Σημαντική αύξηση στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων

Σημαντική αύξηση στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων, σε ποσοστό πάνω από 38%, σημειώθηκε φέτος έως και το μήνα Νοέμβριο, σε σχέση με το 2011.
2'

Συνολικά το 11μηνο της φετινής χρονιάς έχουν επιστρέψει (15.746) αλλοδαποί, ενώ ολόκληρο το 2011 επέστρεψαν (11.357) στις χώρες καταγωγής τους.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Μεγάλη αύξηση σημειώνεται φέτος στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων στις χώρες καταγωγής τους. Ήδη το μήνα Νοέμβριο του 2012, η ποσοστιαία αύξηση στις επιστροφές αλλοδαπών υπηκόων ξεπερνά το 38%, σε σύγκριση με ολόκληρο το 2011. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των αναγκαστικών επιστροφών από τις 109 τον Ιανουάριο του 2012 σε 2.271 τον Νοέμβριο του 2012.

Ειδικότερα, (15.746) αλλοδαποί επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, από την αρχή του έτους έως και το μήνα Νοέμβριο, μέσω των εθελουσίων και αναγκαστικών επιστροφών, ενώ ολόκληρη την περσινή χρονιά είχαν επιστρέψει (11.357) αλλοδαποί στις χώρες τους.

Τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών (action plan), η χρηματοδότηση του οποίου εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα μας, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα. Παράλληλα, γίνεται συστηματική προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και της ενίσχυσης της πολιτικής αναγκαστικών και εθελοντικών επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών.

Σημειώνεται ότι οι επιστροφές (εθελούσιες και αναγκαστικές) πραγματοποιούνται με εθνικές πτήσεις charter και τακτικές πτήσεις από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με μέριμνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.).

Οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους καλύπτονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών, τον Δ.Ο.Μ. και Εθνικούς πόρους.