Απόγνωση από τις ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία
Απόγνωση και απογοήτευση είναι το μόνο που μπορεί να χαρακτηρίσει τη λειτουργία των νοσοκομειακών φαρμακείων το τελευταίο διάστημα.
Οι προϋπολογισμοί κόβονται και η μείωση ξεπέρασε ήδη το περσινό όριο ασφαλείας.
Από τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν στα νοσοκομεία, σε λίγο δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί όχι μόνο η επάρκεια, αλλά ούτε και η ασφάλεια της θεραπείας των ασθενών που νοσηλεύονται.
Και επιπλέον, οι εξωτερικοί ασθενείς, δεν βρίσκουν πια φάρμακα για σοβαρές παθήσεις στα ιδιωτικά φαρμακεία, οπότε αναγκάζονται να τα αναζητήσουν στα νοσοκομεία. Και εκεί τους περιμένει τεράστια ταλαιπωρία, από τα αναζητούν στα φαρμακεία των νοσοκομείων, δεν τα βρίσκουν, οδηγούνται στον ΕΟΠΥΥ και από κει ξανά πίσω στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα μηδέν, αφού τελικά δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους γιατί όλοι προσπαθούν να περιφρουρήσουν τους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς.
Τις καταγγελίες αυτές κάνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσοκομειακών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) κ. Ειρήνη Τσικαλάκη.
Μάλιστα τονίζει πως το προσωπικό του φαρμακείου αποδεκατίζεται από το κύμα φυγής από το Δημόσιο και δεν αντικαθίσταται πλέον, λες και θα βουλιάξει το Δημόσιο αν οι 240 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί σε όλη τη χώρα γίνουν 400, και ας διαχειρίζονται 1 δις σε φάρμακα.
Τα μέσα στενεύουν, τα μηχανογραφικά συστήματα αντί να βελτιώνονται απαξιώνονται γιατί δεν συντηρούνται, δεν αναβαθμίζονται και δεν διασυνδέονται.
Και την ίδια στιγμή, το υπουργείο μπλέκεται με διοικητικά θέματα, δηλαδή ποιος έχει την αρμοδιότητα των νοσοκομειακών φαρμακείων (εκείνος που έχει τα φάρμακα ή εκείνος που έχει τα νοσοκομεία;) και άκρη δεν βρίσκεται.
Η κ. Τσικαλάκη σημειώνει πως κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το σοβαρό αυτό θέμα. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται ανάμεσα στους ασθενείς και τους Διοικητές.
Οι πρώτοι χρειάζονται τα φάρμακα τους, οι Διοικητές πρέπει να κάνουν οικονομία και οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν πως ότι οι ασθενείς είναι οι μόνοι που έχουν δίκιο.