Λυσσασμένα ζώα στη Βόρεια Ελλάδα

Χρειάζεται αντιλυσσικό εμβόλιο αν υπάρξει δαγκωματιά

Λυσσασμένα ζώα στη Βόρεια Ελλάδα
2'

Ζώα με λύσσα βρέθηκαν στη Β. Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Υγείας καθώς η ασθένεια επιβεβαιώθηκε στα ζώα και εργαστηριακά.

Δύο σκύλοι και τρεις αλεπούδες με λύσσα, δάγκωσαν ανθρώπους στην Καστοριά, την Κοζάνη και την Πέλλα.

Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έπιασαν τα ζώα και η ασθένειά τους επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, ενώ οι άνθρωποι που υπέστησαν τις δαγκωματιές, εμβολιάστηκαν με αντιλυσσικό ορό και είναι καλά στην υγεία τους.

Όπως ενημέρωσε η γενική γραμματέας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, το υπουργείο Υγείας έχει διαθέσει επαρκή αριθμό εμβολίων, πανελλαδικά.

Παράλληλα, η γραμματεία Δημόσιας Υγείας επισήμανε ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στις αγροτικές περιοχές, στην έκθεση σε δαγκωνιά ή επαφή με σάλια, βλεννογόνο ή νευρικό ιστό οποιουδήποτε άγριου ζώου (λύκος, αλεπού, κουνάβι, νυχτερίδα κ.λπ).

Όσο για τα οικόσιτα ζώα (σκύλοι, γάτες, βοοειδή, αιγοπρόβατα, άλογα, χοίροι κ.λπ) ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν αλλάξει η συμπεριφορά του ζώου, η οποία θα πρέπει να παρακολουθείται τουλάχιστον για 15 ημέρες μετά από ενδεχόμενο δήγμα (δαγκωματιά).

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στις τοπικές Υγειονομικές αρχές για την παροχή κατάλληλης ιατρικής φροντίδας.

Τρόπος μετάδοσης

Η λύσσα μεταδίδεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την είσοδο του ιού μέσω ανοιχτών τραυμάτων, πληγών ή μέσω επαφής με τους βλεννογόνους ή το νευρικό ιστό του μολυσμένου ζώου και όχι με το χάϊδεμα ή την επαφή ακέραιου δέρματος με σάλιο, ούρα ή κόπρανα ζώου.

Η ύποπτη συμπεριφορά για λύσσα χαρακτηρίζεται από αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς του ζώου, μη αναγνώριση οικείων προσώπων, υπερβολική επιθετικότητα, σιελόρροια, δυσκολία κατάποσης, άρνηση φαγητού και νερού κ.λπ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή