Διασυρμός πριν την ετυμηγορία
Τρία μέλη της ομώνυμης οικογένειας, ο Σοφοκλής, η Αθηνά και η Αικατερίνη Ξυνή, είδαν το όνομά τους να φιγουράρει σε δημοσιεύματα στον Τύπο και το Διαδίκτυο μετά το πράσινο φως που άναψε η εισαγγελέας κυρία Πόπη Παπανδρέου για δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους. Η διάταξη εκδόθηκε στο πλαίσιο έρευνας που η εισαγγελέας διενεργεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο όμιλος Ξυνή λάμβανε ασφαλιστικές ενημερότητες, ενώ στους τρεις κατηγορουμένους είχε επιβληθεί και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ωστόσο, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των τριών μελών της οικογένειας Ξυνή, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με τρία ξεχωριστά βουλεύματά του αίρει τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που τους είχε επιβληθεί, προκαλώντας και τις πρώτες σοβαρές αμφιβολίες για την ορθότητα των χειρισμών που έγιναν στην εν λόγω υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης διάταξης για δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο δικηγόρος των τριών μελών της οικογένειας Ξυνή κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη νομιμότητα έκδοσης τέτοιων διατάξεων, που στην ουσία καταδικάζουν στην κοινή γνώμη πρόσωπα και οικογένειες χωρίς την οριστική και αμετάκλητη ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Σε δηλώσεις του στο "Πρώτο Θέμα" και υπό το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης στο μέλλον και άλλων ονομάτων κατηγορουμένων και ποινικών διώξεων κατ' αυτόν τον τρόπο, ο κ. Δημητρακόπουλος απευθύνει «έκκληση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε να υιοθετήσει την υπ' αριθμόν 182/2012 απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να εκδώσει εγκύκλιο όπου θα θέτει αντικειμενικές και σαφείς προϋποθέσεις για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των κατηγορουμένων ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός προσώπων από ατυχείς διατάξεις».
Οπως επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος, «η έκδοση της διάταξης περί δημοσιοποίησης των ονομάτων από την εισαγγελέα είναι παντελώς δυσανάλογη και επαχθής, δεδομένου ότι ουδόλως εξυπηρετήθηκε εν προκειμένω, με την έκδοσή της, ο κατά νόμο αναγκαίος σκοπός, δηλαδή της προστασίας ανήλικων ή ευπαθών ομάδων ή του κοινωνικού συνόλου ή της βεβαίωσης εγκλημάτων».
Τα βουλεύματα
Με τρία ξεχωριστά βουλεύματά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, κινούμενο σε εντελώς αντίθετη τροχιά από αυτή της εισαγγελέως, αποφάσισε την άρση του συγκεκριμένου περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που είχε επιβληθεί σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Ξυνή. Τα όσα αναφέρει το δικαστικό συμβούλιο, με απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση, -του οποίου πρόεδρος είναι η κυρία Εμμανουηλία Κεχαγιά και εισαγγελέας ο κ. Δημήτρης Ζημιανίτης- στο «διά ταύτα» των βουλευμάτων που εξέδωσε (176, 177 και 178/2013) αποτελούν «κόλαφο» για τους χειρισμούς που έγιναν κατά το στάδιο της εισαγγελικής διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης.
«Οι τρεις κατηγορούμενοι δεν είναι ύποπτοι φυγής, αντιθέτως έχουν μακροχρόνια και καταξιωμένη επαγγελματική δραστηριότητα στον εκπαιδευτικό χώρο, η οποία επιβάλλει την παρουσία τους στην Ελλάδα», αναφέρεται στα βουλεύματα, σημειώνοντας ακόμη πως «ούτε σχετίζονται με οποιαδήποτε οργανωμένη υποδομή, ούτε διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην αλλοδαπή».
Σε βάρος των τριών μελών της οικογένειας Ξυνή, που πρωταγωνιστεί στον χώρο της εκπαίδευσης για περισσότερα από 40 έτη, η κυρία Παπανδρέου είχε ασκήσει στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «πλαστογραφία μετά χρήσεως κατά του Δημοσίου, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, εκ της οποίας το όφελος πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο είναι ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ». Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος, οι δύο από τους τρεις εντολείς του, η Αθηνά και ο Σοφοκλής Ξυνής, βρέθηκαν στο εισαγγελικό στόχαστρο χωρίς να κληθούν ποτέ από την κυρία Παπανδρέου για να δώσουν έγγραφες ή προφορικές εξηγήσεις για όσα τους καταλογίστηκαν!
Ο κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δικηγόρος της οικογένειας Ξυνή
«Παραβιάστηκαν τα υπερασπιστικά τους δικαιώματα»
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάστηκαν πλήρως τα συνταγματικά και υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων», τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος και εξηγεί: «Αφενός μεν τα εξαιρετικά δικονομικά μέτρα της δημοσιοποίησης των ποινικών διώξεων και της απαγόρευσης εξόδου των τριών κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι δύο, η Αθηνά και ο Σοφοκλής Ξυνής, ουδέποτε κλήθηκαν κατά την προκαταρκτική εξέταση να παράσχουν έγγραφες ή προφορικές εξηγήσεις και να ασκήσουν τα υπερασπιστικά δικαιώματά τους, δεν είχαν έρεισμα στον νόμο, αφετέρου ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξης ως κακουργηματικής πλαστογραφίας σε βάρος του Δημοσίου για ποσό ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας είναι παντελώς εσφαλμένος».
Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της οικογένειας Ξυνή: «Δεν πληρούται η νομοτεχνική υπόσταση του αδικήματος της κακουργηματικής πλαστογραφίας σε βάρος του Δημοσίου», η οποία «χρεώθηκε» στους τρεις εντολείς του. Πρόκειται για κατηγορία που στηρίζεται στην έκδοση πέντε ασφαλιστικών ενημεροτήτων που, σύμφωνα με τις διώξεις που ασκήθηκαν, ήταν πλαστές.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος, από τις πέντε αυτές ασφαλιστικές ενημερότητες «η μεν πρώτη ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας Τοπικό Ευρωπαϊκό Α.Ε., οι δε λοιπές, που αφορούσαν την εταιρεία Δυναμική Α.Ε., χρησιμοποιήθηκαν για την είσπραξη ποσού εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 300.000 ευρώ, τα οποία κατά 80% ήταν επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ως εκ τούτου -προσθέτει-, «εάν καθ' υπόθεση εργασίας θεωρηθεί ότι υπήρξε εν γνώσει χρήση των 4 εκ των 5 φερόμενων ως πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων εκ μέρους της εταιρείας (γεγονός που αρνούμεθα κατηγορηματικά), εφαρμοστέα είναι εν προκειμένω η διάταξη του άρθρ. 4 παρ. 1-2 του ν. 2803/2000 περί τιμωρήσεως της κοινοτικής απάτης, η οποία ως ειδική κατισχύει του Ν. 1608/1950, το δε ποσό που απομένει ως ζημία του Ελληνικού Δημοσίου δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».
«Δεν υπάρχει ζημία της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου»
«Ουδεμία ζημία υπέστη η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ελληνικό Δημόσιο», τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος και εξηγεί: «Τα χρηματικά αυτά ποσά εισπράχθηκαν από την εταιρεία Δυναμική Α.Ε. για διαπιστωμένα πραγματικές εκπαιδευτικές εργασίες που αυτή παρείχε στους σπουδαστές της. Τα χρήματα είχαν δικαιούχους τους σπουδαστές που με επιτυχία παρακολούθησαν τα επιδοτούμενα προγράμματα τεχνογνωσίας».
«Θα ήταν τρέλα η χρήση πλαστών ενημεροτήτων»
Εξάλλου, όπως σημειώνει ο ίδιος, θα ήταν τρέλα από την πλευρά του ομίλου -ο οποίος πρωταγωνιστεί στην εκπαίδευση πάνω από 40 χρόνια- να χρησιμοποιήσει εν γνώσει του πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες για οφειλή ποσού 2.335 ευρώ. «Η εταιρεία Δυναμική Α.Ε. κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα, από 11-11-2008 έως και 23-7-2009, οπότε φέρονται να έχουν εκδοθεί οι συγκεκριμένες ενημερότητες, όφειλε αρχικώς το ποσό των 500,00 ευρώ (!), ενώ την 23η/7/2009, οπότε εκδόθηκε και η τελευταία ως φερόμενη πλαστή ενημερότητα, όφειλε το ποσό των 1.835, 00 ευρώ», τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος και προσθέτει: «Με άλλα λόγια, θα ήταν τρέλα ένας εκπαιδευτικός όμιλος με χιλιάδες εργαζομένους και σπουδαστές να χρησιμοποιούσε εν γνώσει του πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες όταν η οφειλή ήταν 2.335 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο όμιλος Ξυνή, όποιο κι αν ήταν το ύψος της οφειλής, θα προέβαινε σε ρύθμιση και όχι στη χρήση πλαστών ενημεροτήτων».
«Πανηγύρι για τους ανταγωνιστές»
Ο κ. Δημητρακόπουλος σημειώνει, τέλος, πως «οι μόνοι που πανηγύρισαν από την ανωτέρω άστοχη δημοσιοποίηση ήταν οι ανταγωνιστές του ομίλου Ξυνή, οι οποίοι πριν καν στεγνώσει η μελάνη της διάταξης περί δημοσιοποίησης της κυρίας Πόπης Παπανδρέου είχαν δημοσιοποιήσει αυτήν στο Διαδίκτυο».