Διεθνής Αμνηστία: «Ντροπιαστικές συνθήκες» για πρόσφυγες στην Ελλάδα
Η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της κάνει λόγο για πλήρη απουσία ασφάλειας και προστασίας των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική για τη στάση των ελληνικών Αρχών, οι οποίες αγνοούν τα δικαιώματα των προσφύγων, στερώντας από πολλούς το νόμιμο δικαίωμά τους να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Η έκθεση θίγει τις «καταστροφικές» συνθήκες κράτησης των προσφύγων που συλλαμβάνονται και κρατούνται σε ασφυκτικά γεμάτα κελιά, όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες υγιεινής. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για τα παιδιά που καταφθάνουν στην Ελλάδα χωρίς γονείς και συγγενείς, τα οποία οι Αρχές αρνούνται να προστατέψουν. Αναφορά γίνεται και στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στα λεγόμενα «κέντρα υποδοχής μεταναστών».
Δραματική έξαρση ρατσιστικής βίας
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στιγματίζει την έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, το οποίο κατέγραψε τα περιστατικά βίας με ρατσιστικά κίνητρα για την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2012, περισσότερα από τα μισά από τα συνολικά 87 περιστατικά συνδέονταν με εξτρεμιστικές ομάδας που ενεργούσαν με οργανωμένο τρόπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις θύματα και μάρτυρες αναγνώρισαν άτομα που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή, η οποία χαρακτηρίζεται από τη Διεθνή Αμνηστία ακροδεξιό πολιτικό κόμμα με επιθετική αντιμεταναστευτική ρητορική. Όπως σημειώνει η έκθεση, πολλά από τα θύματα δεν καταγγέλλουν τις επιθέσεις που δέχονται, φοβούμενα ότι θα συλληφθούν ή θα απελαθούν.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ΕΕ να προσφέρει ισχυρότερη στήριξη στην Ελλάδα, ζητώντας μάλιστα να γίνεται πιο ισορροπημένη κατανομή των προσφύγων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Αν και αναγνωρίζει την αδυναμία του ελληνικού κράτους να σηκώσει μόνο του το βάρος της προστασίας των προσφύγων, σημειώνει ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον ξενοφοβικό λόγο ή τις ρατσιστικές επιθέσεις. Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας ότι «είναι καιρός η Ελλάδα και η ΕΕ να θέσουν τέρμα στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών».