Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Η διαδικασία θα διενεργείται μία τουλάχιστον φορά ανά τρία χρόνια
2'

Η ώρα της αξιολόγησης για χιλιάδες εκπαιδευτικούς έφτασε. Χθες δόθηκε στα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα κριτήρια και τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τα "Νέα" από τα σημαντικότερα στοιχεία που περιλαμβάνει είναι ότι για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα χρησιμοποιείται τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα, στην οποία ο κατώτατος βαθμός θα είναι 0 και ο ανώτατος 100.

Έτσι, αυτός που θα κρίνεται ελλιπής θα βαθμολογείται από 0 έως 30, επαρκής από 31 έως 60, πολύ καλός από 61 έως 80 και εξαιρετικός από 81 έως 100.

Ο αξιολογούμενος συμπληρώνει και υποβάλλει έκθεση αυτοαξιολόγησής του, το αργότερο μέσα σε πέντε μέρες πριν από την έναρξη της αξιολογικής περιόδου.

Οι αξιολογητές πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προσκαλούν εγγράφως τους αξιολογούμενους σε συνάντηση για να συζητήσουν σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση.

Η αξιολόγηση θα γίνεται μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 31 Μαρτίου. Η διοικητική αξιολόγηση είναι ετήσια. Η εκπαιδευτική διενεργείται μία φορά ανά τριετία.

Να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς εγγράφονται στον πίνακα των μη προακτέων σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4024/11.

Όσον αφορά τα κριτήρια αξιολόγησης τους τα κυριότερα είναι αυτά που αναφέρονται στο παιδαγωγικό κλίμα που διαμορφώνουν στη σχολική τάξη και η οργάνωσή της, η «αξιολόγηση» από μέρους των εκπαιδευτικών των δυνατοτήτων και του επιπέδου των μαθητών τους, οι διδακτικές ενέργειες τους, η συνολική προετοιμασία των μαθητών για τη διδασκαλία, κλπ.

Να σημειωθεί ότι σε αξιολόγηση θα τίθενται όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης, περιφερειακοί διευθυντές, διευθυντές, σχολικοί σύμβουλοι. Οι αξιολογούμενοι θα δικαιούνται να υποβάλλουν ενστάσεις σε δευτεροβάθμια όργανα αξιολογικής κρίσης.