Μύθος η υπερ-συνταγογράφηση από τους Έλληνες γιατρούς!

Έβδομοι από το τέλος σε μέσο όρο συνταγών είναι οι Έλληνες γιατροί, μεταξύ των γιατρών 29 χωρών, με μέσο όρο τις 210 συνταγές ανά μήνα, σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή έρευνα από τον μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως σε θέματα ιατρικών διαδικτυακών ερευνών (www.leadphysician.com).
1'

Ο συγκεκριμένος μέσος όρος, είναι πολύ χαμηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ εντυπωσιακό είναι ότι ο ελληνικός μέσος όρος μηνιαίων συνταγών είναι πολύ πιο κάτω από χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπως η Γερμανία (250), η Τσεχία (500), η Ουγγαρία (550), το Βέλγιο (280), η Αυστρία (220) όσο και σε σχέση με χώρες του Νότου όπως η Ιταλία (250) και η Πορτογαλία (250).

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάψει να μιλά για υπερσυνταγογράφηση.

Εμείς βέβαια επισημαίνουμε ότι οι ανάγκες των τεσσάρων μόνο ταμείων που συγκρότησαν αρχικά τον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΟΓΑ) είχε υπολογιστεί ότι χρειάζονταν 8 δις. ευρώ για να καλυφθούν, όμως ο προϋπολογισμός υπέστη περικοπή στο μισό δηλαδή στα 4 δις. ευρώ, και στο τέλος του 2012 προστέθηκαν και οι ασφαλισμένοι των υπολοίπων ταμείων περίθαλψης, με αποτέλεσμα το μόνο που μπορεί να εξυπηρετήσει ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός οργανισμός και μάλιστα με δραστικούς περιορισμούς, είναι η υποτυπώδης φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών.

Για το λόγο αυτό παραμένουν απλήρωτοι κάθε είδους προμηθευτές του Οργανισμού, ο οποίος δεν καταβάλλει τα νοσήλια στα δημόσια νοσοκομεία ή τις ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες έχει συμβληθεί, ενώ δεν εξοφλεί ούτε τις ιατρικές εξετάσεις που έχουν ήδη διενεργηθεί σε διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.