Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Ανατολική Θράκη

Προσκύνημα στις γενέτειρες των προσφύγων προγόνων τους στην Ανατολική Θράκη πραγματοποίησαν μέλη του «Συλλόγου Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδας».
3'

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη τους προσκυνητές από την περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού της Θεσσαλονίκης για το ότι θυμούνται και τιμούν την μνήμη των προγόνων τους που έζησαν σ΄αυτές τις περιοχές, λέγοντας «σας συγχαίρω διότι τιμάτε τοιουτοτρόπως την μνήμη των προγόνων σας και αυτό σημαίνει ότι οι πρόγονοί σας δεν πέθαναν. ΄Οταν κανείς θυμάται και αγαπά οι ψυχές ενώνονται. Η προσευχή είναι ένα γεφύρι που ενώνει τους ζωντανούς με τους πεθαμένους. Οι πρόγονοί σας άφησαν καλές αναμνήσεις, σήμερα είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι οι ψυχές τους υπερίπτανται εδώ γύρω στο Οικονομειό και στο Εξάστερο».

Ο Πατριάρχης, κατόπιν ευχαρίστησε τις Αρχές της περιοχής Κούμπουργκαζ (Οικονομειό) γιά τα φιλόξενα αισθήματα με τα οποία υποδέχθηκαν τους προσκυνητές. Ο Πατριάρχης επίσης, παρουσία του Κοινοτάρχου του Κούμπουργκαζ, τόνισε ότι μεταξύ των δύο γειτονικών λαών πρέπει να υπάρχουν γέφυρες φιλίας και αγάπης ούτως ?στε να μην υπάρχουν διενέξεις που τους χωρίζουν. Οι προσκυνητές επιθυμούσαν να επισκεφθούν την πατρίδα των προγόνων τους όπου έλκουν την καταγωγή τους από δυό χωριά της Σηλυβριάς, το Οικονομείο (Κούμπουργκαζ) και το Εξάστερο (Τζελαλιγιέ).

Γιά το σκοπό αυτό ενημέρωσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με την παράκληση να μεριμνήσει ώστε να τελεσθεί τρισάγιο. Ο Πατριάρχης, γνωστός γιά την αγάπη και το ενδιαφέρον του γιά τον προσφυγικό κόσμο θέλησε να μεταβεί ο ίδιος, να συναντηθεί με τους απογόνους των προσφύγων στο Οικονομειό και να τελέσει ο ίδιος τρισάγιο γιά την ανάπαυση των ψυχών των προγόνων τους, των «ειρηνικώς κοιμηθέντων και μαρτυρικώς τελειωθέντων».

Το τρισάγιο τελέσθηκε σε πλατεία, γύρω από μιά δεξαμενή στην οποία υπηρχε μιά παλαιά βρύση με την ελληνική επιγραφή, «Δαπάνη της Ιεράς Εκκλησίας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 1903». Να σημειωθεί ότι ο Ναός της Κοιμήσεως βρισκόταν λίγα μέτρα πιό πέρα από τον χώρο της δεξαμενής, όπου σήμερα υπάρχει ένα τζαμί.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Προσφύγων Άγγελος Σιδηρόπουλος προσφωνόντας τον Πατριάρχη ευχαρίστησε γιά την παρουσία του λέγοντας μεταξύ άλλων «Μεγάλη η τιμή, υψίστη η ευλογία, πλουσία η χάρις. Εμείς όλα τα πνευματικά σας τέκνα τα εγγύς και τα μακράν εν απάση τη οικουμένη κλίνουμε υιϊκώς και ευλαβώς το γόνυ και τον αυχένα ενώπιόν σας και ενί στόματι και μιά καρδία αναφωνούμε το άξιος...

Ήρθαμε σήμερα εδώ στα χώματα των προγόνων μας. Ακουμπήσαμε με αγάπη και πόνο τα πόδια μας σε αυτό το έδαφος και ακούσαμε την καρδιά μας. Η ψυχή εκείνων των πατρίδων είμαστε εμείς πλέον. Εμείς είμαστε η συνέχεια αυτής της μεγάλης ιστορίας και θεωρούμε ότι η ιστορική μνήμη είναι χρέος μας. Η σημερινή μας παρουσία εδώ είναι γιά να αποδώσουμε ένα χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους Ορθοδόξους προγόνους μας που έζησαν εδώ».

Μετά το τρισάγιο στο οποίο παρέστη ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος και ο Κωδικογράφος Διάκονος Παϊσιος, οι οποίοι συνώδευαν τον Πατριάρχη, ακολούθησε δεξίωση με τους προσκυνητές σε παρακείμενο Κέντρο, όπου αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και αναμνηστικά δώρα.

πηγη ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ