε ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα.
Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό άστεγο, που στον δρόμο τον οδηγεί συνήθως ένα μείγμα αιτιών (ψυχιατρικοί λόγοι, οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, κατάχρηση ουσιών), ο σημερινός «νεοάστεγος» βρίσκεται στο δρόμο καθαρά λόγω οικονομικών προβλημάτων και μόνο. Από αυτούς, ένα ποσοστό πάνω από 60% δεν έχει κοιμηθεί κάτω από στέγη για πάνω από ένα χρόνο, ενώ ένα 10% κοιμάται στο αυτοκίνητο...
Σύμφωνα με την «Κλίμακα», η μοναδική λύση για το πρόβλημα είναι η πρόληψη. Μπορεί, δηλαδή, να έχουν αυξηθεί οι δωρεές σε τρόφιμα, αλλά αυτό είναι μόνο μια προσωρινή ανακούφιση για τους αστέγους, οι οποίοι συνήθως δεν έχουν πρόβλημα στο να βρίσκουν από κάπου τροφή. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα καταφέρει η πολιτεία να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους να μη χάσουν τα σπίτια τους. Γιατί, από την στιγμή που θα βγουν στον δρόμο, η ζωή τους θα αλλάξει οριστικά.
Ανακαίνιση του ξενώνα αστέγων της «Κλίμακας» από την ΙΚΕΑ
Βεβαίως, για τους υπάρχοντες αστέγους, η "Κλίμακα" και οι εθελοντές που την βοηθούν, κάνουν το παν για να τους παρέχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι και ο Όμιλος Fourlis.
«Για τον Όμιλο Fourlis, η έννοια της αλληλεγγύης και της αρωγής στον συνάνθρωπο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εταιρική φιλοσοφία και την ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», μας είπε η κα Φουρλή στη σημερινή παρουσίαση της μελέτης του κοινωνικού φορέα «Κλίμακα» για το πρόβλημα της αστεγίας στην Ελλάδα.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου Fourlis, από το 2008 και έως σήμερα λειτουργεί και αναπτύσσεται συνεχώς. H τελευταία της ενέργεια ήταν η ανακαίνιση του ξενώνα βραχείας φιλοξενίας της «Κλίμακας» στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.
Η Κοινωνική Υπευθυνότητα αποτελεί μια έννοια άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δραστηριότητες του Ομίλου. Από το Νοέμβριο του 2008, o Όμιλος Fourlis αποτελεί επίσημο μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου (Global Compact) του ΟΗΕ, που είναι η μεγαλύτερη διεθνής εθελοντική πρωτοβουλία για την υπεύθυνη επιχειρηματική δράση. Το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ αποτελείται από δέκα αρχές, που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις συνθήκες εργασίας, στο περιβάλλον και στην καταπολέμηση της διαφοράς.
H «Κλίμακα» είναι ένας εθελοντικός φορέας για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η σημαντικότερη δράση της είναι η φροντίδα που δείχνει για τους αστέγους, οργανώνοντας γεύματα και προσφέροντας προσωρινή στέγη σε όσο περισσότερους μπορείς.
Η ΙΚΕΑ του Ομίλου Fourlis, στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεών της, βοήθησε στην ανακαίνιση του χώρου του Κέντρου Στήριξης Αστέγων και πιο συγκεκριμένα του Ξενώνα βραχείας φιλοξενίας του κοινωνικού φορέα «Κλίμακα». Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές εργασίες (υδραυλικά, ηλεκτρικά, στεγανοποίηση, βάψιμο, επιδιόρθωση παραθύρων), στις κουζίνες του κτιρίου, στο δώμα, στα υπνοδωμάτια, στο καθιστικό και στον προαύλιο χώρο. Τέλος, η μονάδα εξοπλίστηκε με έπιπλα και άλλα διακοσμητικά και λειτουργικά αντικείμενα.