Νέες απολύσεις στο Δημόσιο φέρνουν στο «σάκο» τους οι δανειστές
Ποδαρικό με απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων ετοιμάζουν οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, οι οποίοι επιστρέφουν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να ελέγξουν το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των όρων του προγράμματος.
Σύμφωνα με τη Real News, μία από τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί έναντι των δανειστών, προκειμένου η χώρα να λάβει κανονικά τις επόμενες δόσεις του Ιανουαρίου, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, συνολικού ύψους 14,8 δισ ευρώ, ήταν ο καθορισμός του αριθμού των υπαλλήλων που θα αποχωρούν από το Δημόσιο με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελαν οι δανειστές και που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί. Και αυτό γιατί ήδη στην πρώτη φάση της εφαρμογής της διαθεσιμότητας, όπου απομακρύνθηκαν περίπου 10.000 υπάλληλοι από τον στενό δημόσιο τομέα και άλλοι 5.000 από τον ευρύτερο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και η κυβέρνηση ανησυχεί ότι με την επέκταση του μέτρου θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων σε ρήξη με συνδικαλιστικές οργανώσεις και συντεχνίες.
Βέβαια, οι πιστωτές δεν φαίνονται να είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στα τερτίπια της ελληνικής πλευράς που υπό τον φόβο του κοινωνικού κραχ καθυστερεί με διάφορες δικαιολογίες την όλη διαδικασία και σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμοι να της επιδώσουν ένα ακόμα τελεσίγραφο. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως έως τον Μάρτιο πρέπει να έχουν καθοριστεί τόσο οι υπηρεσιακές μονάδες των υπουργείων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, όσο και τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων.
Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα, στην τελική έκθεση που θα συντάξουν μετά την αξιολόγηση του προγράμματος, θέλουν να αναφέρεται ρητά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν, καθώς και το πόσοι θα αποχωρούν ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2014.
Διαβάστε επίσης:
Νυστέρι στο απόστημα της διαπλοκής, έστω και από την τρόικα!
Ανελέητος πόλεμος ανάμεσα στους Γερμανούς και την εγχώρια διαπλοκή