DW: Ο κίνδυνος για τον τουρισμό δεν έχει περάσει
Το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων στην Αθήνα σημειώνεται σε μια κρίσιμη φάση για τον τουρισμό, καθώς τώρα γίνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι περισσότερες κρατήσεις διακοπών για το καλοκαίρι.
Κι όμως, η χρονιά ξεκίνησε με θετικά μηνύματα από την έκθεση τουρισμού της Βιέννης, όπου οι τουριστικοί όμιλοι της Αυστρίας κατέγραψαν αύξηση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς έως και 25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Παρόμοια ήταν και τα μηνύματα από τους μεγάλους Tour Operator της Γερμανίας. Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το 2013 «χρονιά της τουριστικής Ελλάδας». Kαι αυτό παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας το ελληνικό προϊόν δεν έχει αλλάξει στα βασικά του χαρακτηριστικά. Δύο ήταν οι κύριοι παράγοντες που δημιούργησαν ευνοϊκότερες συνθήκες στο πεδίο των «έγκαιρων κρατήσεων» (Early Booking) για το 2013: 1) Η Ελλάδα έπαψε να είναι τους τελευταίους 8 μήνες στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων και να συνδέεται με ταραχές και απεργίες και 2) Τα τουριστικά πακέτα έγιναν φθηνότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην τουριστική Ελλάδα»
Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το 2013 «χρονιά της τουριστικής Ελλάδας» . Όμως, η αύξηση των κρατήσεων που καταγράφουν σήμερα οι τουριστικοί όμιλοι ακόμη δεν έχει καλύψει τις απώλειες της περασμένης χρονιάς. «Θέλει πολλή δουλειά ακόμη», διαμηνύει εκπρόσωπος μεγάλου τουριστικού οργανισμού, προσθέτοντας ότι ακόμη «δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη πολλών Ευρωπαίων στην τουριστική Ελλάδα». Και ακριβώς αυτή τη διαπίστωση ήλθε να επιβεβαιώσει δημοσκόπηση της εταιρείας Trendscope για τον οργανισμό Travel Industry Club που διενεργήθηκε μεταξύ 235 στελεχών του τουριστικού κλάδου στη Γερμανία και η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Welt καθώς και στον οικονομικό διαδικτυακό τόπο FinanzNachrichten.
Οι εν λόγω μάνατζερ θεωρούν σε ποσοστό 72% ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει από τα αρνητικά για τη χώρα πρωτοσέλιδα. 54% είναι της άποψης ότι οι Γερμανοί τουρίστες θα αποφύγουν την Ελλάδα φοβούμενοι απεργίες και διαδηλώσεις. Μόνο 45% θεωρεί ότι η Ελλάδα θα καταστεί εκ νέου ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Και αυτό τη στιγμή που οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 76% θεωρούν πως οι Γερμανοί δεν θα μειώσουν φέτος τον προϋπολογισμό τους για δαπάνες ταξιδιών.
«Χώρα μέσης επικινδυνότητας η Ελλάδα»
Απαισιόδοξα τα μηνύματα από τη δημοσκόπηση της εταιρείας Trendscope για τον οργανισμό Travel Industry Club. Πριν από μερικές ημέρες, στις ηλεκτρονικές σελίδες της αυστριακής εφημερίδας Der Standard δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Οι πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στον λεγόμενο «Risk Map» που συντάσσει η βρετανική εταιρεία Control Risk, και ο οποίος καταδεικνύει ποιες χώρες ανά τον κόσμο είναι πολύ επικίνδυνες για να ταξιδέψει κανείς. Η Ελλάδα, κατατάσσεται στις χώρες με «μέσο επίπεδο» επικινδυνότητας, μαζί με τη Νότια Ιταλία, την Κροατία, την Τουρκία και εν μέρει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Αλβανία. Ως πιο ασφαλείς χαρακτηρίζονται οι χώρες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και η Αυστραλία, ενώ ειδικότερα στην Ευρώπη θεωρούνται ως πλέον ασφαλείς η Ελβετία, η Σλοβενία και οι σκανδιναβικές χώρες.