Πλατεία Ομονοίας: Σύμβολο απόγνωσης και κοινωνικής κατάρρευσης
Ως εθνικό σύμβολο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία, της απόγνωσης και της κοινωνικής κατάρρευσης, παρουσιάζει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» την πλατεία Ομονοίας σε εκτενές αφιέρωμά της.
Η οικονομική εφημερίδα γνωρίζει τη διάσημη πλατεία στους Αμερικανούς και την επανασυστήνει σε όσους έτυχε να την επισκεφθούν στο παρελθόν, όπως είναι σήμερα. «Η πλατεία, το όνομα της οποίας σημαίνει αρμονία στα ελληνικά, όπως και οι γύρω περιοχές, έχει ρημάξει από τη βαθιά οικονομική κρίση της χώρας, την πλημμύρα παράνομων μεταναστών και τα σκληρά μέτρα λιτότητας», μιας κυβέρνησης που «έχει υπονομεύσει την ικανότητά της» να αντιμετωπίσει την κρίση.
Ο βαθμός της κοινωνικής αποσύνθεσης, που μεγαλώνει, φανερώνει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς μπαίνει στον έκτο χρόνο οικονομικής ύφεσης και αποτελεί προειδοποίηση για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
«Ήταν η δική μας Τάιμς Σκουέαρ, τώρα είναι σαν τη Βαγδάτη», δηλώνει στην εφημερίδα ο Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου κοντά στην Ομόνοια.
Η αστυνομία, από την άλλη, «προσπαθεί να ελέγξει το χάος, καθώς ξεσπούν οδομαχίες μεταξύ εθνικιστών –που επιτίθενται σε μετανάστες και σπάνε τα μαγαζιά τους- και αναρχικών που λένε ότι μάχονται κατά του φασισμού και θέλουν να προστατεύσουν τους ξένους».
Κάποτε η Ομόνοια ήταν η εμπορική καρδιά της Αθήνας, το «έμβλημα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας από τη δεκαετία του 1960», ήταν το παραδοσιακό σημείο συνάντησης για όλους όσοι έρχονταν στην Αθήνα από τα άλλα μέρη της Ελλάδας. Ακόμα και το ψυχολογικό τίμημα από την παρακμή της είναι μεγάλο.
«Ήταν το κέντρο του ελληνικού ονείρου» λέει ο Ελευθέριος Σκιαδάς, συγγραφέας και ιστορικός, που είναι πρόεδρος μιας οργάνωσης για τη συντήρηση του ιστορικού κέντρου.
Τώρα κυριαρχούν η εγκληματικότητα, η πορνεία και τα ναρκωτικά. Οι δυνάμεις που περιπολούν την περιοχή απαρτίζονται κυρίως από νεαρούς απόφοιτους των αστυνομικών σχολών, συχνά φοβισμένους σημειώνει η εφημερίδα. «Είναι επικίνδυνα. Φοβόμαστε τις αρρώστιες. Έχω σοκαριστεί. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιες συνθήκες στη ζωή μου. Η χρήση ναρκωτικών είναι τρομακτική. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράνομοι μετανάστες, που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε τίποτα άλλο», δηλώνει ένας 19χρονος αστυνομικός.
Οι μετανάστες δε ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες και συχνά έχουν προβλήματα με την αστυνομία. «Τις προάλλες ένας αστυνομικός μου άδειασε ένα κουτί γάλα στο κεφάλι», λέει ο Τανίμ, ο οποίος ήταν ξενοδοχοϋπάλληλος στο Μπαγκλαντές. «Δεν υπάρχουν δουλειές, έχουμε προβλήματα με την αστυνομία. Αν ήξερα την πραγματική κατάσταση δεν θα ερχόμουν ποτέ».
Αυτή είναι η καθημερινότητα μιας πλατείας, που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης πάνω στον ελληνικό λαό.