Νόμιμη η αύξηση παραβόλου στα ασφαλιστικά μέτρα

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον το Συμβούλιο της Επικρατείας (Τμήμα Αναστολών) έκρινε συνταγματική και νόμιμη τη μεγάλη αύξηση του παραβόλου που έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙΙ) στις περιπτώσεις αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον της διοικητικής δικαιοσύνης κατά τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων και προμηθειών.
1'

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η αύξηση του παραβόλου στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων «εξυπηρετεί θεμιτούς σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και κινείται εντός του πλαισίου των Συνταγματικών επιταγών. Επιπλέον η αύξηση του παραβόλου αναμένεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την άσκηση αβάσιμων ασφαλιστικών μέτρων στους δημόσιους διαγωνισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα την παρακώλυση για μεγάλο χρονικό διάστημα της τελεσφόρησης τους.

Σημειώνεται ότι, με την από 4.12.2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.), η οποία έως σήμερα δεν έχει κυρωθεί με νόμο, προβλέπεται ότι για να γίνει δεκτή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων (ΣτΕ, κ.λπ.) στις περιπτώσεις Δημοσίων διαγωνισμών και προμηθειών «πρέπει να κατατεθεί, μέχρι την πρώτη συζήτηση της υποθέσεως, παράβολο, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε ποσοστό 1% της προϋπολογισθείσας αξίας, περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.».

Για την είσπραξη του επίμαχου παραβόλου, «το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τις 50.000 ευρώ, εκδίδεται αποκλειστικά διπλότυπο είσπραξης από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.), υπέρ του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτηρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) και υπέρ του Δημοσίου, σε ποσοστό 60% και 40% του συνολικού ύψους, αντιστοίχως». Σε περίπτωση αποδοχής της σχετική αίτησης ασφαλιστικών μέτρων από το δικαστήριο το σχετικό παράβολο επιστρέφεται στον αιτούντα.